Blogg

Välj kategori
Kategorier

Förstoppning eller diarré hos barn med Autism, ADHD, epilepsi och andra npf symtom

En väl fungerande mage är grunden för ditt barns välbefinnande! Det tydligaste tecknet på hur magen fungerar får du av det som kommer ut i andra änden.

Ja, nu ska vi prata avföring och hur viktigt det är att den fungerar optimalt! Man brukar säga ” du är vad du äter” men jag vill istället säga “du är summan av vad du absorberar och eliminerar“. Du eller ditt barn kan nämligen äta hur bra som helst men om väldigt lite av detta absorberas pga. en infektion eller inflammation så hjälper det ju inte. Samma sak med eliminationen, om magen går för långsamt så kan kroppen inte göra sig av med avfallet och ju längre det stannar i tarmen desto giftigare blir det. Så den mat som från början var något nyttigt blir till något giftigt.

Barn med NPF symtom har väldigt ofta någon form av magsymtom. Det kan vara allt ifrån, lös avföring, gasig, uppsvullen, smärtor, förstoppning. Vissa barn kan behöva hjälp med klyx, lavemang eller laxerande för att överhuvudtaget kunna göra sig av med avfallet.

Nu ska ni få lite verktyg för att kunna avgöra hur ert barns absorbtion och avfalls eliminering fungerar.

Vi börjar jakten på den “perfekta” bajskorven genom att kika på konsistensen med hjälp av en mall som heter Bristol Stool chart.

 

 • -Har du koll på vilken eller vilka som är vanligast för ditt barn?
 • -Kan du gissa vilken eller vilka som är de bästa sett ur kroppens perspektiv?

Jag ska inte hålla er på halster utan jag avslöjar direkt att nummer 3 och 4 är de bästa avföringstyperna, med nummer 4 som den absolut bästa!

Vid toalettbesök ska den dessutom komma ut snabbt och helt utan ansträngning. De där välkända krystningarna ska inte ens behövas! Kanske en liten för att starta processen men sen ska bajskorven/korvarna glida ut helt utan ansträngning och toalettpapper ska nästan vara överflödigt.

Jag vet, detta är inte vanligheten för de flesta och det finns knep för att få ordning på konsistensen och själva bajsandet. Lösningarna varierar såklart beroende på om bajset är för löst eller för hårt.

Det finns dock en lösning som hjälper alla och det är rätt sittställning på toaletten. Rent fysiologiskt bromsar toalettstolen en naturlig tarmtömning genom att placera oss i fel vinkel. Vi ska egentligen sitta på huk för att uppnå ett naturligt flöde. Nu är ju toaletten det alternativ vi har så för att förbättra den behövs någon form av fotstöd, pall eller liknande för att få upp knäna i förhållande till kroppen och att mer efterlikna huksittande.

Det är dock inte bara konsistensen som är viktig. Även färgen på bajset kan berätta viktiga saker för oss.

Här kommer en beskrivning på vad de olika färgerna kan betyda.

 • BRUNT – Helt normalt, färgen kommer från gallan.
 • GRÖNT – Kan bero på att maten passerar för snabbt genom tjocktarmen. Kan även bli grönt vid stort intag av gröna bladgrönsaker eller grön livsmedelsfärg.
 • GULT Kan tyda på för mycket fett i avföringen, troligen pga. att kroppen inte kan hantera fettet. Om det dessutom luktar illa och är oljigt så pekar det ännu mer mot problem att smälta fett. Troliga orsaker kan vara inflammerad tarm, glutenintolerans eller celiaki.
 • SVART – Blödningar i första delarna av tarmen kan vara en orsak. Vissa järntillskott och aktivt kol och stor mängd mörka bär kan också ge svart avföring. Luktar det illa och är återkommande så bör det kontrolleras av sjukvården då magsår eller cancer kan ligga bakom.
 • GRÅTT eller VITT Kan orsakas av vissa mediciner samt förträngningar i gallgångarna. Kontakta läkare om det uppkommer plötsligt.
 • RÖTT eller rödfläckigt – Kan betyda blod i avföringen och då oftast i senare delen av tarmen. Detta kan komma från spruckna hemorrojder, samt vid väldigt hård avföring som skadar ringmuskeln. Om det återkommer så kontakta läkare.

Hur ska det lukta?

Vad det gäller lukten så är det svårt att komma ifrån den helt, men vissa saker påverkar den och en stark lukt som sitter kvar i rummet efter toalettbesöket signalerar att magen inte mår toppen. Även vad barnet ätit påverkar doften. Animaliska födoämnen luktar mer än grönsaker. Avföring som varit i tarmen för länge luktar också sämre än det som passerat i en lagom hastighet.

Vi ska också titta på hur lång tid det ska ta för maten att komma från den ena änden till den andra samt vad som händer om det går för snabbt eller långsamt.

Med hjälp av dessa livsmedel kan du kolla hur lång tid det tar. Håll utkik efter dem i avföringen:

 • blåbär
 • majskorn
 • aktivt kol

Optimal tid från intag till utsläpp är max 24 timmar.

Längre tid än det betyder att avföringen stannar för länge i tarmen och därmed ökar risken att gifter som kroppen vill göra sig av med kommer att återabsorberas i tjocktarmen. När det går för långsamt blir bajset hårt och svårt att få ut.

Man vet att på vissa ställen i världen där fiberintaget är högt kan passagen genom matsmältningskanalen gå så pass snabbt som 9 timmar utan att avföringen är för lös eller dåligt smält.

Det ska förstås inte gå för fort heller eftersom kroppen då missar sin chans att suga upp näringsämnen och utan näring fungerar kroppens funktioner kanske bara på halvfart. För fort ger lös avföring.

Hur ofta ska man egentligen bajsa?

Något som vården ofta fått om bakfoten, är det här med frekvens.

När min dotter var liten och jag upplevde att hon var förstoppad och ofta kunde gå 5-7 dagar utan att bajsa så fick jag höra att det var helt normalt. Jag säger det direkt att det är INTE normalt! Nu när jag vet mer så förstår jag hur mycket detta måste ha påverkat hennes hälsa och välbefinnande.

Maten ska ju passera från den ena änden till den andra inom 24 timmar. Vilket betyder att minst 1 gång per dygn ska bajset komma ut. Gärna runt 3 gånger per dygn.

Vi summerar hur du får bättre koll på barnets avföring:

 1. Titta på konsistensen med hjälp av Bristol Stool Chart – 3 & 4 är bra.
 2. Titta på färgen – Brunt bajs vill vi ha.
 3. Känn hur det luktar
 4. Var uppmärksam på hur snabbt och enkelt själva tarmtömningen går – det ska gå snabbt och smärtfritt.
 5. Titta på tiden från intag till eliminering – max 24 timmar
 6. Håll koll på frekvensen – minst 1-3 ggr per dygn

För dig med yngre barn som hjälper till att torka eller byter blöjor så är ju oftast lätt att hålla koll på. För dig med äldre barn så kan det vara bra att samtala med dem om bajs. Visa Bristol Stool Chart så de vet vad de ska titta efter och be dem berätta om de råkar ut för en etta eller sjua!

I nästa inlägg hittar du mer om orsakerna tilldåligt fungerande magar samt konkreta tips på hur man kan stötta barnets matsmältning!

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?