Blogg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kategorier

Pepparkakor utan mjölk, gluten och margarin

Härligt krispiga pepparkakor. Utan mjölk och gluten och som extra bonus så är de bakade med kokosolja så att man slipper mjölkfritt margarin!

Jag letar alltid efter recept där det där mjölkfria margarinet inte behövs. Speciellt i något som ska upphettas eftersom jag vet att upphettningen förvandlar fina fetter till ”monsterfetter” i form av delvis härdade eller transfetter. Dessa används sedan av våra celler för att bygga cellmembran som tyvärr blir av riktigt usel kvalitet.

Detta recept är absolut inte sockerfritt. Håller dock på att experimentera med ett sådant så när jag är nöjd med resultatet kommer även det.

Men dessa pepparkakor smakar så gott att ingen kan ana att det är utan både det ena och det andra. Ursprungsreceptet vill jag tacka Matsara för. Hon har otroligt mycket fina recept utan både det ena och andra på sin blogg som hjälper många multiallergiker.

Var ute i god tid! Degen ska kylas ordentligt innan bak.

Min fick ligga i kylskåpet i 4 timmar och det fungerade bra.

Ingredienser:

4 msk extra Virgin kokosolja ( alltså den med smak)

2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk ( Garants då den är krämig)

2 dl socker

1 dl lönnsirap ( går bra med vanlig också)

2-3 msk pepparkakskryddor färdig blandad eller blanda själv. Fördelning såhär 1 msk malen kanel, 1 msk ingefära, 1 tsk malen kryddnejlika och 1/2 tsk malen kardemumma).

8 dl mjöl plus extra till utbakning. Jag använde 2 dl hirsmjöl, 2 dl durramjöl och 4 dl rismjöl ( det kan behövas mer mjöl, det beror helt på hur mycket mjölet absorberar)

1,5 tsk bikarbonat

Gör såhär:

Ta fram en kastrull. Häll i kokosoljan, kokosgrädden. socker och sirap. Låt koka försiktigt några minuter tills sockret löst sig.

Rör i pepparkakskryddorna och låt det svalna helt.

I en annan bunke häller du i mjöl och bikarbonat och blandar.

När sockergeggan är sval så häller du den i mjölet och rör ihop till en deg. Det kan behövas mer mjöl för att få till en fin deg.

Låt vila i kyl några timmar eller över natten.

Sätt ugnen på 175 grader.

Baka ut på mjölat bakbord

Grädda i 8 minuter mitt i ugnen om pepparkakorna är riktigt tunna annars kan det behövas någon minut till.

Låt svalna och njut! De är otroligt krispiga.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i  webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen