Blogg

Välj kategori
Kategorier

Förstoppning ger förgiftning och hormonella problem.

Förstoppningsproblematiken sprider sig som en löpeld i vårt samhälle. Var och varannan förälder som jag pratar med ger sina barn laxerande dagligen. Så kan vi ju inte ha det!

 

När jag arbetar med klienter så är den absoluta startpunkten magen. Hippokrates talesätt “All disease begins in the gut” dvs all sjukdom har sitt ursprung i magen är verkligen huvudet på spiken!

Mage och tarm belastas många gånger per dag

De flesta av oss äter mellan 3-5 gånger varje dag. Allt som vi stoppar i munnen ska hanteras av mage och tarm. Att äta är bland de mest belastande sakerna vi gör i livet just eftersom vi gör det så ofta.

För att matsmältningen ska fungera optimalt behöver några viktiga saker fungera.

  1. Tarmslemhinnan behöver vara i god kondition så att den kan hålla maten kvar i tarmen och förhindra läckage ut i blodomloppet.
  2. Matsmältningsenzymer behöver blandas med maten genom att den tuggas noggrant samt ytterligare enzymer som kommer med bukspottet.
  3. Magsyra ska utsöndras för att döda inkräktare samt påbörja matsmältningsprocessen.
  4. Rätt bakterier i både mun och tarm behöver finnas för att bryta ned de ämnen som vi inte klarar.
  5. Dessutom behöver tarmen ha en väl fungerande peristaltik ( rörelserna som kramar maten framåt i tarmen).

 

Hos väldigt många fungerar inget av detta tillräckligt bra och för vissa fungerar det inte alls!

 

Ett tydligt exempel på hur belastande det är att äta.

På 1800-talet när man försökte få människor med epilepsi att bli fria från sina epilepsianfall så satte man dem på vattenfasta. De flesta blev då helt anfallsfria! Nu kan man ju tyvärr inte vattenfasta resten av livet men utifrån detta så utvecklades sedan den kostbehandling man använder idag som heter ketogenkost ( en högfett kost med väldigt lite kolhydrater).

Så bara utifrån detta kan vi förstå vilken belastning själva matsmältningen och processandet av mat har på våra kroppar.

 

Hur ofta ska man gå på toaletten?

När vården får säga sitt så är allt mellan 1 gång i veckan och 5 gånger varje dag “helt normalt”.

När jag arbetar så tittar jag istället på optimal funktion och biologiska processer. Maten ska ta sig från mun till anus utan obehagskänslor dvs inte ont, inte uppblåst, inte svullet, inte bubbligt och inte trögt.

Min tydliga bild som delas av andra som arbetar med funktionsmedicin är att absolut minst 1 gång per dag är minimum och att runt 2-3 gånger per dag är optimalt.

Hur väl matsmältningsprocessen fungerar kan man oftast se på själva bajset. Vi vill ha brunt bajs, som kommer ut enkelt ( med bara en lite krystning) och som luktar väldigt lite och är i princip torkfritt. Det ska inte vara för hårt eller för löst och absolut inte göra ont att få ut.

Faktum är att majoriteten av befolkningen troligen inte har den “perfekta bajskorven” utan en massa andra inte så bra varianter.

 

Konsekvenserna av olika sorters avföring

För löst bajs = dåligt näringsupptag maten passerar för snabbt och ofta en signal på mikrobiell obalans och inflammation i tarmen.

För hårt bajs = då har det gått för långsamt, något kanske blockerar vägen, vätskan har återabsorberats i kroppen och tillsammans med den även de vattenlösliga gifterna och gamla hormoner. Ja det är det stora problemet. Om bajset tar mer än 24 timmar på sig så är det för lång tid. Ju längre tid maten och sedan bajset vistas i kroppen desto giftigare blir det.

Mat som sitter fast länge i tjocktarmen blir hårt och torrt eftersom kroppen återvinner all vätska ur bajset. Problemet är att i den vätskan finns de gifter som kroppen vill göra sig av med. Gifter som kroppen redan hanterat en gång och med förstoppning så kommer dessa gifter tillbaka i kroppen ännu en gång.

Jag kan se framför mig hur kroppen och framförallt levern gråter och tänker ” åh, kommer den här skiten tillbaka igen, jag som jobbade så hårt med att föra ut gifterna ur kroppen och nu ska jag göra om allt igen. Plus att jag ska hinna med den vanliga avgiftningsprocessen.”

 

Barn med autism, adhd och andra neurospykiatriska symtom

Enligt min erfarenhet så har barn med neuropsykiatriska symtom väldigt ofta problem med sin avgiftning. De har ofta lite långsammare och kanske inte lika effektiva system som många andra och att då lägga en förstoppning ovanpå detta kan ofta vara det som får bägaren att rinna över.

Det finns studier som stöder detta åtminstone vad det gäller autism och det man tittar på då är att barn med autism ofta har en viss genetisk svaghet som påverkar hur effektivt kroppen hanterar gifter. Dessutom har man sett att barn med autism ofta har brist på glutation och sulfat som är två ämnen som kroppen använder i levern för att avgifta sig.

Kvinnor och flickor med hormonstörningar

Har du eller någon du känner mensvärk, PMS, jobbigt vid ägglossning och tufft vid klimakterieinträdet och samtidigt även en trög mage. Då har du troligen hamnat i en dålig spiral där kroppen recirkulerar dina hormoner. Precis som jag beskriver ovan med gifterna så följer även gamla kasserade hormoner med bajset ut men går det för trögt så kommer dessa att återabsorberas och återigen komma in i kroppen.

 

Åtgärda förstoppning

Att vården skriver ut laxerande och mikrolavemang till höger och vänster samt utan problem låter barn stå på dessa läkemedel i flera år är bekymrande. Jag håller med om att en förstoppning behöver åtgärdas och de flesta som lever nära någon som lider av förstoppning vet vilka stora konsekvenser det kan få på livet och vardagen. Ändå så tror jag inte att de flesta förstår hur stor effekt detta har på processer och organ i kroppen!

Att tvinga kroppen att tömma ut bajset en gång per dag för att kroppen inte klarar av att göra det själv är en korstiktig lösning. Det betyder att grundorsaken till förstoppningen finns kvar och kanske skapar fler problem/symtom eftersom vi inte gör något åt den.

 

Behöver ni hjälp?

Jag står redo att hjälpa er att en gång för alla få ordning på förstoppning. Att hitta grundorsaken och åtgärda den innan fler system i kroppen påverkas.

Utifrån just er symtombild så kan vi enkelt ta fram en steg-för-steg plan som ni kan börja med direkt.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?