Blogg

Välj kategori
Kategorier

Histamin del 2 – Att läka histaminintolerans och lindra autism

Här får du ta del av vår väg till läkning av histaminintolerans och de individuella anpassningar av kost och tillskott som vi använde oss av.

Jag har de senaste fem åren djupdykt i många ämnen på jakt efter bot och lindring av autism och epilepsi. Jag har flera gånger snubblat över histaminspåret men faktiskt i ärlighetens namn tänkt “usch vad jobbigt det verkar, då måste vi ju utesluta typ allt min dotter älskar och dessutom allt som är sådär nyttigt. Nej, det är nog inte det som är problemet”. Vid de tillfällena var inte symtomen så uttalade, alltså de “vanliga” histaminintolerans symtomen. De kunde bortförklaras med födoämnesöverkänslighet

Under ett av hennes epilepsikluster (då får hon mängder av epilepsianfall under ungefär 24 timmar) föll dock alla pusselbitar på plats och jag kunde inte längre bortse från allt som pekade på histaminintolerans! Det är konstigt men med varje kluster ökar mina kunskaper lavinartat. Jag får liksom nya ledtrådar och spår att följa upp, så Google och PubMed går varma med sökningar.

Att se sitt barn genomlida kanske 35 epilepsianfall på ett dygn, efter det 2 dygn av sömnlöshet då hennes kropp inte kan komma ned i varv pga. stora mängder östrogen, kortisol och histamin. Sedan följer ungefär 3-5 dagars återhämtning innan minnet, språket och orken är tillbaka. Där har du min morot! Därför är internet o sökmotorerna mina närmaste vänner just nu!

Tillbaka till histminspåret.

Följande symtom fick mig att förstå! (Vill du veta mer om symtom och histamin intolerans läs mitt förra inlägg här).

 • Tecken på östrogen överskott
 • Tjock i halsen efter vissa måltider
 • Nästäppa som kom och gick
 • Feberkänsla
 • Röda kinder
 • Ångest med OCD (alltså tvångshandlingar)
 • Frekvent urinering ( kanske 60 ggr per dag)
 • Hastigt påkommen trötthet ofta en liten stund efter måltid som ofta slutade i 5 timmars sömn mitt på dagen
 • Aggressioner
 • Soleksem
 • Ilska och allmänt dåligt humör, kopplades tydligt till vissa livsmedel som t.ex tomat, jordgubbar, apelsin, makrill i tomatsås, ägg och banan.

Alla livsmedlen ovan är riktiga histaminbovar! Typiskt, då alla dessa ligger längst upp på hennes favoritlista. Dessa har vi också tagit bort i två perioder tidigare med god effekt innan vi fattade det där med histamin och har nog pga. det lyckats hålla symtomen i schack. Skönt att jag intuitivt listat ut delar av höghistaminlistan genom att hålla koll på mitt barns reaktioner!

Nu när alla pusselbitar föll på plats så började jag givetvis titta på lösningar. Hur läker man ut-/rättar till-/får bukt med histaminintolerans?

Jag hittade hjälpsamma människor på forum och en hel del bra hemsidor sen körde vi igång!

Steg 1 var givetvis kosten! Ni vet väl vid det här laget att jag är kostnörd! Inte så svårt att bli det när man till fullo inser hur stor effekt maten har på våra kroppar. Låghistamin diet blev det självklara valet. Jag valde att följa denna lista som kallas SIGHI. Det är den med mest forskning bakom. Det finns nämligen många olika låghistamin listor på nätet och i mycket stämmer de överens men på vissa punkter skiljer de sig. För vår del fick vi ta bort t.ex

 • Tomater
 • Jordgubbar
 • Apelsin
 • Makrill i tomatsås
 • All annan fisk
 • Allt fermenterat/mjölksyrat
 • Allt med jäst
 • Vinäger
 • Ättika
 • Nötkött
 • Griskött
 • Röda Hallon
 • Banan
 • Ägg
 • Alla charkprodukter
 • Inga matrester om de inte frystes direkt efter tillagning och tillagades direkt från fryst tillstånd.

Utöver det var vi förstås utan mjölkprodukter, gluten och soja som vanligt!

Omställningen var inte så farlig, vi är rätt härdade här i familjen! Kändes dock rätt tråkigt och torftigt. Det var jobbigt att neka henne jordgubbar när landen var överfulla och tomater som vi givetvis fick i mängder på alla våra plantor. Tack ock lov är hennes motivation hög den med! Hon vill också slippa sina epilepsianfall mer än något annat!

Steg 2 Åtgärda det som orsakade histaminintoleransen. För att klura ut det behövde vi testa oss fram.

