Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hur levern arbetar ( del 3) och hur det påverkar barn med autism, ADHD, epilepsi och andra npf symtom

Vad händer i fas 2 i levern? Vi tittar närmare på hur den fungerar så vi förstår vilka byggstenar som krävs för att den ska kunna hantera barnens giftbörda.

Det här inlägget har varit en stor utmaning att skriva eftersom det finns så mycket att berätta och jag har fått ta bort, förenkla och förkorta massor för att ens själv orka korrläsa det! Nu är jag nöjd! Inlägget är fyllt med fakta och enkla saker du kan göra hemma för att stötta barnens avgiftning. Mycket av informationen jag delar med mig av här har varit avgörande för att lösa just vår bioindividuella gåta. Att förstå leverns arbete är grunden för att förstå när den blir överbelastad.

I del ett skrev jag lite förenklat hur levern arbetar och i del två tittade vi ordentligt på fas 1 i levern. Jag beskrev hur viktigt det är att fas 2 är något snabbare än fas 1 så den hinner ta hand om de farliga ämnen som bildas. I del ett nämnde jag något som heter konjugering. Nu ska vi titta närmare på det och en del av de ämnen som används.

Konjugering sker med hjälp av transferasenzymer. De hjälper till med jobbet att flytta (transferera) beståndsdelar från ett ämne till ett annat. Vilket ämne de flyttar till kan ibland bero på tillgången samt på vilket ämne som passar bäst för just det som ska konjugeras. Ämnena som bildats i fas 1 behöver konjugeras för att transport ut ur levern på ett ofarligt sätt ska kunna ske.

Här kommer en lista på vilka ämnen konjugering kan ske med hjälp av, hur det fungerar och vilka näringsämnen som kan stötta.

Glutation

Är kroppens superantioxidant och innehåller aminosyrorna glutamin, glycin och cystein.

Konjugering via glutation är avgiftningsvägen nummer ett!

Denna väg är extra bra på att ta hand om tungmetaller och diverse andra miljögifter typ lösningsmedel och bekämpningsmedel.

Glutation finns i rätt många olika livsmedel som frukter, grönsaker, fisk och kött, dessutom brukar kroppen kunna ta upp dessa rätt bra. Tyvärr lever vi i en giftig värld som förbrukar glutation i en takt som nästan är omöjlig att äta ikapp. Väldigt vanligt med brist hos barn med npf-symtom.

Glutation går att ta som tillskott, men upptaget är ofta begränsat. För bättre upptag behöver man satsa på en lipsomal variant och de är rätt så dyra och lite krångliga att få tag på.

Ett annat billigare sätt att öka mängden glutation är med hjälp av c-vitamin. Ja, jag vet jag skrev ju om c-vitaminets goda egenskaper i den förra delen och nu igen. C-vitaminet är alltså bra för båda faserna och för att förhindra eventuella oxidativa skador ( det här c-vitaminet använder jag).

Annat som kan stötta glutationkonjugering är tillskottet NAC som står för N-acetylcystein (kan du köpa här) som dessutom kan stötta sulfation eftersom den innehåller sulfat. NAC används ofta inom sjukvården i höga doser vid akut förgiftning.

Även Mariatistel (mjölktistel) är en ört som ingår i nästan alla tillskott som har något med levern att göra. Du kan köpa pulver här och använd det till att brygga te. Jag använder hemplockade svartvinbärsblad för att få en godare smak på det. Använd med försiktighet och max 2 veckor i sträck.

Viktigt också att få i sig de byggstenar som behövs för att skapa glutation vilket är aminosyror. Mitt favorit sätt för att få i sig det är med hjälp av hemkokt kött- eller kycklingbuljong. Brist på vissa vitaminer och mineraler kan också orsaka brist på glutation t.ex zink, selen och B12 .


Sulfat

Är salter av svavel. Konjugering med sulfat kallas Sulfation. Detta är det sätt som främst neutraliserar kroppens stresshormon kortisol men även tillsatser i mat, aspartam, gifter från bakterier, många vanliga läkemedel och många utav kroppens hormoner plus mycket annat.

Så för att stötta sulfation kan du äta svavelrika livsmedel så som ägg, vitlök och kålväxter För den som har problem med mage och tarm kan dessa livsmedel vara svårsmälta och orsaka problem med stora mängder gas och svullnad. Då kan bad i epsomsalt vara ett bra alternativ istället. Epsomsalt är magnesiumsulfat som kroppen då kan absorbera genom huden istället, så får mage och tarm vila. Epsomsalt kan du köpa här. För den som vill stötta sulfationen med tillskott så finns t.ex NAC som jag skrev om ovan och MSM (som du kan köpa här), MSM rekommenderas varmt av många och just den sorten jag länkar till ovan ska vara den renaste och mest lättupptagliga formen. Broccoligroddar är ett riktigt superlivsmedel som du kan grodda hemma men också köpa som tillskott här. De innehåller sulforafan som är en kraftig antioxidant och består också av sulfat. Just broccoligroddar har ju dessutom studerats på barn med autism med goda resultat.


