Blogg

Välj kategori
Kategorier

Energibrist i cellen vid autism, epilepsi och andra kroniska symtom.

När cellens energifabriker inte fungerar som de ska så påverkas alla funktioner i kroppen! Vid autism och epilepsi finns det tydliga samband och även vid andra kroniska symtom.

 

Mitt intresse för cellenergi och det som heter mitokondrier (cellens energifabriker) startade redan för åtta år sedan. Min dotter som då var runt tre år skulle utredas ytterligare. Man ville ta reda på om hennes epilepsi hade något med mitokondrierna att göra. Ett vävnadsprov gjordes för att utesluta mitokondrieproblematik.

Vävnadsprovet som togs ifrån muskeln i smalbenet visade inget mitokondrieproblem trots att hon uppvisade vanliga symtom som hör samman med detta problem som extrem uttröttbarhet och otroligt låg energi.

Mitokondrieproblem vid autism och epilepsi

Man vet att mitokondrieproblem är ganska vanliga hos barn med epilepsi men också vid autism. Dessutom vid diagnoser som ME (kroninskt trötthetssyndrom) och andra symtombilder där låg energi och hastiga energitapp är vanliga.

Detta betyder absolut inte att alla med autism eller epilepsi har diagnostiserbara mitokondrieproblem men det är mycket vanligare än hos människor utan dessa symtom.

Hos barn med autism brukar man utöver låg energi och hastiga energitapp se problem med låg muskeltonus och motoriska utmaningar.

Det finns idag ingen statistik över förekomsten eftersom det är svårt att testa och ingreppet att ta muskelvävnad är omfattande och faktiskt rätt läskigt om jag själv får säga.

Ärvda mitokondrieproblem?

När jag arbetar med klienter så tänker jag att det finns flera dimensioner. Att det kan finnas nedärvda genetiska former av mitokondrieproblematik men vanligast av allt tror jag är miljöns påverkan på mitokondrierna. Med miljön menar jag som vanligt allt vi utsätts för under vårt liv.

Om vi tänker såhär. Min dotter hade en symtombild som stämde överens med problem hos mitokondrierna men inget syntes på vävnadsprov. Idag har hon ingen av dessa symtom och hur och varför försvann dem? Det kommer att klarna om du läser vidare.

Lite grundläggande kunskap om mitokondrierna.

Mitokondrier är små organeller ( organ i cellen) som har sitt ursprung i bakterier. Den fantastiska evolutionen har låtit en bakterieart bli det som skapar många levande organismers energi. Mitokondrirena kan med hjälp av syre och det vi äter skapa energi, men vid energiskapandet blir det också avfall.

De allra flesta cellerna har mitokondrier och de mest energikrävande organen har ibland flera tusen mitokondrier i varje cell.

Mitokondrieproblem kan drabba olika organ och till och med olika områden av hjärnan och därmed visa sig på olika sätt. Någon kanske har svårigheter att prata, någon annan att kontrollera sin kropp och ytterligare någon har svårt att interagera med andra.

Dessutom kan symtomen variera från milda till allvarliga.

 

Min bild av mitokondrieproblematik

I mitt arbete med klienter både vuxna och barn så upplever jag att mitokondrierna behöver stödjas i nästan samtliga fall. Om kroppen är ur balans eller belastad på något sätt och kroppens funktion är begränsad så är oftast mitokondrierna påverkade om än tillfälligt!

