Blogg

Välj kategori
Kategorier

Multivitamin till blivande mammor och gravida minskar risken för autism

“Äter du allsidigt så får du i dig alla vitaminer och mineraler som du behöver”. Det är budskapet från sjukvården och de statliga verk som har med vår hälsa att göra. Allt fler studier pekar på motsatsen. Dvs. de flesta av oss har näringsbrister.

Uppdaterad 2024-05-20

Studie efter studie visar att diverse olika sjukdomar och symtom blir bättre med vitamin eller mineral tillskott.

Om det nu var sant att vi fick i oss allt vi behövde via en allsidig kost så borde ju kroppen inte bli bättre av tillskott, eller vad tänker du?

Förresten vad är egentligen allsidigt? Ett ganska luddigt uttryck med ohyggligt stor tolkningsfrihet!

För sisådär sex år sedan så tyckte jag att vår kost var allsidig, med den kunskap jag har nu så skulle jag kalla den galet ensidig. Mest vete, socker, mjölk, kött och lite frukt och grönt. Eftersom min man gillar att laga mat så var nog vår kost något bättre än “genomsnitts familjen” dvs mycket var åtminstone hemlagat från grunden.

Äta ensidigt eller allsidigt?

Normalfamiljen snurrar tydligen på ungefär 12 stycken födoämnen under en vecka! Visst låter det helt sjukt. Gör gärna en liten överslagsräkning för din familj och se om det stämmer. Tänk då på vad ursprunget är, t.ex ost, mjölk och yoghurt kommer ju alla från mjölk och räknas som ett födoämne. Bröd, kakor, pasta och tortilla räknas som vete (om det är huvudingrediensen förstås). Smörgåsskinka, karré, varmkorv är oftast fläsk. Du kommer att bli överraskad!

Att äta så mycket av samma födoämne om och om igen leder till näringsbrist och ökar risken för att födoämnesintoleranser ska uppstå.

Det sägs att man bör rotera på runt 40 olika födoämnen för att behålla god hälsa!

Tyvärr räcker inte ens en allsidig kost för att slippa brister!


Varför kan vi inte längre äta oss till optimal näringsnivå även om vi anstränger oss?

  1. Psykisk press i skolan, på jobbet eller hemma stressar kroppen så den förbrukar extra mycket näringsämnen.
  2. Fysisk stress i form av EMF strålning från Wi-fi och elektriska apparater samt fel typ av mat ( processad som inte kroppen känner igen eller inte tål ), miljögifter, tungmetaller mm. förbrukar också näringsämnen för att kroppen ska kunna behålla sin funktion.
  3. För lite fibrer som är näringen till våra bakteriekompisar i magen. “Normal-människan” i västvärlden får i sig 25 gram fibrer per dag och många av våra barn mycket mindre än det. När vi åt mer från naturen och var samlare och jägare låg intaget på runt 100 gram per dag. Med för lite fibrer så svälter vi de goda bakterierna i tarmen. Det är inge bra eftersom de gör vitaminer till oss.
  4. Maten som odlas, gödslas med konstgödsel som bara innehåller några få näringsämnen istället för naturgödsel som ger mycket fler olika näringsämnen.
  5. Dessutom utarmas jordarna genom monokulturodling, dvs samma gröda på jätte stora områden och år efter år.
  6. Vissa födoämnen innehåller bara hälften så mycket näringsämnen idag som för 30-40 år sedan.

En studie från Israel pekade på lägre risk för autism om mammorna tog tillskott av Folsyra och Multivitamin före och under graviditeten.

Det är väl inte den tydligaste och mest nitiskt genomförda studie jag sett men den tittade på ett stort antal kvinnor (mammor till 45.000 barn) vilket är ett stort plus och det verkar som om både folsyran och multivitaminet gjorde gott var för sig.

Just kopplingen Folsyra har jag läst om tidigare, men multivitamin har det inte forskats om lika ofta.

I denna studie tittade man på mammor/ blivande mammor som fått folsyra och multivitamin utskrivet och jämförde sedan med mammor som inte fått det.

Studien pekade på följande resultat:

  • 61% lägre risk för autism om mamman tagit vitaminerna före graviditeten.
  • 73% lägre risk för autism om mamman tog vitaminerna under graviditeten.

Det problem jag ser med denna studie är att man inte vet vilka som tagit det utskrivna tabletterna och av de mammor som inte fått något utskrivet så kanske vissa tog tillskott ändå. Man hade ju önskat ett tillägg där även mammor utan recept tillfrågats om de tagit några tillskott. Jag gissar då att dessa siffror hade varit ännu tydligare och gett ännu starkare belägg för att extra tillskott av näringsämnen är nödvändigt för optimal hälsa hos den moderna människan!

 

För dig som direkt funderar på att ta tillskott av multivitamin och kanske folsyra så vill jag bara säga. Läs på lite här nedanför först! Välj med omsorg så blir det bättre.

Vitamin B9

Det här med Folsyra ( vitamin B9) har det kommit mycket ny kunskap om.

Syntetisk folsyra ( heter då Folsyra) som oftast finns i tillskott kan inte absorberas optimalt i kroppen. Vissa kroppar klarar det bättre än andra, men normalt sett så klarar kroppen av att absorbera ca 200 mg per dygn och allt utöver det kommer sedan att sätta sig i receptorerna men kan inte komma in i cellerna.

Det som händer då är ett stort problem, för även om man tar tillskott av andra former av B9 så är receptorerna upptagna och näringen kan därför inte komma in i cellen.

Det finns däremot andra former av B9 att rikta blicken mot, nämligen Metylfolat eller 5-Metyltetra hydrofolat är en form som är färdig behandlad och har väldigt hög biotillgänglighet eller Folin syra som också kallas Folat men även förekommer under namn som Folinat eller Kalciumfolinat och är den formen som B9 har när den finns i livsmedel typ gröna bladgrönsaker.

Jag vet det är lite snurrigt med namnen och det brukar kännas extra snurrigt om man blandar in engelska. Exempel på bra tillskott med bara vitamin B9 i det olika bra formerna i webshopen där finns inget tillskott med syntetisk folsyra utan bara de formerna med hög biotillgänglighet.

Tänk på att inte fortsätta ta höga doser av B-vitaminer i all evighet. Testa i 3 månader, minska sedan dosen eller pausa och se hur kroppen fungerar. Bakterierna i vår tarmflora producerar b-vitaminer  och har du tur så har bakteriekompisarna hämtat sig och kommit igång med den egna produktionen och då kan man sluta helt eller hålla en lägre dos om man fortsätter att må bra. Om inte så startar du igen. Om du planerar att bli gravid eller är gravid så fortsätter du hela vägen in i mål och med fördel även under amning då vitaminåtgången är extra stor när ni är två som ska ha tillräckligt.

Multivitamin tillskott

Välj multivitamin med omsorg. Kika gärna på videon på denna sida innan du väljer din multivitamin. Den kommer helt förändra din syn på multivitamintillskott. Jag kan nästan garantera att den innehåller info som du inte känner till en som är viktigt att veta innan du väljer.

Bra multivitamin preparat hittar du i shopen. För barn och vuxna hittar du här.

Om ni vill titta närmare på studien från Israel så finns den här.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?