Metylgrupper

Kroppen använder metylgrupper för att göra något som kallas metylering. Det är ett jättestort och viktigt område som jag tidigare skrivit en serie på 4-delar om. Känner du dig osäker på vad metylering är vill jag uppmuntra dig att läsa dessa del 1, del 2, del 3 och del 4

För dig som vill ha den korta verisonen så kommer den här.

För metylering krävs tillgång på metylgrupper vilket är en kombination av en kolatom och tre väteatomer. Dessa används för att ersätta en väteatom i en förening. Metylering används för att slå av och på gener. Den metylgrupp som kroppen främst använder sig av vid metylkonjugering är SAM(S-adenosylmetionin). SAM kan du köpa som tillskott här. För att bilda SAM behövs aminosyran metionin och vitamin B12 helst i formen metylkobalamin (här finns en bra sort) samt vitamin B9 som poulärt kallas Folsyra men det är inte den formen som kroppen behöver utan formen Folat som egentligen heter 5-metylfolat eller 5-MTHF. För bildningen behövs också kolin som finns i ägg, avokado, nötter och kött.

Det enzym som hjälper till med metylkonjugering kräver magnesium. Så ett hett tips är att åtgärda eventuell magnesiumbrist! Här kan du köpa en bra sort som har hög biotillgänglighet.


Acetyl

Används precis som metyl för att påverka genernas av och på. När Acetyl-CoA kopplas på en giftig substans, alltså konjugerar så blir denna mindre giftig och redo att lämna kroppen. För att detta ska fungera behövs Vitamin B5 (pantotensyra), Vitamin B1 ( Tiamin) och C-vitamin ( ja, jag vet nu kom c-vitaminet igen…).

Acetylering är det huvudsakliga sättet som kroppen gör sig av med aminer som t.ex histamin, men även serotonin, salicylsyra.

Jag vet att många med histaminproblematik även har problem med salicylsyra och detta kan ju vara en av anledningarna.

En långsam acetylering leder till att gifter byggs upp och man tror att många som är kemikalieöverkänsliga har långsam acetylering.

För att stötta acetylering via kosten. Ät gärna mycket frukt och grönt och även här gärna lök och kålväxter (t.ex broccoli, brysselkål, blomkål och vitkål).


Glukuronsyra

Glukuronsyra är en nedbrytningsprodukt från glukos. Konjugering med Glukuronsyra kallas Glukuronidering.

Den avgiftningsvägen används för många olika gifter. Det är dock oftast inte förstahandsvalet eftersom det finns andra som är effektivare. Men den används till många olika ämnen t.ex föroreningar, rester av använda fettsyror, galla och bilirubin ( en avfallsprodukt från röda blodkroppar), många läkemedel, och livsmedelstillsatser.

Glukuronidering kräver magnesium och b-vitaminer för att fungera bra!


Aminosyror

Konjugering sker vanligen med aminosyrorna glutamin, glycin och taurin. Galla som konjugerar med taurin och glycin är avgörande för fungerande eliminering av vissa gifter.

Aminosyran glycin genom glycinkonjugering är den viktigaste vägen för kroppen att göra sig av med benzoater ( en vanlig livsmedelstillsats) och salicylater som finns i en del livsmedel.

Att få i sig aminosyror är oftast inget problem om man äter allsidigt. Stor giftbelastning kan förstås ändå göra att kroppen saknar dessa i tillräcklig mängd. Det finns också ett annat problem. För att dessa aminosyror ska aktiveras behöver de ett basiskt ph-värde. Den kost som de flesta människor äter idag är försurande. Så mitt tips är grönsaker i stora mängder samt kött eller kycklingbuljong, eftersom grönsaker är basande och buljongen innehåller aminosyror.


Då var vi färdiga med de olika fas 2 processerna. Jag vet, det är svårt att komma ihåg och det behövs inte heller. Detaljerna är inte så viktiga.

Det viktigaste är hur du via kost och tillskott kan stötta en hårt arbetande lever och vissa saker stöttar ju i princip alla processer. För att sammanfatta det enkelt så skulle jag säga.

 • Ät rikligt med frukt och grönt med fokus på lök och kålväxter.
 • Koka och drick egen köttbuljong för att få aminosyror.
 • Se till att kroppen inte har magnesiumbrist ( tillskott kan behövas)
 • B-vitaminerna är viktiga och då speciellt B9 (Folat) och B12 (metylcobalamin)
 • C-vitamin funkar för att stötta de mesta som händer i levern.
 • Broccoligroddar är aldrig fel.
 • Ta kroppstempererade bad med epsomsalt i.

För stöttning i perioder kan följande tillskott vara bra. Speciellt om du ser symtom som pekar på giftbelastning.

 • NAC
 • Lipsomal Glutation
 • MSM
 • Mariatistel
 • SAM

Hoppas du fick den kunskap du önskade. Om du inte redan följer bloggen så gör det nu genom att lämna dina uppgifter nedan. Helt gratis förstås!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?