Blogg

Välj kategori
Kategorier

Pizza – gluten och mjölkfri

Helt spannmålsfri pizza med gårdagens köttfärssås som topping blev en riktig fullträff!

Sonen 5 år gammal har länge tjatat om pizza. Han vet att teenage mutant ninja turtles äter det jämt! Det var många år sedan den här familjen åt en gluten och mjölkpizza och nu var det säkert ett år sedan vi åt gluten och mjölkfri pizza. Varför undrar ni säkert, pizza är ju så gott! Vi har ju ätit låghistamin kost under en längre tid och utan tomat blir det inte så rolig pizza.

Nu när histaminintoleransen är läkt så har tomaten fått komma tillbaka. Åh vad jag har saknat den!

Jag fick en snilleblixt och tänkte att det mjuka tunnbrödet borde bli en perfekt pizzabotten och vad rätt jag hade! Receptet är lagom till 4 personer.

Ingredienser pizzabotten:

2 dl kokosmjöl ( jag köper det här trots att det är dyrt, för att det smakar minst kokos)

2 dl potatismjöl

1 dl cassavamjöl ( kan bytas mot potatismjöl)

1 tsk bakpulver

4 tsk fiber husk

1,5 tsk salt

7 dl vatten

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader gärna varmluft. Blanda alla torra ingredienser och sen i med vattnet. Rör runt tills alla klumpar är borta. Låt svälla en stund och lägg bakplåtspapper på 2-3 plåtar (det beror på vilken form du vill göra på pizzorna). Bred ut smeten till önskad form. Tunt blir bäst o du kan göra en liten kant längst ut om du vill. Förgrädda smeten i 5 min i ugnen innan fyllningen läggs på.

Ingredienser till fyllningen:

2 dl tomatpuré

1 dl ketchup

1 tsk oregano torkad

1/2 tsk basilika torkad

1 krm salt

4 dl köttfärssås ( nötfärs, morot, gullök, krossad tomat och tomatpuré)

70 gr champinjoner

100 gr röd paprika

50 gr gul lök ( mest på vuxenpizzorna)

50 gr veganost Violife ( första gången vi testade den, den smälte inte så bra och känns inte nödvändig men hade god smak).

Gör såhär:

Hacka champinjoner, lök, paprika och veganosten.

Blanda tomatpuré, ketchup, salt, basilika, oregano och en liten gnutta vatten. Bred detta på den förgräddade pizzabotten.

Bred på köttfärssåsen och strössla över resten av toppingen.

Grädda klart i ugnen, de mindre blev klara på ca 15 minuter och de lite större behövde 20 minuter i 200 grader (varmluft).

Ät och njut!

Hoppas att receptet blir en favorit i er familj!

Här kommer det garanterat att bli en återkommande guldkantsmiddag!

Anmäl er gärna för att ta emot fler recept och ett gratis e-häfte om livsstilsförändringar som kan få barn med npf-symtom att må bättre.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?