Blogg

Välj kategori
Kategorier

Metaller som stökar till våra barns hormonreglering

Ett helt nytt ord dök upp under mina sökningar på nätet. Det fångade min uppmärksamhet direkt!

Metalloöstrogener!?

Kombinationen av metall och östrogen kickade igång mitt intresse direkt!

Varför så intresserad undrar ni säkert och vad har det med våra barn att göra?

Ni som läst mitt tidigare inlägg om hormonstörande ämnen kan säkert börja ana vartåt det bär. Även rubriken på detta inlägg avslöjar en del.

Det har givetvis med hormoner att göra. Östrogen i synnerhet men eftersom alla hormoner samverkar och balanseras mot varandra så påverkas allt.

Vad är då metalloöstrogener och var finns dem?

Jo, det är metaller som binder till cellernas östrogenreceptorer. Det är många olika sorters metaller t.ex kvicksilver, aluminium, bly, kadmium, krom, nickel, koppar och tenn. Men även selen i formen selenite som tydligen är vanlig när man berikar livsmedel som t.ex mjölkersättning till bebisar. Det gäller den oorganiska formen av dessa metaller och finns ofta i billiga multivitaminpreparat.

Aluminium hittar du i olika köksattiraljer, läskburkar, vacciner och i deodoranter.

Kvicksilver hittar du i fisk, luftföroreningar, influensavaccin och amalgamfyllningar.

Nickel i smycken, dragkedjor och annan metall

Bly finns i målarfärg i äldre hus samt i många äldre barnleksaker typ såna där gamla bilgarage med vevhiss.

Vad är problemet med det?

När det sitter en metall i östrogenreceptorn kan inte själva hormonet östrogen koppla in sig på receptorn och ta sig in i cellen. Då får inte cellen östrogenet som det var tänkt utan istället snurrar det runt östrogen i kroppen utan någonstans att ta vägen. Det blir för mycket östrogen i blodet!

För mycket östrogen kallas ofta östrogendominans och det är fasligt vanligt nu för tiden. Våra döttrar kommer allt tidigare i puberteten. Fler och fler får jobbiga symtom i sin menscykel. Vi vuxna kvinnor får bröstcancer och livsmoderhalscancer. För mycket östrogen hos killar är också problematiskt då det kan leda till mindre testosteron och senare till förstorad prostata.

De saker som kan påverka även små barn är östrogenets koppling till histamin. Det hänger ihop så att östrogen ökar mastcellernas utsöndring av histamin och sedan ökar histaminet kroppens utsöndring av östrogen så det blir liksom en ond cirkel som bara snurrar på.

Histamin är en viktig del av vårt immunförsvar ( det är det som gör det rött och svullet vid ett myggbett) det skapar inflammation, vilket är bra kortsiktigt för att läka och skydda kroppen. Långvarig inflammation är däremot nedbrytande och sjukdomsframkallande. Det finns också tydlig koppling mellan histamin och autism. (Här hittar du ett tidigare inlägg om histamin)

Dessutom fungerar östrogen som en gas för epilepsianfall och progesteron som är hormonet på andra sidan gungbrädan fungerar som en broms.

Det ska också tilläggas att epilepsi ökar stadigt! Inte i samma galna takt som autism men ändå. För barn under 5 år har hela 5% i USA någon form av anfallsproblematik. Skrämmande! (Här hittar du ett tidigare inlägg om epilepsi och östrogen)

Okej, så då vet vi att de oorganiska formerna av vissa metaller kan förstöra hormonbalansen i kroppen genom att ockupera platsen på receptorerna!

Vi vet också att det kan resultera i för höga nivåer av östrogen i kroppen och det blir då leverns jobb att försöka göra sig av med östrogenet, risken finns också att östrogenet orsakar överskott på histamin som också stackars levern måste ta hand om.

Jag behöver knappt säga det va? Vi måste stötta levern. Om du missat min serie i tre delar om levern kolla gärna här: del1, del2, del3. I dem får du all kunskap du behöver för att hjälpa levern på traven.

Du kan också hjälpa kroppen genom att minska på inflödet av metaller i kroppen så gott det går. Har du inte redan bytt till deodorant utan aluminium så är det dags nu!

Viktigt att känna till är också att bristen på viktiga mineraler typ zink och magnesium ( som ju också är metaller) kan göra att kroppen försöker använda “farliga” oorganiska metaller istället. Att öka intaget av livsviktiga mineraler kan få kroppen att släppa ifrån sig en del av de oorganiska.

Om man har en massa symtom så räcker det oftast inte att bara öka mängden metaller och stoppa inflödet utan då kan man behöva göra en extra insats för att hjälpa kroppen med att bli av med metalloöstrogener och andra tungmetaller. Det kallas kelering och ligger mig varmt om hjärtat. Naturlig kelering är det som jag lär ut i min kurs om TungmetallDetox

Du kan läsa mer om kursen här.

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?