Blogg

Välj kategori
Kategorier

Forskning visar – ändra kosten och läk magen!

Nu finns det äntligen forskning som visar att förändrad kost kan läka mag- och tarmrelaterade problem som Ulcerös colit och Chrons.

Detta är två allvarlig sjukdomar och finns det hopp för barn med dessa, så finns det såklart hopp för våra npf barn med magrelaterade symtom!

Forskningen visade alltså precis det vi ” alternativa hälsonördar” redan sett om och om igen dvs. genom att plocka bort belastningar från matsmältningen och ge den lättsmält näringsrik mat så får kroppen chans att läka.

Det är så härligt att det fungerar på nästan alla kroniska åkommor. Kanske inte alltid som enda steg mot läkning men som det grundläggande steget!

Specific Carbohydrate diet (SCD) var dieten man använde. Den diet är grunden i läkedieten GAPS samt påminner i väldigt många avseenden om Paleo (stenålderskosten).

Vår familj har levt med dessa typer av dieter under en längre period av dotterns läkning. När vi upplevde att mjölk och glutenfritt inte hjälpte fullt ut så hittade jag SCD, så vi började där och gled sen vidare in i GAPS för att slutligen hamna i Paleo. Idag blandar vi för fullt och äter även en del glutenfria sädeslag.

SCD bygger på att man plockar bort alla komplexa kolhydrater ( detta innebär bla. att alla sädeslag ska bort) just för att de är jobbiga att hantera för en illa tilltygad matsmältningsapparat!

Utan den stress som de lägger på kroppen så får den chans att läka samtidigt som man förbättrar tarmfloran. När en trasig mage får komplexa kolhydrater klarar den bara att delvis bearbeta dessa. Resten hamnar halvsmält i tjocktarmen där de icke så goda bakterierna festar loss på dessa och utsöndrar en massa toxiner och ofta även alkohol eftersom maten fermenteras på samma sätt som när man gör öl o vin. Detta kan även vara perfekt läge för Candida att ta över och skapa oreda.

I min värld är det självklart att barn med magproblem mår bättre utan komplexa kolhydrater åtminstone under tiden de läker.

Länk till info om studien hittar du här.

Jag hittade också referenser till en studie gjord på vuxna med samma magproblem där man också använde SCD dieten. Även här såg man goda resultat. Men det fanns en grupp som inte blev bättre och när man analyserade skillnaderna i diet såg man att den avgörande faktorn för tillfrisknande var mängden grönsaker och då allra viktigast fiberrika grönsaker som matar tarmfloran!

Framgången ligger alltså minst lika mycket i vad du lägger till din kost. Inte bara vad du tar bort!

Här finns mer om vuxenstudien.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?