Blogg

Välj kategori
Kategorier

Virtuell autism? – skärmtid, strålning och blått ljus.

Det kommer allt mer forskning och larm från läkare om den moderna teknikens påverkan på våra barn. Kan tiden vid skärmen vara en av orsakerna till neuropsykiatriska symtom?

Elektroniken kan påverka våra barn på så många olika sätt! Vissa har vi känt till i några år medan annan forskning och observationer är helt nya.

Redan för fem år sedan kom jag i kontakt med det här ämnet på allvar och jag hatar verkligen att jag måste presentera all den här informationen för er, för jag älskar skärmar!!!!

Jag använder dem i mitt arbete som jag brinner för. Det är via dem som jag har lärt mig nästan allt jag kan om de ämnen jag skriver om och dessutom hjälper dem mig att kommunicera med er.

Mina barn gillar dem jättemycket och när de har skärmar så får jag andrum. Nu är det slut med det tyvärr!!! Jag har länge vetat att vi borde minska på skärmtiden och gjort en del försök med varierande resultat men i alla fall ansträngt mig för att minska på mängden strålning som barnen utsätts för.

De senaste larmen från barnläkare och psykologer kan jag inte bortse ifrån och de fick mig att äntligen kavla upp ärmarna och ta tag i saken!

Digital detox

Jag fick min första ögonöppnare i samtal med vår härligt kloka skolläkare. Vi har turen att gå på en Waldorfskola och skolläkaren där har sina rötter i Antroposofernas helhetssyn på människan. Hon var mycket oroad över det hon ser bland skolbarn hon möter. Hon såg tydlig koppling mellan tid framför skärmar och negativ påverkan på barns utveckling både fysiskt och psykiskt. Hon hade också sett goda effekter på barn i familjer som minskat kraftigt på skärmtiden. Jag minns att jag undrade hur jag någonsin skulle kunna få igenom och hålla den skärmtid som hon tyckte var lagom. Nämligen 3 timmar i veckan!

Efter det mötet har jag läst mycket mer om ämnet och det blev riktigt intressant här jag hittade informationen om den Rumänska barnpsykologen Marius Teodor Samfir och hans tankar kring virtuell autism.

Barnpsykolog i Rumänien kopplar samman skärmtid och autism!

Under en sexårsperiod såg han ofantliga ökningar i antalet autismdiagnoser hos barn på ett av barnsjukhusen. Anledningen var förstås okänd! Han tittade närmare i sjukhusets aktivitetsloggar och såg en tydlig trend.

Barnen med autism tillbringade dagligen fyra timmar eller mer framför någon form utav skärm ( TV, telefon, dator eller surfplatta).

Han uppmanade därför föräldrarna att plocka bort alla skärmar och aktivera barnen på annat sätt som lekar utomhus, läsa böcker tillsammans och prata. Målet var att barnen skulle interagera mer, socialisera mer eftersom det ofta är en utmaning för barn med autism.

Det fungerade, symtomen hos barnen försvann!

För de yngsta som bara var runt 18 månader gick det väldigt snabbt! Symtomen var borta på bara några månader. För den äldsta som var 8 år tog det lite längre tid men efter 2 år var hans symtom helt borta. Det var ett mönster, för de yngre gick det snabbare än för de äldre.

Han bevittnade detta hos totalt 82 stycken barn och hans slutsats av detta och sitt fortsatta arbete är att ca 90% av barn med autistiska symtom egentligen har skärmutlöst autism eller det han kallar virtuell autism.

Detta har lett till att man i Rumänien idag som standard behandlar autism genom att ta bort skärmar.

Han skiljer förövrigt på virtuell autism och klassisk autism och kanske kommer vi också att göra det i framtiden och därmed anpassa behandling utifrån det.

Jag vet, detta är än så länge bara observationer, men det finns studier som pekar åt detta håll och andra läkare som delar hans uppfattning.

Redan för tio år sedan varnade man ganska tydligt för att barn under 2 år inte skulle titta på TV.

Bebisar och mycket små barn påverkas mest!

Två läkare från Frankrike är mycket bekymrade och gör en egen video om varför barn under 4 år absolut inte ska tillbringa mer än 1 timme per dag framför skärmar. Även dem ser tydliga kopplingar till Autism och stora förbättringar i symtom efter bara en månads “skärmfrihet”.

Det verkar som att ju yngre barnen är när de utsätts för skärmar desto större påverkan. Bebisar som sitter framför skärmar mycket riskerar att missa stora delar av sin viktiga utveckling.

Det släpptes en fransk studie förra året med titeln (fritt översatt) “Autism – Alarmerande symtom hos bebisar som utsätts för skärmar”

Man pratar om “Ipad bebisar” och det obegripliga men underhållande som skärmen presenterar för dem. Bebisar om slutar reagera på omgivningen efter för mycket tid framför Ipad.

Man vet att barn behöver utforska världen med alla sina sinnen. Det hör liksom till att bebisar ska smaka, klämma ,känna och inkludera hela kroppen i undersökandet av sin omgivning. Med en skärm blir detta platt och livlöst! Istället för att leka tittut, sjunga, göra fingerramsor och rida-ranka lekar så hamnar bebisar och små barn framför en skärm.

Vi måste titta på detta ur ett annat perspektiv, all tid framför skärmen är tid som kan anses som förlorad vad det gäller barnets utveckling, socialt, emotionellt men även fysiskt.

Små barn har ingen tid att förlora!

De behöver varenda sekund för insupa omvärlden och därmed lära, utvecklas och formas på ett sätt som främjar god hälsa och välbefinnande!

