Blogg

Välj kategori
Kategorier

C-vitamin en möjlig behandling mot inflammation i hjärnan och centrala nervsystemet?

En speciell form av C-vitamin visar lovande resultat i studier och jag har självklart testat den.

Mina läsare skickar ofta studier och annat intressant material till mig. Jag tar tacksamt emot dessa tips och brukar samla ihop detta och gå igenom det med jämna mellan rum. Er kunskap och era upplevelser är mycket värdefulla för mig! Så jag vill passa på att säga tack!

 

Under försommaren 2019 fick jag tips om en studie på en speciell sorts c-vitamin som skulle ha förmågan att dämpa inflammation i microgliacellerna i hjärnan. Galet intressant tänkte jag och jag ägnade några veckor åt att kolla upp mer kring ämnet vilket var lite klurigt men några studier fanns att hitta. Efter det kom nästa utmaning nämligen att få tag på detta i ett tillskott av hög kvalitet så att jag kunde börja testa och utvärdera hur det fungerar i verkliga livet.

Inflammation i hjärnan

Jag möter onekligen väldigt många klienter med inflammation i hjärnan och det är en problematik som är synnerligen svår att behandla. Det finns nämligen väldigt få saker som man hittat som effektivt stoppar inflammation i hjärnan.

 

De små microgliacellerna brukar ofta aktiveras som en del av naturliga inflammationsprocesser och det naturliga sättet som inflammationen sedan slutar är när cellens levnadstid är över och cellen dör.

Det känns inte som en optimal lösning tycker jag!

Antiinflammatorisk kost och livsstil?

Kan man inte äta sig fri från inflammation då? Jo det går men just inflammation i hjärnan verkar vara det mest komplicerade att komma åt. Likaså att göra livsstilsförändringar som stöttar antiinflammatoriska processer verkar först fungera på kroppen och som allra sista anhalt hjärnan.

 

Det är alltså svårt men inte omöjligt. När jag arbetar med klienter är det ofta en lång process och det kräver en väldigt strikt kosthållning som inte alltid är så lätt att genomföra med barn. Att kunna stötta processen med tillskott är såklart efterlängtat.

Kan c-vitamin påskynda processen?

Studien som jag fick skickad till mig visar onekligen på lovande resultat och ytterligare en studie stöttar det hela, så kvar var processen att testa det på hemmaplan. Det har gått över förväntan!

Då undrar ni kanske vad man kan se för symtom om hjärnan är inflammerad.

Symtom som pekar på inflammation i hjärnan och centrala nervsystemet är:

 • Hjärndimma
 • Trög
 • Luddig
 • Avskärmad
 • Deprimerad
 • Ångest
 • Irritabilitet
 • Kort tålamod
 • Ilska
 • Agression
 • Explosivt humör
 • Minnesproblem
 • Trötthet
 • Utmattning
 • PANS & PANDAS symtom (som jag skrivit om tidigare här)
 • Autism och inflammation har kopplats samman i flera studier. Här är en av dem.
 • Alzheimers
 • Parkinsons
 • Multiple scleros

 

Detta är bara ett axplock av symtom men det är dessa som mina klienter oftast upplever.

 

Studierna i korthet

Första studien

Fokuserar på något som heter Hyaluronsyra (Hyaluronic Acid). Detta ämne finns naturligt i kroppen och har börjat användas av skönhets och tillskotts industrin för hudvård och ledsmärtor.

 

I studien gjorde man en avgörande ny upptäckt! Man fann att detta ämne fungerade som sorts kommunikationsbärare mellan endotelcellerna i blodkärlen och microgliacellerna i hjärnan. Så länge endotelcellerna fortsätter att mata på med hyaluronsyran till microglia så ökar inflammationen stadigt.

 

Forskarna uttrycker det såhär (fritt översatt):

“För att förhindra att inflammationen intensifieras i hjärnan behöver man stoppa kommunikationen mellan de två celltyperna.”

Deras lösning på detta uttrycker de såhär (fritt översatt):

“Vi fann att Askorbyl palmitat, också känd som Vitamin C Ester var rätt effektiv gällande att hämma microglia och reducera pruduktionen av den inflammatoriska hyaluronsyran.”

 

Vitamin C Ester är inte samma sak som Ester-C bara så ni slipper undra som jag gjorde. I fortsättningen skriver jag Askorbyl palmitat så ni vet vad jag pratar om.

Askorbyl palmitat används ofta i skönhetsprodukter och som tillsats i mat. Den används i stor utsträckning och bör kunna klassas som ett väldigt säkert ämne. Men nu verkar det som att vi kan få ett helt nytt, mycket viktigare användningsområde. Nämligen att behandla inflammation i centrala nervsystemet.

Andra studien

Behandlar ämnet Askorbyl palmitat som bärare av askorbat till nervsystemet. Här kan du kika på studien.

Studien visar att Askorbyl palmitat som är fettlöslig har bättre effekt gällande att föra in askorbat i nervsystemet än vad vattenlösliga former av askorbat så som askorbinsyra har. Andra former av askorbat/askorbinsyra är nämligen vattenlösliga och då är de inte lika effektiva på att ta sig in i cellmembranen.

Studiens slutsats är (fritt översatt):

 

“Askorbyl palmitat bör anses som den föredragna formen att använda när man vill nå in med askorbat till nervsystemet.”

 

C-vitamin påverkar mer än inflammation

Vi vet att c-vitamin är viktigt för kroppen. Det finns fantastiskt många studier på det. Jag skrev ett inlägg för några månader sedan om olika effekter som c-vitamin har i kroppen. Dessutom är det ett ämne som vi inte kan tillverka själva utan måste få i oss från kosten eller tillskott.

 

Även kopplingen till hjärnans funktioner är studerad i flera studier. Man vet att askorbat är en neuromodulator som påverkar överföringen av glutamat, dopamin, cholin, GABA och därmed kopplad till beteenden som dessa påverkar.

 

Jag känner personligen till ganska många barn som har obalans i dessa neurotransmittorer. Dopamin kopplas ofta till ADHD och likaså GABA. Glutamat har kopplats till epilepsi och kolin till minne och nervskyddande egenskaper.

 

Askorbyl palmitat för hjärnan

Så vi vet att c-vitamin har viktiga uppgifter i kroppen. Säkerställ att kroppen får tillräckligt. Inte minst i virustider så den är viktig även för immunförsvaret. Vill du nå just hjärnan så säger åtminstone två studier att askorbyl palmitat är det bästa sättet.

 

Här i min webshop hittar du askorbyl palmitat

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?