Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hjärnfloran del 3 – Uppgradera den och lindra autism och epilepsi med kost

Det ditt barn äter kan antingen gynna eller missgynna hjärnfloran. Nu tittar vi på vilka möjligheter du har att förändra och förbättra ditt barns hjärnflora via kosten.

För dig som känner dig som ett frågetecken när jag skriver ordet hjärnflora så rekommenderar jag att du läser mina två tidigare inlägg om detta superintressanta och högst relevanta ämne. Du hittar dem här: del1 , del2 och kom sedan tillbaka hit och fortsätt resan.

Nu tittar vi på vad vi har att utgå ifrån så att vi kan fortsätta lägga det här pusslet.

 • Vi vet att vi har en tarmflora och en hjärnflora.
 • Vi vet att genom aktivering av immunförsvarets makrofager så kan vi få dem att assistera oss med transport av bakterier till hjärnfloran.
 • Vi vet att transporten in och ut ur hjärnan kan hämmas av inflammerade lymfnoder.
 • Vi vet med största sannolikhet att proteinet GcMAF kan hjälpa till med aktiveringen av makrofagerna och att MAF ( alltså GcMAF fast utan proteinet) troligen också kan aktivera immunförsvaret.
 • Vi vet också att probiotika kapslar inte har samma effekt på immunförsvaret som probiotika i sitt naturliga medium(typ kefir eller yoghurt).

Vi går igenom dessa steg för steg och ser hur vi kan optimera detta. Idag börjar vi med den första pusselbiten!

Marco Ruggiero, forskaren som jag skrivit om tidigare pratar i många av sina föreläsningar om att den viktigaste pusselbiten är kosten.

Han hävdar att hela 90 procent av läkningen sker med hjälp av kosten och den kost han förespråkar till barn med autism är Ketogen kost.

Vad är ketogen kost?

Här i Sverige har vi något liknande som många känner till, nämligen LCHF dvs. Low carb-high fat (Låg kolhydrat och hög fett).

LCHF kan utföras på många olika sätt och mängden kolhydrater brukar kunna variera efter tycke och smak.

Om vi tittar på Ketogen kost så är den ofta striktare och målet är att kroppen ska hamna och stanna i ketos ( inte att sammanblandas med keto acidos som är livsfarligt och uppstår när kroppens blod blir allt för surt).

Ketos betyder att kroppen istället för att använda glukos (dvs socker) som bränsle använder ketoner som bildas i levern av fett. Förenklat kan vi säga att kroppen byter bränsle, istället för socker går den på fett. För att hamna i ketos behöver mängden kolhydrater ofta vara väldigt låg men det varierar väldigt hos olika individer.

Varför är denna kost så bra?

Den har länge (mer än 100 år) använts på epileptiker med mycket goda resultat. Det började med att man satte epileptikerna på vattenfasta, alltså ingen mat och då försvann epilepsianfallen. När man sedan gav dem mat igen så kom anfallen tillbaka.

Tyvärr är inte vattenfasta någon långsiktig och hållbar lösning och därför kom den ketogena kosten till. Läkarna vet fortfarande inte helt säkert varför den ketogena kosten fungerar så bra ( främst på barn med epilepsi). De tror det kan bero på att hjärnan ställer om till ketonförbränning och att det får effekt på mitokondrier och GABA. Man har också sett att ketosen har en nervskyddande effekt men vet inte varför eller hur.

Det som talar emot att det är just ketonerna eller att kroppen är helt i fettdrift som är själva huvud faktorn, är att många barn med epilespsi fungerar väldigt bra på en kost som kallas Modifierad Atkins (också en högfett kost men inte lika låg i kolhydrater som Ketogen kost). Likaså en kost som heter LGIT har visat goda effekter och där jobbar man främst med att äta matvaror med lågt glykemiskt index ( dvs sånt som påverkar blodsockret så lite som möjligt). Det betyder alltså att kroppen går på både glukos och fettdrift men ändå med god effekt på epilepsianfallen.

Vad tror jag då?

