Blogg

Välj kategori
Kategorier

Histamin del 1 – Mastceller autism, ADHD och epilepsi

Samma sak som påverkar ditt barn vid pollenallergi kan påverka funktioner i hjärnan och ge autistiska eller andra neuropsykiatriska symtom kanske till och med epilepsi

Vi börjar med lite grundkurs om histaminer.

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som behövs för att försvara kroppen mot sjukdomsframkallande bakterier, virus och parasiter. Det aktiverar nämligen immunförsvaret och mobiliserar det till motattack.

Det röda svullna och kliande runt ett myggbett orsakas av histamin och de rinnande ögonen vid pollenallergi likaså. Histaminet utsöndras från speciella celler som heter mastceller. I rätt mängd och vid rätt tillfälle är det en del av ett utmärkt försvar i våra kroppar. Blir det däremot för mycket så uppstår diverse obehagliga symtom. Det kallas histaminintolerans men jag skulle vilja förenklat beskriva det som ett histaminöverskott.

Vanliga symtom på histaminintolerans:

 • migrän/huvudvärk
 • rinnande ögon
 • nästäppa
 • nässelutslag
 • ångest
 • sömnproblem
 • magont
 • klåda
 • yrsel
 • högt blodtryck
 • oregelbunden hjärtrytm
 • slem/tjock i halsen

Nya upptäckter pekar nu mot att även symtom som idag kan härledas till autismspektrum kan vara histamin och mastcellrelaterade. Den som främst hittat dessa kopplingar är Dr. Theoharis Theoharides. Jag vill kalla honom mastcell och histaminexperten nummer ett! Han har en hemsida http://mastcellmaster.com/ där du kan hitta allt om detta. En riktig guldgruva!

De verkar som de flesta symtom inom autismspektrum, ADHD och även epilepsi kan kopplas ihop med Mastceller och histamin. Inte sagt att alla med autism, ADHD eller epilepsi har problem med detta! Det är bara en tänkbar orsak. Om ditt barn har symtom från listan längre upp så är sannolikheten lite större att histamin är en av bovarna!


Hur blir då hjärnan inblandad i det här med histamin och mastceller och hur påverkas den?

 • Mastcellerna som avger histamin kan bli för lättretade, kroniskt instabila och hyperaktiva pga. av påverkan från t.ex tungmetaller, gifter och andra yttre faktorer. Då avger de stora mängder histamin och andra ämnen som retar kroppen. Detta kallas Mastocytos. Histaminet kan tränga igenom blod/hjärnbarriären och skapa inflammation i hjärnan, även kallat “allergi-hjärna”. Det är bökigt, för inflammation i hjärnan är liksom sämsta stället då det är himla svårt att släcka den. Här finns forskning om kopplingen mellan kvicksilver, mastceller och autism.
 • Det verkar också som att fostrets hjärna kan påverkas av mammans födoämnesintoleranser, eksem och astma (dvs. de gånger hon får stor utsöndring av histamin) och då redan i fosterstadiet påverka utvecklingen av autistiska symtom.
 • Sista delen vill jag likna vid lager på lager. Där alla eller åtminstone flera delar läggs på varandra och tillslut blir det FÖR MYCKET!

Här kommer de olika faktorerna som kan orsaka att det blir för mycket:

 1. Mycket av maten vi äter innehåller histamin, viss mat innehåller mycket mer än annan. Speciellt högt upp på listan kommer all mat som bearbetats av bakterier och jästsvampar som mjölksyrade grönsaker, lagrade ostar, lagrade charkuterier och vin eftersom dessa tillverkar histamin när fermenteringen sker. Länk till den bästa histaminlistan, den är lång och lite svår att läsa men ändå bäst och med mest info.
 2. Viss mat vi äter samt vissa läkemedel kan också bromsa själva nedbrytningen av histamin ex. citrusfrukter, kakao och ananas.
 3. Sen finns det mat som frisätter histamin i kroppen dvs. aktiverar mastcellerna ex. alkohol, grönt- och svart thé.
 4. Metyleringsförmågan kan vara nedsatt och då fungerar inte nedbrytningen av histamin optimalt. Läs mer om metylering här i min blogg.
 5. Höga nivåer av östrogen eftersom det fungerar som en gas för histamin och tvärt om så det blir ofta en ond cirkel. Läs mer om det här i min blogg.
 6. Genetiska förändringar på två olika gener kan försämra nedbrytningen av histamin. En av generna ansvarar för nedbrytningen i tarmen och en annan i andra delar av kroppen.
 7. Bakterieöverväxt i tunntarmen även kallat SIBO ( Small intestinal bacterial overgroth) kan orsaka att histamin tillverkas i stora mängder av dessa och kommer ut i blodet pga. t.ex en läckande tarm.
 8. Födoämnesintoleranser betyder ju att kroppen reagerar med att utsöndra histamin så ju fler intoleranser desto mer histamin.
 9. Likadant med allergier mot t.ex. pälsdjur, pollen och damm.
 10. Även näringsbrister kan stöka till det genom att försämra kroppens förmåga att bryta ned och transportera bort histaminet.
 11. Långsam matsmältning och förstoppning kan göra att kroppen återanvänder histaminet istället för att göra sig av med det.

Tänk om ditt barn blivit påverkad av flera av dessa olika faktorer. Kanske redan i fosterstadiet av höga histaminhalter pga. av mammas allergier. Ovanpå det kanske det ärvde lite tungmetaller från mammas amalgamfyllningar. Kanske har ni i familjen en genetisk variant som gör att metyleringen inte är så effektiv och möjligen har ph-värdet varit fel i matsmältningskanalen så att det bosatt sig bakterier där som tillverkar histamin.

Du förstår själv. Det är lätt hänt att drabbas av histaminintolerans och mastcellsproblematik men det finns hjälp och hopp!

I nästa inlägg berättar jag hur jag steg för steg läkt ut mitt barns histaminintolerans med hjälp av naturliga metoder.

Om du gillar det jag skriver och vill fortsätta följa bloggen. Välj att prenumerera nedan så missar du inget!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?