Blogg

Välj kategori
Kategorier

I väntan på Autism, ADHD eller ADD utredning hos BUP

Att få tid för utredning kan ta upp till 3 år beroende på vart man bor. Många föräldrar undrar nog. Finns det något jag som förälder kan göra medans vi väntar?

Jag kommer ihåg när vi gjorde utredning, då gick det fasligt snabbt, snabbare än för de flesta eftersom vi redan hade kontakt med neurologen pga. epilepsi. Men det var också 6 år sedan och mycket har hänt sedan dess.

Jag kan bara föreställa mig hur frustrerande och hopplöst det måste kännas att behöva vänta 1, 2 eller kanske till och med 3 år!

Oftast ligger det ju en problemställning och puttrar i botten som gör att man söker sig till BUP (barn och ungdomspsykiatrin) för utredning.

Vanligast är nog att det inte fungerar i skolan eller på förskolan och man ser att barnet behöver stöd på olika sätt. Tyvärr får inte skolan pengar till stöd utan utredning eller diagnos.

Det här betyder att vi under denna tid riskerar att få barn som halkar efter, mår dåligt, kanske blir hemmasittare, kanske blir deprimerade eller utåtagerande.

Detta drabbar inte bara dessa barn utan självklart också er dvs. deras familjer. Ni härliga kämpande föräldrar som vänder ut och in på er själva för att få ihop vardagen.

Sjukskrivningen för föräldrar till barn med neuropsykiatriska symtom skenar och det lär inte bli bättre tyvärr!

Jag vet hur det är att leva i ett inferno när det enda man önskar är 5 minuter av lugn och ro. Jag vet hur det känns att inte ha verktygen för att klara att hantera mitt barn på bästa sätt. Jag vet vilken skillnad kunskapen kring diagnosen kan ge och verktygen att hantera den.

Men framförallt vet jag nu att jag som förälder faktiskt kan göra skillnad för mitt barn på många plan även utan/innan utredningen.

Jag tänkte lista lite tips på vad du som förälder kan börja läsa på för att kanske få lättnad i vardagen redan innan ni fått hjälp av BUP och HAB.

Eftersom mitt kunskapsområde är naturliga behandlingsmetoder så ligger mycket av mitt fokus där. Men jag ska inte sticka under stol med att även insatser fokuserade på de psykiska aspekterna också är viktiga så här kommer en liten samling.

Detta är mina rekommendationer:

  1. Gå in och anmäl dig som prenumerant på mitt nyhetsbrev. Det är helt gratis och då får du dessutom ett fint litet e-häfte ” 7-sätt att må bättre” som jag skrivit just som stöd för dig som behöver komma igång med att hjälpa ditt barn med hjälp av naturliga behandlings metoder. E-häftet ger dig enkla och handfasta tips på hur du kan börja nysta i vad som eventuellt stör ditt barns välbefinnande och vad du kan testa för att se om det medför symtomlindring. [yikes-mailchimp form=”1″ title=”1″ description=”1″ submit=”Skicka”]
  2. Läs eller lyssna på boken “5 gånger mer kärlek” av Martin Forster. Titeln är ganska avslöjande och i det stora hela handlar det förstås om att försöka skifta hur vi bemöter våra barn. Vi tenderar att skälla på och korrigera barnen lite för ofta. Genom att skifta balansen till 5 gånger fler positiva budskap än negativa så kan vi skifta hela känslan hos barnet och familjen. Här hemma brukar vi påminna oss själva om att nu är det dags för “kärleksbombning” och det brukar oftast ge fin effekt!
  3. Om ditt barn har problem med magen så läs mina två inlägg om hur och vad du kan göra för att avhjälpa det. Det första ger en grundläggande kunskap i hur du borde se på det här med avföring/bajs. Den andra ger mer tips på hur du faktiskt kan lösa problemen. Ta dig tid med just detta då magproblem är en otroligt stor bidragande orsak till att barn uppvisar neuropsykiatriska symtom. Det är helt omöjligt att fungera väl i vardagen med en mage som krånglar!
  4. Läs några av mina blogginlägg om olika vitaminer och mineraler. Dessa visar att det finns forskning på att tillskott ofta hjälper. Det är förstås svårt att veta vilket som fattas just ditt barn men det ger dig en förståelse för att näring är viktigt. Om D-vitamin. Om magnesium. Om multivitamin och Folsyra. Plus en liten video som jag gjort på ämnet mineraler.
  5. Läs mitt blogginlägg om vikten av att giftminimera , dvs hur man kan minska på belastningen på barnens kroppar genom att ta bort ämnen som stör och som försvårar för barnens avgiftningssystem.
  6. Förberedelse är en viktig nyckel för många. Inte lika viktigt för alla barn, men det kan heller inte skada och förhindrar ofta onödiga utbrott. Då menar jag enkla saker som att t.ex räkna till 10 och när vi kommer upp till 10 så ska man avsluta. För lite äldre barn kan det handla om att säga till 10 minuter innan något ska avslutas och kanske en gång till när det är 5 minuter kvar så att man inte blir “tagen på sängen”. Mer långsiktig förberedelse kan också hjälpa, dvs förklara så tydligt man kan om vad som kommer att hända under morgondagens kalas hos farmor. Ex. “Imorgon efter att vi har ätit lunch kommer hela familjen klä sig i fina kläder vilket innebär klänning/jeans och skjorta och ytterkläder och skor. Sedan åker vi med bilen till farmor och farfar. Där kommer det att vara mycket folk, kusiner, mostrar, morbröder och säkert en del människor vi inte känner. Först kommer nog alla mest prata och ge presenter till farmor och efter en stund kommer vi att äta kött, potatis och sås plus kanske lite olika tillbehör och efter det blir det tårta och då kommer vi att sjunga födelsedagssången för farmor. Vi stannar nog kvar en liten stund efter att vi ätit tårtan och sedan åker vi hem.” Under själva dagen så påminner man sedan om vad som kommer att hända härnäst och då kan man vara ännu tydligare med detaljerna så att barnet är med på noterna och därmed kan känna sig tryggt, både genom känslan av att mamma/pappa har koll men även genom att barnet själv har koll och slipper bli överrumplat.
  7. Ett litet tips som ofta upplevs som jobbigt i vår superteknologiska värld är. Minska på skärmtiden! Allra viktigast för barn under 6 år men bra för alla.

För att inte helt översvämma er med tips så sätter jag stopp där men vill be alla er som bor i eller nära Stockholm att komma på vårt seminarium den 18:e november i Nacka, Stockholm. Där får du förstås lära dig ännu mer under lättsamma former från flera föreläsare inklusive mig.

Jag har satt samman ett gäng föreläsningar som täcker upp flera viktiga områden och alla dessa områden både enskilt och sammantaget kan ha mycket god effekt på de olika saker som kan vara problematiska för barn med neuropsykiatriska symtom.

För dig som inte orkar, vågar eller kan göra detta själv så finns även möjlighet att boka Skype-/telefonkonsultationer med mig direkt. Då kan jag hjälpa er att komma igång och dra upp riktlinjer samt lägga upp en plan för hur ni steg-för-steg kan gå till väga för att hjälpa ert barn. Läs mer och boka här.

Lycka till!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?