Blogg

Välj kategori
Kategorier

Att förebygga neuropsykiatriska symtom så som autism och ADHD!

Flera i vår familj har autism, ADHD eller ADD så det är genetiskt. Detta är en kommentar jag hör ofta.

Med kommentaren ovan så menar man ofta att genetiskt är lika med ristat i sten, dvs det finns inget att göra. Bara acceptera och försöka anpassa vardagen. Vi ska titta närmare på det!

 

Gener eller epigenitik

I en familj så delar vi mycket riktigt det genetiska materialet men vi delar också många av de epigeneitiska påverkarna. Vad är då epigenitik? Jo det är förenklat alla saker som påverkar hur våra gener uttrycks. Det betyder allt som vi utsätts för under fosterstadiet samt hela vårt liv. Man brukar kalla det miljö. Miljö är alltså allt som vi kommer i kontakt med på något sätt.

Miljön har epigenetisk effekt på våra gener. Det kan beskrivas ungefär som att våra gener har av och på knappar. Vissa saker vi gör kan sätta på en gen som är positiv för hälsa. Exempelvis motion som man vet kan påvera hundratals olika hälsobringande gener. I motsats till detta så kan t.ex brist på sömn stänga av hälsobringande gener.

 

Vi ärver epigenetiska förändringar

Så det vi vet är att vi ärver vårt genetiska material från mamma och pappa men vi ärver också de epigenetiska förändringar som påverkat deras gener. Samt även de epigenetiska förändringar som de har ärvt av sina föräldrar. Ja det är helt galet men vi kan faktiskt påverkas av att farmor svalt under kriget för 70 år sedan.

 

I en familj delar vi samma miljö

Men utöver de gener vi ärvt och de epigenetiska förändringar vi fått med på köpet så delar vi också väldigt ofta samma miljö. Vi äter samma mat. Vi föds ur samma livmoder och får samma bakterieflora på vägen genom förlossningskanalen. Vi bor kanske alla i samma mögliga hus, nära en åker där bonden sprutar glyfosat på åkern några gånger per år. Mamma hade kanske amalgamfyllningar och pga. öroninflammationer fick vi antibiotika vid några tillfällen som barn.

 

Ja det är otroligt många saker som kan påverka. Jag har skrivit ett väldigt utförligt inlägg tidigare som jag rekommenderar att ni läser då får ni veta vilka de vanligaste epigenetiska påverkarna är som jag arbetar med dagligen. Inlägget heter vad är autism men kan appliceras på de andra neuropsykiatriska diagnoserna också. Läs det gärna nu direkt och kom sedan tillbaka hit och fortsätt här.

 

Hur kan man förebygga neuropsykiatriska symtom?

Det är en ganska vanlig fråga som jag får. Ofta har man redan ett eller flera barn med neuropsykiatriska symtom och nu är det kanske dags att skaffa syskon eller så ser man redan att ett yngre syskon börjar uppvisa mindre npf symtom.

 

Om allt var perfekt.

I en drömvärld, skulle jag vilja att både mamman och pappan levde ett epigenetiskt perfekt liv i ett år innan man skaffar nästa barn. Under det året vill jag att man sover gott, äter nyttigt, drar ner på alkoholen, amalgamsanerar, tungmetalldetoxar, fixar till en riktigt bra tarmflora, motionerar, tar tillskott av hög kvalitet för att stötta kroppens processer, skrattar mycket och stressar lite!

 

Inte så lätt i den värld vi lever. Jag vet! Och möjligen ännu svårare om man redan har ett barn med extra behov.

Men de flesta som kommer och frågar mig är antingen redan gravida eller han fått ett litet syskon som de hoppas ska slippa extra utmaningar i livet.

Här kommer lite konkreta råd för dig som vill förebygga eller oroar dig för att fler barn i familjen ska få neuropsykiatriska symtom.

 

Om du är gravid så kan du se över följande områden:

