Blogg

Välj kategori
Kategorier

Epilepsimediciner kan öka risken för demens

En finsk studie har tittat på tiotusentals äldre människor med demens och Alzheimers. Den visade på en tydlig koppling mellan bruk av epilepsimediciner och demens!

Tråkigt att apportera om sådan här forskning, men ack så viktigt!

Jag tänkte först att epilepsin kanske kunde vara en del av orsaken men studien har tittat även på dem som tagit epilepsimediciner för depression och annan psykisk problematik. Man har alltså gått igenom register över tiotusentals dementa och tittat på om dessa någon gång i livet fått utskrivet epilepsimediciner.

Resultatet av granskningen visade 60% högre risk för demens om man tagit epilepsimediciner!

Tyvärr vet inte forskarna varför men de tror orsaken är att medicinen stör cellkommunikationen.

Nu känns det kanske helt hopplöst om du har ett barn som går på epilepsimedicin. Jag vill ändå inge lite hopp! Häng med i mina tankebanor här så får du se om du håller med. Kom ihåg att den här delen av inlägget inte bygger på någon forskning utan mer är min hjärnas finurliga kopplingar mellan olika kunskap som jag tillskansat mig. Den kunskapen bygger på olika studier så slutresultatet kan vara intressant och om vi har tur så kan den hjälpa våra barn att slippa destination demens!

Den finska studien om epilepsimediciner pekar främst på läkemedlet Valproat men inte enbart.

Jag har tidigare skrivit om Valproat i ett annat sammanhang. Den gången handlade det om tydliga kopplingar mellan brukandet av det under graviditet och ökad risk för autism och missbildningar hos foster. Här hittar du mitt tidigare blogg inlägg om det.

Jag vet också sen mitt tidigare blogginlägg att valproat stör folsyra upptaget och är en såkallad “drugmugger” dvs. den är med och orsakar att kroppen kan få folsyra brist.

Det finns studier som visar att de som tar tillskott av Folsyra tillsammans med sin Valproat kan minska risken för fosterskador.

Även blivande mammor och gravida som inte tar epilepsimediciner kan minska risken för fosterskador och autism med hjälp av folsyra.

Nästa tanke blev då såklart… kan folsyran ha ett finger med i spelet även denna gång?

Kan brist på folsyra orsaka demens?

Ja, visst är det så och det finns studier på det ?. Du hittar en av dem här.

Min slutsats blir följande:

Om mitt barn tog någon form av epilepsimedicin och speciellt Valproat så skulle jag i alla fall försäkra mig om att mitt barn fick en daglig dos folsyra. Inga mega doser men en stöd-dos för att säkerställa att inte en folsyra brist är orsaken till demens senare i livet.

Det här med folsyra är lite komplicerat, det finns en massa olika former. Vissa är lätta för kroppen att hantera och andra är svårare. Innan du springer iväg och köper folsyra så läs gärna i detta inlägg . Där jag förklarar lite mer om de olika formerna.

Artikel i Daily Mail om den finska studien hittar du här.

Glöm inte att följa bloggen! Om du blir prenumerant helt kostnadsfritt så får du nyhetsbrev med de senaste inläggen och även erbjudanden om rabatterade föreläsningar och utbildningar, samt möjlighet att komma med i BioInds Facebook grupper där du kan ställa frågor och utbyta erfarenheter.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?