Blogg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kategorier

Kanelbullar utan mjölk, gluten och vitt socker

Jag har länge längtat efter kanelbullar och drömmen var att få dem sockerfria och dessutom slippa de processade mjölkfria margarinerna. Detta recept är summan av alla dessa önskningar.

 

Ingredienser: (16-20st bullar)

1 dl kokosolja utan eller med smak ( välj själv)

2 ägg

4 äggvitor

0,5 dl mandelmjölk eller annan växtmjölk

2 tsk kardemumma

2 tsk äkta kanel

0,5 tsk äkta vaniljpulver

0,75 dl koksosocker

4 dl durramjöl eller rismjöl eller blanda hälften av varje

2 dl bovetemjöl

2 tsk bakpulver

3 msk fiberhusk eller psylliumhusk

 

Fyllning:

0,75 dl kokosolja utan eller med smak ( välj själv)

26  färska dadlar utan kärna

1 msk honung

2 tsk äkta kanel

1 tsk kardemumma

3-4  msk vatten

Topping:

1 ägg till pensling

Mandelkross eller pärlsocker

Ja, du ser rätt. Våra bullar är garnerade med pärlsocker denna gång men vi gör dem oftast med mandelkross. Vid fototillfället var det tyvärr slut så det fick bli pärlsocker.

 

Såhär gör du bullsmeten:

Smält kokosoljan.

Under tiden vispa ägg plus äggvitor fluffigt.

Rör ned mandelmjölken, kardemumman, kanelen, vanilj och kokossocker i kokosoljan sen häller du i blandningen i den fluffiga äggsmeten.

Slutligen vispa ned de torra ingredienserna och låt den sedan stå i 10 minuter eftersom fiberhusken ska svälla och suga upp vätska.

Dags för fyllningen.

Smält kokosoljan

Under tiden mixar du resten av ingredienserna till en smet och slutligen häller du på kokosoljan och mixar lite till.

Kolla att degen blivit en någorlunda fast deg. Olika mjölsorter ger olika fasta degar och när du nu försöker få ihop bullsmeten till en deg kan det krävas lite mer mjöl. När du fått den som en deg så lägger du den i kylskåpet för att vila i 10-30 min. Den blir lättare att hantera när kokosoljan är kall.

Sätt på ugnen på 200 grader.

Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper eller på ett väl mjölat bakbord och med en väl mjölad kavel.

Bred ut fyllningen

Rulla ihop degen till en lång rulle och skär i 16-20 bitar och lägg i bullpapper eller löst på bakplåtspapper.

Vispa ägget och pensla bullarna.

Strössla med nötkross eller något annat du gillar.

Grädda i mitten av ugnen i 15 min.

NJUT!!!

 

Följ bloggen om du gillar det jag skriver. Lämna din mailadress nedan.

Senaste inläggen