 1. Gifter – Det som kan påverka mitokondrierna är olika typer av läkemedel och gifter i vår omgivning. Som gör att mitokondrierna blir förgiftade. De kan också bli förgiftade av sitt eget avfall om inte cellens struktur och membran är av tillräckligt hög kvalitet.
 2. Syrebrist – Dessutom kan en svag syretillförsel hindra dem från att utföra sitt arbete. Det är otroligt vanligt med ineffektiva andningsmönster, andningsuppehåll, munandning och liknande. Syret är avgörande för mitokondriens energiskapande.
 3. Näringsbrist – Brist på näringsämnen är nästan alltid en faktor som behöver ses över. Den kan bero på att själva matintaget är begränsat och selektivt men också på att cellmembranet är av så låg kvalitet att det inte kan föra in näringsämnen in i cellen till mitokondrierna och inte heller kan föra ut avfallet. Detta leder slutligen till celldöd.
 4. Infektioner – Du vet säkert hur det känns att ha influensan. Man är helt slut! All energi i kroppen går åt till försvar och man gör bäst i att inta ryggläge och låta kroppen fördela resurserna till det som är viktigast just nu! Det vill säga bekämpa främmande organismer för att säkra din överlevnad långsiktigt.
 5. Faror & hot – mitokondriens arbete är också att scanna av efter yttre hot. Dessa är ofta organismer av olika slag men även gifter i olika former. Vid mycket faror och hot blir mitokondrierna upptagna av detta arbete. Jag skriver mer om faror o hot i detta inlägg.

 

I min dotters fall så samverkade troligen alla fem sakerna ovan. Genom att arbeta brett och åtgärda alla områden så har hon idag inga symtom som pekar på någon som helst påverkan på mitokondrierna och detta är givetvis det jag tittar på hos mina klienter också.

I min kurs TungmetallDetox finns en steg för steg metodik som tar dig igenom alla områden som påverkar mitokondrien men jag går igenom den lite kort här.

 

7 tips för bättre mitokondriefunktion

 1. Stoppa inflödet av gifter och ge kroppen chans att ta hand om dem som redan råkat hamna i systemet. Stötta sedan gärna kroppens avgiftningssystem för att få ordentlig fart på elimineringen av gifter.
 2. Se över andningsmönstren. Andetag ska vara djupa, genom näsan och jämna. Snarkningar och andningsuppehåll måste åtgärdas med livsstils och kostförändringar.
 3. Cellen behöver byggstenar i form av aminosyror, fetter och mineraler. Dessutom krävs det vitaminer för att neutralisera avfallet från mitokondrien och för att olika enzymatiska reaktioner ska ske. Många av oss får i oss för lite av omega 6 fetter i sin fina oförstörda form och likaså omega 3 fetter och dessa är fullständigt avgörande för att bygga cellmembran av hög kvalitet. Dessutom är ämnet kolin otroligt viktigt. Läs gärna mitt tidigare inlägg om kolin.
 4. Väldigt många av mina klienter har kroppsfloror i obalans. Det handlar inte bara om tarmfloran utan munfloran, hjärnfloran och hudfloran. Det kan vara överväxt av candida, parasiter, virus eller bakterier som spökar. Alla dessa kan påverka mitokondriernas effekt.
 5. Genom att giftminimera och avgifta samt balansera upp kroppens floror så minskar hoten och farorna. Vilket gör att mitokondrierna kan ägna sig åt att skapa energi istället för att spana efter faror.
 6. Drick vatten. Vätskan som våra celler badar i består i huvudsak av vatten. Se till att det alltid finns “rent badvatten” till cellerna.
 7. Motionera! Fysisk aktivitet bygger faktiskt nya mitokondrier! Generellt får man börja försiktigt, speciellt om man har svåra utmattningssymtom men med små steg kan det fungera. För dem med ME kan det tyvärr slå helt bakut och då måste de först fixa till alla sex stegen ovan innan de försöker sig på det sjunde.

 

Extra stöd

Ibland kan det behövas tillfälliga stöd i form av tillskott som kan stötta mitokondrierna.

Jag använder dem främst när jag upplever att klienten har problem med fysiskt låg energi men också svårigheter att göra sig av med gifter. Förmågan att just detoxa hänger nämligen ofta ihop med mitokondriefunktionen.

I min shop kan du läsa mer om vilka tillskott jag använder under kategorin Cellenergi & Cellmembran.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?