Blogg

Välj kategori
Kategorier

Kolesterol, statiner och mögel?

Kolesterol är en viktig beståndsdel i cellmembranen och bidrar till att hålla cellerna stabila och flexibla.

Kolesterol är också en viktig byggsten för hormoner som östrogen och testosteron. Dessutom hjälper kolesterolet till att producera galla, vilket är nödvändigt för matsmältningen.

Det råder delade meningar om kolesterolet det kallas kolesterolmyten.

Kolesterolmyten är en kontroversiell fråga inom läkarvetenskapen. Vissa läkare och forskare anser att det är en myt att högt kolesterolvärde orsakar hjärtinfarkt eller andra liknande sjukdomar. Andra hävdar att kolesterol kan vara nyttigt och att det inte finns onda eller goda blodfetter .

De flesta medicinska läkare och läkemedelsverket anser dock att kolesterol är skadligt och att du bör äta en kost med mindre fett för att sänka halterna av det dåliga kolesterolet i ditt blod, och därigenom minska risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Man pratar ofta om HDL som det goda kolesterolet och LDL som det onda. De har olika arbetsuppgifter.

Ny forskning visar

När man äter kolesterol minskar kroppen i regel sin egen produktion motsvarande mängd, vilket innebär att kolesterolhalten i blodet inte påverkas i så stor utsträckning.

Mina tankar kring kolesterol

Mitt personliga perspektiv kring kolesterol och fettskräck är följande.  Jag är uppvuxen i “kolesterolskräckens tid”. Man skulle inte äta smör, skära bort det feta på köttet, äta max 2 ägg om dagen och byta ut alla fetter mot processade växtoljor. 6-8 brödskivor per dag var rekommenderat och drick gärna minimjölk…

För mig låter det som en motorväg mot ohälsa och med facit i hand när vi kikar på hälsoläget i världen så känns det inte som de kostråden har fungerat. Fettskräcken drev människor mot ett större intag av snabba kolhydrater, socker och processade växtoljor och människor blir allt sjukare.

Livsmedelsverket håller fortfarande fast vid att mättat fett som finns i kött och smör är farligt.

Jag tänker att en naturlig kost med så lite processade livsmedel som möjligt är det allra bästa. Att äta mat som inte behöver innehållsförteckning så som frukt, grönt, fisk, kött, ägg, nötter  känns som den naturliga vägen till god hälsa.

Kolesterolsänkande medicin

I Sverige behandlas 8-10 procent av befolkningen över 35 år med en statiner. Den största gruppen är personer mellan 60 och 85 år. De biverkningar som ofta tas upp är muskelsvaghet, förhöjt blodsocker, impotens och förvirring.

I Sverige finns det flera olika statiner som används för att behandla höga kolesterolnivåer. De vanligaste statinerna som används i Sverige är simvastatin (med varumärkesnamnet Zocord), rosuvastatin och atorvastatin

Medicin tillverkad av mögel

Du vet det där luddiga möglet som bildas på apelsiner. Det är ursprunget till statiner. Det finns mycket att läsa på om det på nätet för den som är intresserad. För mig som arbetar mycket med klienter med mögelproblematik så känns det olustigt. Jag vet att den typen av mögel är med på listan för mögel som kan skapa hälsoproblem.

Ökad risk för sjukdomen ALS om man tar statiner?

När jag sedan fick höra talas om studier som pekar på att statiner ökar risken för ALS  (Amyotrofisk lateralskleros) så blev jag ännu mer oroad. Kan det vara möglet? Kanske i kombination med brist på läkande fetter?

Här är studien kring ALS och statiner

Finns det någon koppling mellan ALS och mögel?

Mögel är ju en typ av svamp och ja, det finns flera studier som tyder på att det finns en koppling mellan svamporganismer/mögel i form av mycotoxiner, bakterier och ALS. Här kan du läsa mer om det.

Studie om Mycotoxiner och ALS.

Ett litet klipp ut studien ovan.

Trots intensiv forskning under många decennier är etiologin för sporadisk ALS fortfarande okänd. En miljöorsak, inklusive gräs- eller jordrelaterade svampinfektioner, föreslås från en rad vitt skilda bevislinjer. Kluster av ALS har rapporterats hos fotbollsspelare, infödda på Guam och jordbrukare. Gräsassocierade svampar är kända för att producera en rad nervgifter och, i symbiotiska föreningar, höga halter av svamp-SOD1. Exponering av neuroner för svampneurotoxiner framkallar en signifikant ökning av glutamatproduktionen.

 

Detta ämne måste lyftas och tittas närmare på.

För dig som tar statiner och kanske dessutom bor i mögel och har en massa oförklarliga symtom.

För dig med ALS eller ALS- liknande symtom. Tar du statiner eller är du exponerad för mögel.

Mycket att reflektera över!

Hoppas du gillar de jag skriver!

Dela gärna och tipsa dem som kan behöva känna till mer.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?