Dessa läkare verkar främst fokusera på själva tiden framför skärmen och det verkar som att de tror att just tiden som den “stjäl” från annat är det stora problemet. Jag tror att det finns en annan sak som har ett finger med i spelet!

Elektromagnetisk strålning.

Jag har ganska länge varit medveten om effekten och faran med strålning från vår moderna teknik, dvs. elektromagnetisk strålning. Många menar att det är det enskilt största hotet mot växande barns hjärnor och kroppar.

Det finns forskare som gått samman och skrivit inlägg i tidningar där de vill varna oss för den fara som strålning innebär för oss men främst för växande hjärnor.

Det finns gott om forskning om tydligt visar att barns hjärnor är mycket känsligare än vuxnas. Bilder som visar hur långt in strålningen kommer i en barnhjärna jämfört med en vuxenhjärna.

Vad sjutton menar jag då med strålning? Jo strålning kan komma från många saker, mikrovågsugnar, induktionshällar, elbilar, eluttag, mobiltelefoner, TV-apparater, surfplattor, fjärravlästa elmätare, trådlösa telefoner, mobiler mm.

Det finns indikationer som pekar mot att de frekvenser som våra barns kroppar “badar” i dygnet runt p.g.a all trådlös teknik och alla skärmar gör att deras kroppar hamnar i stress. Vi är ju nämligen elektriska varelser där t.ex våra signaler i hjärnan är elektriska impulser och allt i våra kroppar vibrerar i olika frekvenser .

Tänk att ständigt ha påverkan från yttre elektriska signaler som “stör” kroppens egna. Detta tror man leder till att våra barn inte kan sköta sin avgiftning som de borde och det ser man nu i studier att barn med autism har höga giftbördor av speciellt metaller.

Tänk dig en gammaldags TV antenn, vilket material är den gjord av? Metall va? Varför, jo för att metall leder elektriska signaler väldigt bra! Vad tror du händer när våra barn har en massa metaller i kroppen? Blir de kanske väldigt känsliga för elektriska signaler från skärmar!?!?!?

Jag vet förstås inte om det är så men det känns logiskt och det finns många berättelser från människor som blivit amalgamskadade och därmed elöverkänsliga.

Minska strålningen för ditt barn genom att:

  • Minska skärmtiden
  • Ha flight mode på surfplattan när det går
  • Stäng av wi-fi hemma på natten och gärna när ingen använder det
  • Sätt mobilen på flight mode på natten och speciellt om du måste ha den som väckarklocka
  • Ladda inte mobilen på sängbordet vid huvudet, gör det i ett annat rum
  • Låt inte barnet somna med padda eller mobil i sängen
  • Inga skarvladdsdosor med en massa uttag i under sängen de avger mycket strålning
  • Minimera elektriska apparater i sovrummet och främst nära huvudet.
  • Släng ut gamla DEC telefoner alltså såna där bärbara hemtelefoner, de är riktiga strålningsvärstingar!
  • Försök att få barnen att lägga ifrån sig sina mobiltelefoner dvs. inte bära dem i fickor eller nära kroppen hela tiden.

Det finns faktiskt ytterligare ett område där skärmar kan ha stor negativ påverkan på våra barn och på oss vuxna.

Sömnproblem och blått ljus

Det blåa ljuset från skärmen kan störa nattsömnen. Det finns det mycket forskning som visar!

Här finns det faktiskt forskning speciellt inriktad på barn med autism där man såg att skärmar i sovrummet var en störande faktor för god nattsömn. Barnen med skärm i sovrummet, hade svårare att somna, sov sämre och kortare tid.

Man vet att det blåa ljuset från skärmen signalerar “vakenhet” till kroppen och därför produceras inte melatonin som är vårt sömnhormon och normalt ska öka på kvällen för att förbereda kroppen för sömn.

Enkel åtgärd är förstås att inte tillåta skärmar sent på kvällen. Två timmar innan läggdags är ett bra riktmärke och för de barn om har stora problem att somna så skulle jag öka den tiden ännu mer.

Det finns även appar som man kan ladda ned som reducerar det blåa ljuset.

Här finns lite länkar för dig som vill läsa mer om de ämnen vi behandlat ovan.

Sammanfattning – Påverka det du kan!

Min sammanfattning av detta område är att vi behöver begränsa skärmtiden för alla! Vuxna som barn och för de under 6 år verkar det allra viktigast!

Även indirekt TV tittande stör barnet. Så när vuxna tittar eller TV bara är på och barnet leker bredvid så är det hämmande för barnets utveckling.

Alla forskare och läkare som jag läst info från rekommenderar lek, utevistelse, rollspelslekar och social interaktion med barnet istället för skärmen. Mina tankar blir ju förstås att det som lindrar barnet autistiska symtom både är att skärmen är borta men också att aktiviteterna med barnet blir en typ av “verklighets beteendeterapi”. På köpet utsätts barnet för mindre strålning och mindre blått ljus.

Så, lek med barnet och gör allt sånt som barn gjorde innan skärmarna fanns.

I skolan, på dagis och jobbet finns det kanske inte så mycket vi kan göra. Hemma så kan vi åtminstone försäkra oss om att kroppen får så bra förutsättningar som möjligt för sömn och återhämtning.

Det sker så otroligt mycket viktiga funktioner under natten så försök att ge kroppen en ostörd plats utan en massa strålning åtminstone på natten!

Hoppas att du gillar det jag skriver trots att jag dissar skärmar :-)!

Om du inte redan prenumererar så gör det nedan. Helt gratis förstås!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?