Blogg

Välj kategori
Kategorier

Falsk ostkaka – gluten och mjölkfri baserad på zucchini

Den perfekta ostkakan fast helt utan mjölkprodukter! Den smakar som en dröm.

För drygt 10 år sedan slutade jag att äta mjölk och gluten för att stötta min dotter som behövde göra den förändringen för att få ordning på sin mage och sina autistiska symtom. Det finns några saker som jag verkligen älskar men ännu inte kunnat göra lika goda utan mjölk och gluten och det är budapeststubbe och semla. Länge trodde jag även att detta gällde ostkaka. Sen snubblade jag över receptet på falsk ostkaka och kände att jag var fasligt nära en perfekt version. Nu har jag provat några olika recept ( någon som blev misslyckad pga att den blev för vattnig, någon som smakade för lite och de flesta recept jag hittade innehöll antingen havremjölk eller vetemjöl ( som vi inte använder).

Tänk att denna kaka även innehåller 2 kg grönsaker och ingen kommer att ana det. Det finns inget som avslöjar att något annat än onyttigt skulle kunna gömma sig i denna kaka vilket är positivt för alla med lite kräsna barn där hemma. Så när trädgårdslandet fullständigt sprutar fram zucchini så vet jag precis vad jag ska baka.

Så här bjuder jag på min egna version av falsk ostkaka som smakar som en dröm

Jag gör en stor sats, skulle gissa ungefär 10 portioner som passar i en stor ugnsform (inte ugnsplåt).

Den går bra att spara ett par dagar i kylen eller frysa in.

Ingredienser:

2 kg Zucchini skalad

8 ägg

2 dl socker

8 msk durramjöl

1 msk majsstärkelse eller potatismjöl

2 dl mandelmjöl

8 st bittermandlar

1/2 dl hackad sötmandel

Gör såhär:

Skala och tärna zucchinin.

Lägg den i kastrull och täck med vatten.

Koka i 10 minuter.

Häll av i durkslag och låt den rinna av ordentligt. Jag brukar vända runt den i durkslaget flera gånger och även trycka ur en del vätska då jag absolut inte vill ha en för blöt kaka.

Sätt på ugnen på 200 grader

Riv bittermandel

Hacka sötmandel

Knäck äggen och blanda i alla ingredienser utom zucchinin. Rör ihop smeten, den behöver inte vispas fluffigt utan bara röras ihop till en klumpfri smet.

När smeten är färdigblandad så tar du den avrunna zucchinin och antingen mixar i matberedare ( så gör jag oftast) eller häller i en bunke och stavmixar eller pressar med en potatisstomp. Man tager vad man haver.

Sen häller du den finmixade zucchinin i äggsmeten och blandar ihop.

Smörj ugnsformen och häll i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i 45 min

Ät & Njut!

Godast är den ljummen med kokosgrädde med en gnutta vanilj i och jordgubbssylt.

 

Lycka till!  Det finns fler recept att kika på inne på bloggen.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

 

 

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?