 • Ta dig en funderare kring om det finns födoämnen som du inte tål. Dessa ämnen påverkar nämligen ditt immunförsvar negativt. Det blir som en extra belastning. Dessutom så överförs antikroppar till bebisen under slutet av graviditeten. Så om mamman har mycket antikroppar mot något födoämne så är risken stor att bebis också får det.
 • Din tarmflora är din främsta resurs! På väg genom förlossningskanalen kommer bebis att få i sig en fin sammansättning av dina tarmbakterier. Det är så snillrikt skapat att bakterierna migrerar från tarmen fram till förlossningskanalen strax innan bebisen ska födas. Naturen är fantastisk! De bakterier som främst migrerar är bakterier som bebis kommer att behöva för att kunna smälta bröstmjölken men som också blir en grund för bebisens framtida tarmflora. Vid kejsarsnitt behöver man ha detta i åtanke och manuellt förse bebisen med mammans flora. Om mamman har en obalanserad tarmflora kan hon ha stora fördelar av att försöka förbättra den under hela graviditeten.
 • Näringsstatus. Gravida mammor rekommenderas tillskott av folsyra och ibland blir det aktuellt med järntillskott. Jag är inte överdrivet förtjust i folsyra då det är en speciell form av vitamin B9 som kroppen faktiskt bara kan ta upp en begränsad mängd av. Resterande mängd kommer att sätta sig och blockera receptorerna så att de andra formerna av folsyra inte kan ta sig in i cellen. Jag håller alltså med om att det är bra med tillskott av vitamin B9 men inte i formen folsyra. Läs mer om vilka former jag gillar i detta inlägg. Jag ser upplever att det är viktigt att alla näringsämnen och byggstenar finns på plats under graviditeten. Jag tänker att det ska bildas en massa nytt blod och en massa nya celler och kroppen behöver byggstenar i form av aminosyror som kommer från protein samt vitaminer och mineraler. En riktigt bra multivitamin/mineraltillskott är på sin plats om man inte är extremt kostmedveten och äter optimalt och näringstätt genom hela graviditeten. Under min sista graviditet använde jag mig av Nutreince, vilket jag gör fortfarande.
 • Bromsa inflödet av gifter. Graviditeten är ingen lämplig tid för detox eller avgiftning men det är en mycket lämplig tid för att bromas inflödet av nya gifter. Detta för att ge kroppen möjlighet att hantera de gifter som redan finns i kroppen. Det kan vara lite klurigt att sätta sig in i allt man kan göra. Jag har skrivit ihop ett inlägg med en hel del tips på hur man kan minska inflödet av nya gifter.
 • Stressreducera! Låt inte fostret bada i dina stresshormoner i onödan. Jag vet att det är svårt och dessutom påverkar stressens kemi tarmfloran negativt också. Men att säga åt någon att sluta stressa är oftast lättare sagt än gjort. Däremot brukar de att flesta kunna avsätta tid för att andas. Andningsövningar kan hjälpa till att flytta över kroppen från stressläge till avslappningsläge. Här finns en fin andningsövning som jag spelat in.
 • Vid förlossning föd vaginalt om du har möjlighet och amma så länge du kan. Vid ett planerat kejsarsnitt se till att bebisen får ta del av din flora. Det finns speciella tekniker.

 

Om du redan fått en liten bebis eller har barn så kan du se över följande områden:

 • Säkerställ att barnet/babyn får amma så länge som möjligt.
 • Du kan stötta bebisens flora med hjälp av baby probiotika. Oftast innehåller olika sorters bifidiobakterier.
 • Ett barn som är två år och uppåt kan du ge annan probiotika. Tre som jag gillar är MegaSporeBiotic Proflora 4R  TerraNova.
 • Stötta tarmfloran med fibrer och polyfenoler det vill säga mycket färgglada grönsaker och frukter och då menar jag minst 400 gram per dag.
 • Se till att babyn/barnet bajsar regelbundet. Absolut minst en gång per dag! Det är inte normalt att behöva ge laxerande. Förstoppning är ett vanligt och viktigt symtom som behöver åtgärdas på naturlig väg. Man behöver alltså ta reda på varför barnet är förstoppat och ta bort orsaken.
 • Skydda barnets hjärna. Hårda slag mot huvudet ger skador på hjärnan. Att nicka fotbollar är faktiskt inget att rekommendera enlig Daniel Amen som tittat på flera tusen hjärnor i sin SPECT scanner.
 • Giftminimera barnets tillvaro. Samma tips som för dig som är gravid. Läs mer i detta inlägg.
 • Se till att barnet får tillräckligt mycket protein. Protein behövs för att kroppen ska få tillgång till aminosyror som är kroppens byggstenar.
 • Var inte rädd för goda fetter. Cellmembranen byggs av fett och små barn bygger många nya cellmembran.
 • Vet du med dig att ni kanske inte äter tillräckligt varierat eller 400 gram blandade grönsaker per dag så fundera på ett tillskott av vitaminer och mineraler. Jag ger Nutreince till mina barn.
 • Gluten och mjölkproteinfri kost är ju något som jag verkligen kan tala mig varm för. Det brukar i många fall lösa problem med förstoppning men faktiskt även problem med tics. Här kan du läsa mer om varför mjölk och gluten är så problematiska för oss.
 • Om du upplever att du börjar se symtomökning hos babyn/barnet så ta hjälp direkt! Många av mina klienter har drabbats av såkallad regressiv autism. Det vill säga att barnet plötsligt börjar backa i utvecklingen och tappar förmågor. Vänta inte utan ta hjälp så snabbt du kan! Detta gäller även äldre barn. Det kommer många till mig med barn i yngre tonåren som plötsligt börjar uppvisa mer symtom och då ofta i form av ADD, självskadeproblematik, ätstörningar, tics, ångest och tvång. Ju tidigare man tar tag i detta desto snabbare brukar det gå att reversera problematiken.

 

En bra tanke att ha med är att våra kroppar ständigt strävar efter optimal funktion och perfekt balans. När de inte fungerar optimalt och verkar vara ur balans så behöver vi titta på varför! Vad fattas den eller vad belastar den? Dessa frågor är grunden i hur jag arbetar med alla mina klienter.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

 

 

 

 

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?