Det första blev något som heter Daosin som är ett tillskott som innehåller enzymet diaminoxidas. Det är ett enzym som bryter ned histamin i tarmen och som man kan ha för lite av om man har en viss genetisk variant. Tyvärr såg vi ingen effekt och dessutom blev dottern illamående av dem. Det var bra, för då kunde vi utesluta att brist på det enzymet var ett av problemen. Jag köpte min här hos ReviaBio

Nästa sak vi valde att testa var Quercetin ( en bioflavonid och kraftfull antioxidant) känd för sina antihistamin och antiinflammatoriska egenskaper och den hjälpte oss vid det här akuta trötthets tillfällena men inte direkt några andra symtom. Här köper jag mitt Quercetin av märket Thorne. Använd den för att häva akuta histaminpåslag, gärna tillsammans med c-vitamin.

Samtidigt gav vi hög dos c-vitamin ( 4 gram) per dag i form av askorbinsyra. Den är nämligen också en antihistamin och en antioxidant. Dessutom sägs den vara mycket bra på att föra ut tungmetaller ur kroppen och som jag skrev i det förra inlägget så kan tungmetaller ( främst kvicksilver) var en orsak till instabila mastceller och därmed för mycket histamin. Den känns som den har hjälpt oss långsiktigt. Här köper jag mitt c-vitamin. Märke Helhetshälsa. Jag har valt askorbinsyra då den verkar vara det som histaminintoleranta tål bäst. Många reagerar ju på citrus men därifrån kommer inte askorbinsyran.

Efter en tid med Quercetinet hittade jag forskningen av Dr Theoharides och bestämde mig för att testa den produkt som han tagit fram för att dämpa inflammation i hjärnan. Den innehåller också Quercetin men i lägre dos och istället låg fokus på bioflavonoiden Luteolin som i forskning har visat sig lovande mot inflammation i hjärnan. Detta tillskott har absolut varit till stor hjälp. Ungefär 10 dagar efter insättning upplevde vi minskning av histaminrelaterade symtom. Detta tillskott heter NeuroProtek och jag har handlat det via Amazon för det mesta. Har ingen riktigt bra inköpskanal ännu. Frakten och tullen gör att det blir fasligt dyrt att ta hem.

Nu närmar vi oss de saker som jag värderar allra högst och upplever har gjort den största skillnaden. Under hela tiden och faktiskt en tid innan jag kom på detta med histamin så har vi använt oss av en såkallad “biofilm breaker”. Vi valde att använda ett örtpreparat som har mycket gott rykte inom funktionsmedicinkretsar. Den hjälper till att bryta isär den “gegga” som även kallas biofilm där bakterierna bor på detta sätt kan man komma åt och rätta till en felaktig tarmflora. I detta fall hjälpte det till att reducera mängden bakterier som tillverkade för mycket histamin i tarmen. Även detta tillskott som heter Biocidin LFS har varit lite krångligt att få tag på. Jag har lyckats hitta en leverantör i UK så man slipper tull och dyr frakt. För att beställa därifrån måste man dock bli medlem. Det finns olika former av Biocidin men jag har valt Lipsomal som kallas LSF för att det har bäst upptag. Ni kan ju söka efter det på egen hand eller släng iväg ett mail till mig så kan vi “samköpa” nästa gång jag beställer.

Samtidigt stöttade vi tarmens läkning med hjälp Aloe Vera juice och tillväxten av nya bakterier med hjälp av nyttiga fibrer, och jordbaserad probiotika. Här köper jag min Aloe Vera juice från Holistic, gillar att den är helt ren utan tillsatser och smaklös kan blandas i vatten. Den jordbaserade probiotikan köper jag här märket Prescript Assist.

Sist men absolut inte minst! Med hjälp av ett omsorgsfullt utformat protokoll hjälpte vi hennes kropp att göra sig av med kvicksilver. Protokollet för kvicksilver detox kan man tyvärr inte köpa som privatperson utan måste få hjälp av någon som är utbildad på det. Jag håller själv på att genomföra den utbildningen så ni får meddela mig via mail om ni vill veta mer om detta.

Alla dessa insatser sammantaget har gjort att hon idag inte har några histaminreaktioner alls. Vi har en efter en återintroducerat de livsmedel vi tagit bort och ser att det fungerar bra. Vi kan fortfarande se aggression när det närmar sig tiden för epilepsiklustret ( som inte heller är borta) men i övrigt är de andra symtomen borta. Vi har också tagit bort alla tillskotten och inte sett något bakslag av det heller.

Jag kan ju inte lova att detta är någon universalkur för histaminintolerans men det var vår väg till läkning. Jag är inte heller någon läkare så använd kunskapen från vår historia med omsorg. Detta var mina val som jag gjorde för min dotters skull. Jag letar alltid efter vägar till läkning som är så naturliga och fria från biverkningar som möjligt.

Om intresse finns. Kan jag sätta ihop en utbildning i detta så får ni hjälp med de olika protokollen. Skriv gärna någon rad till malin@bioind.se om du är intresserad av detta.

Gillar du inlägget? Följ bloggen via mail, lämna din e-mail adress nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?