Blogg

Välj kategori
Kategorier

Fler och fler väljer glutenfritt utan att ha Celiaki.

Äntligen börjar skolmedicinen och forskarna fundera över varför så många väljer glutenfritt när de inte har Celiaki.

De kallar oss PWAG´s som står för “People without celiac disease avoiding gluten”.

Enligt en artikel i The Washington Post så framställs vi PWAG´s ganska positivt och de har med exempel på människor som upplever att de mår bättre utan gluten trots negativt celiaki test. Artikel pekar på att det faktiskt kan finnas mekanismer bakom reaktioner på gluten som kanske inte syns i de tester som finns att tillgå.

De pratar även med forskare som erkänner att de varit så upptagna av just celiaki och sina prover att de faktiskt har glömt fråga patienter som slutat med gluten om varför?!?! När de påbörjade studien för 10 år sedan var det ingen som lät bli gluten utan att ha celiaki. De skriver också att i USA finns 3,1 miljoner människor som äter glutenfritt och ingen vet bakomliggande orsak hos dem som inte har celiaki. De tror att vissa kanske gör det för att de försöker gå ned i vikt och andra pga. någon allmän rädsla för allt med gluten.

Just frågan varför kan ju vara nyckeln för forskare framöver.

Vi hoppas att det kommer forskning inom kort som ställer just den frågan!

Tänk vad mycket info de skulle kunna få från oss föräldrar till barn med Autism, ADHD, Epilepsi och andra neuropsykiatriska symtom om de bara var villiga att lyssna!

Här hittar du artikeln med lite mer info.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?