Blogg

Välj kategori
Kategorier

Trött ända in i märgen eller bara lite tröttare än vanligt? 

Vanliga orsaker till trötthet och vad du kan göra åt dem.

 

Det här med trötthet är verkligen ett vanligt förekommande problem. Jag möter det dagligen hos mina klienter och det har lärt mig att tydligt se de olika sorters trötthet som finns hur man kan åtgärda det som orsakar tröttheten.

Vi börjar med att titta på de olika sorters trötthet som jag vanligen möter hos mina klienter.

 

Familjepusslet

En grupp som ökat mycket i vårt moderna samhälle är kvinnor och män som jonglerat familj, barn och jobb tills det inte går längre. Förr pratades det om att gå in i väggen men nu benämns det som utmattning.

 

Sömnproblem

Nära hälften av den vuxna befolkningen har problem med sömnen och den siffran ökar stadigt, även hos ungdomar och barn. En del kan inte somna på kvällen medan andra vaknar flera gånger på natten.

 

Autism eller högkänslig

Föräldrar till barn med autism beskriver en annan typ av trötthet hos sina barn. Barn med autism kan vara helt slut efter en skoldag eller någon typ av aktivitet för att alla intryck överbelastat dem under dagen.

Denna typ av trötthet hittar jag även hos högkänsliga individer. Det är lätt att bli trött om alla energier, intryck och känslor upplevs starkare och utan filter.

 

Långtids-Covid  

Något som i media har framställts som ett nytt fenomen är tröttheten som kopplats till långtids-Covid. Denna kategori är egentligen inte alls ny. Jag hade redan tidigare många klienter som hamnat i kronisk trötthet efter virusinfektioner och andra infektioner. Många av dem diagnostiserades med ME/CFS (kroniskt trötthetssyndrom).

 

Flera olika orsaker till trötthet

 

Att jag belyser alla dessa olika former av trötthet är främst för att skapa förståelse för att det inte finns en lösning på problemet, utan flera olika. Du behöver identifiera vilka faktorer som orsakar just din trötthet.

 

Sömnbrist

Alla vet att man blir trött om man sover för lite. Kroppen behöver ett visst antal timmar för att återhämta sig och sköta kroppens detox processer.

Har du hängt på sociala medier halva natten och sovit mindre än sju timmar så är det helt naturligt att du är trött.

Lösningen på det problemet blir att stänga av mobilen lite tidigare och tillåta sömnen att infinna sig. Se till att mobiltelefonen inte följer med in i sovrummet.

För att få en sömn av hög kvalitet behöver vi se till att kroppen får vila utan påverkan från en massa yttre elektromagnetisk strålning. Många upplever bättre sömnkvalitet när mobilen fått flytta ut ur sovrummet och wi-fi är avstängt.

 

Svårt att sova 

Du kanske är en av dem som inte kan sova trots att du försökt med alla knep?

Du snurrar i sängen? Tankarna vill inte lämna dig ifred trots att du är dödstrött? Du kanske sover lätt och vaknar av minsta ljud eller blir klarvaken klockan tre varje natt.

Om din hjärna sätter i gång o ältar eller kommer på en massa saker vid läggdags så brukar en anteckningsbok på sängbordet vara bra. Skriv ned allt viktigt så kan du skjuta det åt sidan och somna utan att vara orolig för att glömma det.

Vaknar på natten

För dig som vaknar mellan ett och tre på natten brukar jag tipsa om att ta en närmare titt på leverns funktion. Enligt österländsk medicin är den tiden “lever-tid”. Det är då levern ska göra sitt stora och oerhört viktiga detox arbete. Dricker man lite för mycket vin och äter för mycket socker så sätter det hård press på levern.

 

En annan anledning till att man vaknar under natten är stress. Om du är stressad och har varit det länge så kan kroppen fastna i flykt- och stridsläge. Är kroppen i det läget så sover den så lite den kan. Kroppen upplever ett hot och är man hotad ska man ju fly eller slåss, inte sova!

 

Här behövs alltså åtgärder för att reducera kroppens stress.

Det är ibland lättare sagt än gjort. Att säga till någon “du måste sluta stressa” fungerar inte. När jag arbetar med mina klienter tar vi en helt annan väg för att minska på kroppens stressbörda. Vi lägger den psykiska stressen åt sidan och fokuserar på den fysiska stressen. Vi sorterar bort så mycket vi kan av de saker som stressar kroppen och då minskar den totala stressbördan. Det blir alltså lättare att stå ut med en krävande chef, en alldeles för lång att-göra-lista och bråkiga barn om kroppen får det den behöver och blir av med sådant som den inte mår bra av.