 • Tänk om den personen som har epilepsi har en urusel tarmflora. Då har den personen troligen en urusel hjärnflora eftersom makrofagerna hämtar bakterierna i tarmfloran.
 • Vid fasta så svälter man ut tarmfloran. Bakterierna i magen får ingen mat och det borde bli precis samma effekt i hjärnan. Svältkatastrof för bakterierna. Både goda och onda dör men av vad jag förstått så är några av de bakterier vi klassar som “onda” känsligare för svält än de “goda” bakterierna.
 • Samma sak vid ketogen kost. Bakterier och då främst de “onda” kan inte leva på fett och dör även av denna kost.
 • Tänk om nyckeln helt enkelt är att få bukt med de dåliga bakterierna? Att liksom återfå en god balans i tarmfloran?
 • Av allt jag läst och hört så gillar bakterierna socker, det är favoritfödan och speciellt för de “onda” bakterierna. Tänk om det bara är själva minskningen av sockertillförseln som är nyckeln eller bara en kraftfull förändring av vad vi “matar” tarmfloran med?
 • Kanske är det själva ökningen av fett som fungerar anti-mikrobiellt för det vet man ju till exempel att kokosoljan gör?
 • Det här kan ju också till viss del förklara varför t.ex dieter som GAPS och SCD fungerar på många barn med autism och i vissa fall epilepsi. När allt mjöl och raffinerat socker försvinner ur kosten brukar ju sockertillförseln bli avsevärt mindre och fettintaget högre. Dessutom börjar dessa dieter ofta med en tuffare intro diet som ofta innebär att kroppen kommer i ketos.
 • Det kan kanske också vara en del av förklaringen till varför mjölk och glutenfritt ger så fina effekter. När man lägger om kosten så förändras tarmfloran och därmed hjärnfloran. Inte lika drastiskt som vid ketogen, GAPS och SCD kost men ändå!

Vet ni vad som är sjukt spännande? Jag vet att det pågår forskning här i Sverige på just detta ämne. Studien tittar på hur tarmfloran påverkas av ketogen kost. Så snart får vi veta! Jippi!!!

Tills dess får vi hålla tillgodo med denna studie utförd på möss. Tycker faktiskt att den stöder mina tankegångar ovan.

Här finns länk till en bra artikel med mängder av länkar vidare till studier för er som vill dyka djupare i detta ämne.

Ett litet sidospår är:

Ketogen kost används också som en alternativ cancer behandling. Tråkigt att den betraktas som “alternativ” när kosten borde vara grundplåten vid behandling av alla sjukdomar. Det är vetenskapligt fastställt att cancerceller älskar socker. Borde då inte en kost utan socker/glukos vara första valet för att bromsa tillväxten och kanske krympa eventuella tumörer?

Jag har läst en del om forskaren Erik Eneby som tittat på cancer i mikroskop i många år. Han hävdar att cancer är en svamp och visst kan det vara så. Vi vet att viss cancer är virusrelaterad typ livmoderhalscancer (HPV), så att andra organismer kan vara inblandade är väl inte så konstigt. Den gemensamma nämnaren för bakterier, svamp och parasiter är att de oftast har socker/glukos som favoritföda.

Hur kan vi då använda oss av dessa kunskaper om kostens inverkan på invånarna i våra barns kroppar?

Mitt förslag denna gång är att ni börjar fundera över hur ert barns kost ser ut.

Vet att många av oss hoppat på mjölk och glutenfritt, sett fina effekter initialt och sedan fastnat på någon typ av platå?

Kan det vara så att vi bara till viss del lyckades förändra tarmfloran?

Krävs det mer och kanske andra angreppssätt?

Kanske måste sockret bort helt?

Komplexa kolhydrater kanske ställer till det för ditt barn. Dessa är nämligen svåra att bryta ned och blir därför näring till bakterier som befinner sig på fel ställe i kroppen, de som är i tunntarmen istället för tjocktarmen. Detta kallas för SIBO ( small intestinal bacterial overgrowth)

Är det svårt att minska på kolhydraterna? Då kanske du kan gå från andra hållet och istället öka på fettet. Är man mätt och nöjd på fett så kanske suget efter kolhydrater minskar?

Välj då fett med omsorg:

 • Om du ska värma upp något använd smaklös kokosolja eller avokadoolja.
 • Använd kallpressad olivolja på kalla rätter eller ringla över den glutenfria pastan (mums med lite örtsalt).
 • Om du ska baka kokosbollar eller rawfood eller göra egen choklad, använd extra virgin kokosolja.
 • För dig som inte redan upptäckt MCT-olja så kan jag rekommendera den. Den smakar inget och ger en extra skjuts åt ketonbildningen. Här hemma använder vi den i potatismoset, i dressingar och ringlar över kokta grönsaker. Denna olja har väldigt kraftfull anti-mikrobiell effekt så börja försiktigt! När jag säger försiktigt så testa kanske en halv tsk.

Om du vill hitta oljorna så finns de här:

Kokosolja utan smak

Avokadoolja

Extra Virgin kokosolja

MCT-olja

Hoppas ni gillade detta och vill hänga med till nästa inlägg som kommer att titta vidare på hur vi kan uppgradera hjärnfloran. Här hittar du fjärde och sista delen om hjärnfloran.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?