Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hjärnfloran del 4 – Immunförsvaret, hjärnfloran och autism

Hjärnfloran behöver nya och sunda bakterier. Nu tittar vi på immunförsvaret och hur det kan hjälpa våra barn med det.

Det här inlägget kan läsas separat, men för dig som vill ha lite bakgrundshistorik och som inte vet vad hjärnfloran är så finns mina tre tidigare inlägg i denna serie här, del1 , del2 , del3 . Kom sedan tillbaka hit och häng med på djupdykningen i immunförsvaret.

Först en liten repetition av utgångsläget.

 • Vi vet att vi har en tarmflora och en hjärnflora.
 • Vi vet att genom aktivering av immunförsvarets makrofager så kan vi få dem att assistera oss med transport av bakterier till hjärnfloran.
 • Vi vet att transporten in och ut ur hjärnan kan hämmas av inflammerade lymfnoder.
 • Vi vet med största sannolikhet att proteinet GcMAF kan hjälpa till med aktiveringen av makrofagerna och att MAF ( alltså GcMAF fast utan proteinet) troligen också kan aktivera immunförsvaret.
 • Vi vet också att probiotika kapslar inte har samma effekt på immunförsvaret som probiotika i sitt naturliga medium(typ kefir eller yoghurt).

Pusselbit nummer ett som jag skrev om i förra inlägget var kostens inverkan på tarm-och hjärnfloran. Nu kommer pusselbit nummer två som är immunförsvarets roll i det hela.

De flesta av oss har nog en ganska diffus bild av immunförsvaret och dess arbetsuppgifter. Vi vet att vi behöver dess skyddande effekt för att överleva. Många av oss har upplevt de där första snoriga åren på förskolan, när vabbandet aldrig tar slut. Det var hårdträning för immunförsvaret det!

Immunförsvaret är rätt så klurigt. Det kan nämligen bli både överaktivt och för inaktivt.

 • Ett överaktivt immunförsvar kan bilda antikroppar mot i princip allt det stöter på och då blir barnet allergiskt mot både sådant det andas in och äter. Allergier och intoleranser ökar i samhället i rekordfart!
 • Ett överaktivt immunförsvar kan också “råka” angripa den egna vävnaden i kroppen för att den liknar en proteinstruktur som finns i någon matvara som kroppen bildat antikroppar mot (vanligt att denna matvara är gluten). Detta kallas autoimmunitet och det är den vanligaste orsaken till sjukdom i världen idag! Ju mer vi lär oss om autoimmunitet desto fler sjukdomar kopplas till detta.
 • Ett överaktivt immunförsvar har troligen så mycket att göra att transport av bakterier till hjärnan prioriteras bort.
 • Ett för inaktivt immunförsvar lämnar oss öppna och sårbara för attacker från bakterier, kemikalier, gifter mm.
 • Ett för inaktivt immunförsvar städar inte bort cancercellerna som ständigt produceras i kroppen hos ALLA männsikor. De sköter inte heller sitt jobb med att städa bort gamla uttjänta cellerna.
 • Ett för inaktivt immunförsvar klarar då inte heller transporten av bakterier in och ut ur hjärnan.

Nu finns det givetvis mycket bra förklaringar till att immunförsvaret inte funkar som det ska.

Ett för överaktivt immunförsvar skulle vi också kunna kalla retat immunförsvar, dvs. yttre faktorer gör att immunförsvaret retas hela tiden, en mycket vanlig orsak är läckande tarm pga. förstörd tarmslemhinna och dålig tarmflora.

När tarmslemhinnan läcker släpper den igenom delar av födoämnen som egentligen är allt för stora och inte alls i rätt form för att kunna absorberas och användas av kroppen. Då aktiveras immunförsvaret och skyddar genom att bilda antikroppar mot detta. Antikropparna ska oskadliggöra detta farliga främmande som tagit sig in i kroppen.

Ett för inaktivt immunförsvar skulle kunna kallas ett utbränt eller avstängt immunförsvar och det kan bero på långvarig belastning, gifter eller avsaknad av näringsämnen.

Det som har hänt nu är helt enkelt att kosten vi ger våra barn och miljön som de lever i belastar dem allt för mycket! Våra barn med NPF symtom är troligen de lite ömtåligare individerna som uppvisar symtom lite tidigare än andra.

Orsaken är ofta att det finns genetiska förutsättningar som påverkar hur våra barn klarar av att hantera den belastning som kosten och miljön lägger på dem. Dessa genetiska förutsättningar betyder på ren svenska att barnen blir förgiftade för att deras gener gör dem sämre på att avgifta sig.