 

 

Tidsbrist

Många föräldrar med för många saker att göra varje dag och för lite tid. De upplever att dygnets timmar helt enkelt inte räcker till och då är det lättast att “nalla” lite av sov-timmarna. Kroppen klarar korta perioder av sömnunderskott. Äter man bra och får i sig alla näringsämnen så brukar det fungera längre men långsiktigt är det inte hållbart.

Tillhör du den här kategorin så är det dags att se över livspusslet. Jag vet att det är svårt! Att vara förälder i vår moderna värld är krävande. Så många förväntningar och ett informationsflöde som kan ta musten ur vem som helst.

De finns dem som har en ännu större utmaning! Föräldrar till barn med extra behov. Jag arbetar med dem dagligen och vet att det som krävs av dem varje dag är inget mindre än en superhjälte-insats. Det är som det vanliga familjepusslet fast med extra allt! Det tar slut på vem som helst och det syns tydligt både i sjukskrivnings- och skilsmässostatistiken.

 

Prioritera

Lösningen vid tidsbrist brukar vara att prioritera! Prioritera hårt! Bort med allt som inte är livsviktigt för att göra plats för mer sömn. Att lära sig dra i handbromsen tidigare. Bli medveten om att du har en nyckelroll för att familjen fungerar och därför måste din sömn hamna högt upp på prioriteringslistan.

 

Högkänslig

Det har skrivit en hel del böcker om högkänslighet de senaste åren och många av er som läser det här har säkert identifierat er som högkänsliga. Att vara högkänslig kan vara fantastiskt men också fruktansvärt jobbigt. Lite som att vara utan skydd och möjlighet att filtrera.  Allt du möter i världen sköljer över dig oavsett om det är energier, känslor, ljud, ljus, värme eller känslan i huden.

Jag arbetar med mina högkänsliga klienter med målsättningen att få ha kvar det positiva av högkänsligheten men att slippa överkänsligheten. Detta bygger på lite samma metod som när vi minskar kroppens stress. Nämligen att vi först åtgärdar den fysiska belastningen hos kroppen. För dig som är högkänslig är kosten av yttersta vikt. Börja uppmärksamma hur du mår av olika sorters mat. Väldigt många barn med autism är också högkänsliga eller har förvrängda sensoriska upplevelser. Kostomläggning till mjölk, gluten och sojafritt brukar hjälpa dem otroligt mycket.

 

Infektionstrött

Här finns dem som inte riktigt blivit sitt vanliga pigga jag, eller kanske är helt förlamade av trötthet efter den senaste infektionen.

Oavsett om den kallades Covid eller Influensa A eller kanske Borrelia så är förloppet likartat och mekanismerna i kroppen är samma.

Att man blir trött vid en kraftig infektion har de flesta varit med om. Kroppen lägger alla resurser på att bekämpa fienden (viruset, bakterien eller parasiten) eftersom det är det viktigaste. Alla andra funktioner får stå åt sidan i väntan på att striden är över.

Det kluriga är att hos många så försvinner inte tröttheten även fast den akuta sjukdomsfasen verkar vara över. Den kan mildras något men många beskriver att de inte kommer i närheten av sin tidigare energi och ork.

I mitt arbete med klienter är det viktigaste att få fatt i orsakerna till att kroppen inte blir pigg.

Det jag oftast ser är att deras kroppar inte vunnit kampen fullt ut fast den borde gjort det för länge sedan och där börjar mitt detektivarbete. I merparten av fallen handlar det om en kombination av saker i miljön som stör och ämnen som kroppen saknar.

Att hitta grundorsaker

För att hitta fram till den verkliga orsaken till att kroppen inte får tillbaka sin ork så ställer jag en massa frågor. Två av dem är extra viktiga och jag rekommenderar att du ställer dessa två frågor två frågor till dig själv.

  1. Vad saknar min kropp?
  2. Vad stör min kropp så mycket att den inte kan fungera optimalt?

 

Dessa frågor kan användas vid alla typer av trötthet. I många fall har vi bara glömt att fråga oss själva de viktiga frågorna och när vi väl gör det så får vi de svar vi behöver!

I min webshop finns de tillskott som jag använder i mitt arbete med klienter. Det viktiga är att ta reda på grundorsakerna och åtgärda dem, men på vägen dit kan man ta hjälp av tillskott för mer energi och för bättre sömn.

Tillskott för energi hittar du här:

Energi & Ork – bioindshop.se

Stöd för sömnen hittar du här

Sömn – bioindshop.se

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?