Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hur man hjälper kroppen att göra sig av med gifter.

Att få fart på kroppens naturliga avgiftningssystem kan göra större skillnad än vad man kan tänka sig. Det kan i många fall vara skillnaden mellan hälsa och sjukdom.

Hur sjutton gör man då?

Ta först bort inflödet av alla gifter som vi kan påverka, läs mer om det i mitt förra inlägg om att “giftminimera“.

Sen lägger vi fokus på alla de sätt som kroppen använder för att göra sig av med gifter och annat den inte längre vill ha.

Detta är kroppens avfallshantering:

  • Inuti kroppen har vi som ett avloppssystem som heter lymfatiskasystemet, det transporterar bort avfallet från varenda cell i kroppen. Detta system är även ihopkopplat med glymfatiskasystemet som är motsvarande system i hjärnan. Det kluriga med dessa system är att de helt saknar pump. Blodet har ju hjärtat som skickar runt det i kroppen men lyfmatiskasystemet får förlita sig till andningen och fysisk rörelse. Så tänk, om vi andas dåligt och ytligt och rör på oss alldeles för lite så kan det bli stopp i avloppet! Du vet ju själv att stopp i avloppet börjar lukta illa och bli besvärligt rätt snabbt. Inom kort kommer en kort video där jag förklarar mer om lymfsystemet så både barn och vuxna förstår om du inte redan prenumererar på bloggen så gör det nu så missar du inte den. Kanske motiverar den något barn att börja röra på sig eller andas med omsorg. Djupandas, motionera och gärna hoppa!
  • När lymfatiskasystemet lämpat av avfallet i blodomloppet blir det våra reningsorgan njurar och lever som får ta hand om och processa avfallet efter bästa förmåga. I levern hanteras avfallet i två olika steg. Det kallas fas 1 och fas 2. Tyvärr uppstår det ofta problem här! Våra barns levrar är så hårt belastade i denna giftiga värld och då behöver kroppen stora mängder vitaminer och mineraler eftersom de går åt i en rasande takt! Om de då haft problem med inflammation i mage och tarm (vilket galet många har) så fungerar inte näringsupptaget som det ska. Dessutom är maten idag mycket mindre näringsrik än för 50 år sedan. Så näringsbrist kan göra att dessa två faser inte fungerar optimalt. Det är också så att en kost med mycket socker och processade kolhydrater kan skada levern och ge fettlever. En åkomma som ökar i farligt hög takt. Förr var det alkoholisternas sjukdom idag är det gemenemans sjukdom. Resultatet av dessa ovanstående problem blir förstås att levern inte klarar sitt jobb fullt ut och då börjar gifter re-cirkulera. För att lätta på leverns börda, se till att den får alla näringsämnen och slipper arbeta med för mycket socker och processade kolhydrater.
  • När väl avfallshanteringen fungerat i levern och njurarna så ska det skeppas ut ur kroppen via urin och avföring. Då gäller det förstås att dricka tillräckligt så att avfallet har något att sköljas ut tillsammans med och äta tillräckligt med fibrer så att det finns något som kan puffa avfallet framåt genom tarmen. Fibrerna fungerar ungefär som en flaskborste i tarmen. Utan fibrerna kan skit hänga kvar längs tarmväggarna där det sugs tillbaka ut i kroppen och re-cirkulerar! Kroppen är nämligen så finurlig att den återanvänder allt den kan så ju längre något ligger i tarmen desto mer sugs tillbaka i kroppen. Att gå på toaletten och göra nummer två minst en gång dagligen är en bra måttstock. Men det krävs också vatten för att fibrerna inte ska bli för torra och istället bromsa farten. Så fibrer och vatten är lösningen för den här delen av avfallshanteringen.
  • Fibrer behövs också för att våra vänner bakterierna (tarmfloran) ska få rätt mat och trivas. Dom hjälper till att skydda oss mot gifter i matsmältningskanalen genom att lägga sig som en extra skyddande hinna så att gifterna inte kan tränga genom tarmväggen lika lätt. De gör också vitaminer till oss och hjälper till att bryta ned viss mat som vi inte själva klarar. Mata bakterierna med olika sorters fibrer.
  • För att öka kroppens möjligheter att hantera “riktiga” gifter så som bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen så kan det hjälpa att ta bort saker ur kosten som kroppen upplever som gifter eller som är inflammatoriska. Mjölkprotein och gluten är heta kandidater men även annat som kroppen och immunförsvaret verkar reagera på. Att låta kroppen vila från allergener gör att den kan lägga mer energi på avgiftning.
  • Det finns ju faktiskt fler vägar för kroppen att göra sig av med gifter, och en som man oftast inte tänker på är lungorna och utandningsluften. Tänk vad som händer när du råkar andas in för mycket rök. Då får du hosta som är ett effektivt sätt att försöka stöta ur gifter ur kroppen, men även vanlig utandning för med sig gifter ut ur kroppen. Att andas djupt och ordentligt så att inandningsluften når alla alveoler (andningsblåsor) som faktiskt sitter tätast längst ner i lungorna gör att kroppen syresätts mycket effektivare och med luft i hela lungorna följer mer smuts och gifter med på vägen ut. Med hjälp av mer syre orkar kroppens celler rena sig från gifter mycket bättre. Så djupa andetag som når längts ner i lungorna är bra för mycket.
  • Vårt största organ huden är också viktig för avgiftning. Den är inte förstahandsvalet och ska inte behöva ta emot så stora mängder men när andra system kleggat igen eller har dålig fart så kan huden få ta extra stort ansvar och då kan vi givetvis hjälpa den. Mycket av gifterna som kommer ut genom huden transporteras ut av svetten och därför är både bastu och motion jätte bra. Även saker som öppnar upp porerna som ett bad i kroppstemperatur med t.ex epsomsalt, havssalt eller bikarbonat kan hjälpa till att stötta avgiftning genom huden.

Det där var nog det jag kunde komma på gällande naturlig avgiftning.

Vi har ju förstås alla tillskott som kan hjälpa oss på traven och hur man använder dem men det blir ett alldeles eget inlägg om ni vill ha ett sånt förstås!

Skriv gärna i kommentarerna nedan om det finns intresse för ett sånt inlägg.

Glöm inte heller att prenumerera på mitt nyhetsbrev genom att skriva in namn och e-mail nedan. Då får du dessutom mitt lilla e-häfte som är det “perfekta” starthäftet för den som funderar på att lägga om kosten för sitt barn med NPF.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?