Lägger man sedan till bakteriernas roll så betyder det att våra barn nästan helt förlorat sitt skydd. Det jag menar är att när dessa kolonier av bakterier som lever i våra barn är i bra balans med lagom många av alla olika stammar så hjälper de till som skyddsbarriärer, med avgiftning, tillverkning av vitaminer och livsnödvändiga fettsyror.

Tyvärr så innebär den kosthållning vi har här i västvärlden att vi dödar våra bakteriekolonier i kroppen med bekämpningsmedel t.ex glyfosat som finns i vår mat. Vi äter alldeles för lite fibrer, för mycket socker och stärkelse och på tok för lite näringsämnen( både pga utarmade jordar och ensidig kost).

Lägg sedan till alla gifter som finns i vår miljö som t.ex kvicksilver, bly, ftalater och bisfenol så dödar de våra barns bakteriekolonier och belastar våra barns avgiftningssystem.

Då vet vi vad immunförsvaret gör och nu tittar vi på hur vi kan aktivera det och balansera det på ett bra sätt. Vi vill att det skyddar oss utan att bli överbeskyddande!

 1. Balansera immunförsvaret genom att titta över kosten. I förra inlägget skrev jag om ketogen kost och det kan vara en bra grundplåt men om det känns stort och svårt att hantera så smyg igång med ökad fettmängd och uteslut gluten ur kosten för att förhindra läckande tarm.
 2. Läk tarmen med hjälp av hemkokt kycklingbuljong, gelatin, L-glutamin eller Aloe Vera.
 3. Uteslut alla födoämnen som kan tänkas innehålla bekämpningsmedlet glyfosat som också orsakar läckande tarm plus att det tar död på vår tarmflora. Enklast att äta ekologiskt så vet man säkert.
 4. Ät mjölksyrade/fermenterade matvaror så som yoghurt och kefir. Inte köpta i mataffären utan gjorda hemma med startkultur och kefirgryn. Detta för att bakterierna gynnar tarmfloran och GcMAF som bildas vid syrningen hjälper till att aktivera makrofagerna så att bakterierna kan ta sig upp till hjärnan.
 5. För den som undviker mjölkprodukter är mjölksyrade/fermenterade matvaror typ surkål, kokoskefir, vattenkefir, syrad juice enligt Bravoreceptet ett bra alternativ. När du fermenterar dessa tillsätter du kondroitinsulfat som därmed skapar det där speciella oligosackariderna som fungerar som MAF (alltså GcMAF fast utan proteinet).
 6. Rätt näring är också en förutsättning. Se till att kroppen får alla viktiga vitaminer och mineraler. Helst via en allsidig kost men komplettering via någon form av tillskott behövs nästan alltid. En multivitamin/mineral av god kvalitet kan vara en enkel lösning.
 7. Ett annat sätt att aktivera immunförsvaret och då främst makrofagerna verkar vara med hjälp av den eteriska oljan Eukalyptus. Här finns studien. Lite coolt med eteriska oljor är också att de kan ta sig direkt upp i hjärnan via doftorganet. Använd dock med försiktighet då de är förvånansvärt starka och potenta. Köp oljor av god kvalitet och börja med några enstaka droppar.
 8. Det finns faktiskt ett läkemedel som visat sig ha goda effekter på immunförsvaret och hjälper därför vid autoimmuna tillstånd, autism, PANS och PANDAS mm. Jag är oftast skeptisk mot läkemedel men just detta verkar i princip helt fritt från biverkningar och många av de funktionsmedicinare som jag följer har bara positivt att säga om detta. Det heter Low Dose Naltrexone (LDN). Naltrexone i höga doser används vid drogavvänjning ( främst alkohol) men nu pratar vi om Lågdos och användningsområdet är något helt annat. Det fungerar ungefär såhär. Man applicerar en kräm efter att barnet somnat och detta tas då upp av kroppen och blockerar tillfälligt kroppens opiat/opioid receptorer i hjärnan. Klockan två på natten när sedan kroppen normalt producerar endorfin kommer den att fördubbla eller trippla produktionen. Man lurar nämligen kroppen att tro den har brist! Endorfiner boostar och förbättrar immunförsvaret. Här finns en bra artikel för dig som vill läsa mer om LDN. Det finns en mindre studie på barn med autism som visade på mycket goda effekter på humöret. Kan vara lite knöligt att få tag på LDN men om du har bra kontakt med någon läkare eller vill anlita en DAN doktor så kan de oftast hjälpa.

Det här får nog avsluta serien om hjärnfloran tillfälligt. Jag har så många andra ämnen som pockar på mitt intresse just nu.

Jag hoppas du gillar det jag skriver. Hjälp mig gärna sprida bloggen så fler föräldrar får kunskap om att det finns något att göra för att hjälpa våra barn!

Om du inte redan prenumererar på bloggen så gör det nu. Det kostar inget!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?