Blogg

Välj kategori
Kategorier

Godaste hummusen med revben och quinoa

Den här hummusen är mitt hemliga vapen i kampen för mer fibrer till magen! Vi gör alltid extra stor sats då sonen äter den till allt så länge den finns. Ljuvligt gott även med ett tjockt lager på en rostad glutenfri macka.

Fantastiskt med en rätt som innehåller både stora mängder vitlök och kikärtor tillsammans med persilja, olivolja och spiskummin.

Kikärtor och vitlök omvandlas till smörsyra som matar de goda bakterierna i tarmen och därmed förhindrar att de dåliga tar över. Dessutom kan den hjälpa till att laga “läckande tarm” genom att förstärka tarmväggens skyddsbarriär och bilda slem som också fungerar som ett skydd.

Persilja är en ört med fina detoxegenskaper och en härlig näringsprofil. Rik på A och C vitamin och den så viktiga vitamin B9 (folat) i sin allra bästa och naturligaste form. Fungerar även milt urindrivande och njurrenande. Hjälper dessutom att städa undan den värsta vitlöksdoften!

Olivolja, en av hörnstenarna i den nyttiga medelhavskosten. Sägs motverka kärlsjukdomar och även den matar de goda bakterierna. Se dock till att välja “Extra Virgin” och ekologisk för att få en olja som har effekt.

Spiskummin stimulerar produktionen av pankreasenzym, vilket underlättar näringsupptag och matsmältning och stimulerar vissa avgiftningsenzymer i levern. Innehåller dessutom mycket antioxidanter.

Ingredienser hummus:

2 tetror kikärtor

3 vitlöksklyftor

2 msk tahini ( sesampasta)

1/2 dl olivolja

1/4 dl sesamolja ( kan bytas mot mer olivolja)

saften från 1 citron klyfta

1 1/2 tsk spiskummin

1/3 dels kruka persilja

ca 1/2 dl vatten.

Salt efter smak

Herbamare örtsalt efter smak

image

image

Gör såhär:

Häll av vattnet från kikärtorna och skölj av dem. Häll alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en slät smet, spä med lite vatten i taget till lagom konsistens och smaka av med örtsaltet Herbamare och vanligt salt.

Till Hummusen serverade vi denna kväll. Tunna revbenspjäll även kallade Spareribs från Änglamarks ekologiska sortiment. Ikväll var det bara 1 vuxen och 3 barn som skulle äta och då räckte 1 spjäll på 1,3 kg perfekt.

La dem på en plåt som jag först smort med kokosolja (den köper jag här) och sedan penslade jag ribsen med avokadoolja (går bra med smält kokosolja). Saltade ordentligt, pepprade med svartpeppar, strödde över vitlökspulver och torkad Libbsticka ( går bra med annan grön ört). Sedan ringlade jag tunt med honung över spjällen. Körde dem i 195 grader i ca 40 minuter tills de hade fin färg.

Till det valde vi Quinoa mest för att vi behöver lite omväxling och givetvis lite råa grönsaker för ett tillskott av matsmältningsenzymer och vitaminer.

image

Hoppas du fick lite matlagnings inspiration och vågar testa hemlagad hummus om du inte gjort det förut!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?