EnglishSwedish
EnglishSwedish

Blogg

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Kategorier

Hur kan vi hjälpa våra barn med OCD och tvång?

Du kanske inte vet vad OCD betyder eller så är du plågsamt medveten om det för att du själv eller någon i din närhet lider av det. OCD står för obsessive compulsive disorder vilket på svenska kan liknas vid Tvångshandlingar. Tänk om det finns en naturlig substans som kan ge fin effekt?

Tvångshandlingar är alltså när man t.ex tvättar händerna 100 gånger om dagen för att man är rädd för bakterier, eller att bli kladdig, smutsig eller något liknande. Det kan också vara när man kolla att kaffebryggaren är avstängd 17 gånger innan man går hemifrån plus att man kanske till och med går tillbaka hem och kollar den ytterligare 14 gånger.

Många barn inom NPF spektrumet har olika grader av tvång, ångest och OCD och det brukar vara ett av det knepigaste symtomen att få ordning på.

Det är förstås väldigt jobbigt för både barnet och familjen då detta lätt leder till konflikter, stress och svårigheter att fungera i vardagen.

Hos min dotter har tvånget varierat och bytt skepnad. När hon var liten så var det kläder, de enda plagg som funkade under en lång period var one-piece. Efter det kom en period då ångesten var så hög att hon inte fick på sig några kläder alls. Vilket är hemskt bökigt om man ska till dagis.

Det har varit perioder med rädsla för att ta i saker för att dom kan ha lim på sig och har hon då ändå tvingats att ta i sakerna så har det lett till en ångest som gör att hon måste tvätta händerna för att den ska släppa. Resultatet har varit söndertvättade händer eller att öppna dörrar med fötterna…

Det har även funnits långa perioder med tvång runt att gå och kissa. Där hon kissat 50 gånger om dagen och allra mest innan läggdags då hon till och med vid något tillfälle “fastnat” på toaletten i 3 timmar efter att resten av familjen gått och lagt sig.

Jag som mamma kan ju se att dessa tvångshandlingar kommer runt saker som vi någon gång varnat för. Det är ju lätt att säga, stoppa inte in fingrarna i munnen när du har lim på dem det är inte nyttigt… eller säkerhetskissa innan vi går hemifrån ifall det dröjer innan vi kommer till en toalett…

Vi har provat en massa saker mot tvånget men med varierande resultat. Dessutom har vi upplevt att tvånget har kommit och gått utan att vi egentligen förstått varför. Jag har nog tänkt att inflammation eller gifter ligger bakom det hela men inte riktigt kunnat se hur.

Därför blev jag väldigt nyfiken när jag hittade denna koppling!

När jag läste på om Glutamat, se mina tidigare två inlägg, det första heter “Det här gör ADHD medicin i hjärnan” som behandlar hur Glutamat verkar vara en av effekterna från ADHD medicin och inlägg nummer två heter “Ny syn på Glutamat för våra barn med ADHD, Epilepsi och Autism” där jag tittar närmare på själva ämnet Glutamat. Resultatet av dessa djupare studier blev ju såklart att jag hittade en massa intressanta studier och här tänkte jag att ni ska få ta del av dem.

Det mest spännande var alla studier om kopplingen mellan OCD, Glutamat och NAC.

Du undrar kanske vad NAC är för något. Jo det står för N-acetylcystein som är ett naturligt ämne som faktiskt används inom sjukvården vid akut förgiftning speciellt vid t.ex överdos av alvedon. Det är en något förändrad form av aminosyran L-cystein (aminosyror är kroppens byggstenar och finns i nästan allt) och en av dess fantastiska egenskaper är att den kan bilda Glutation som är kroppens super antioxidant. Det är också ett ämne som klassas som väldigt säkert och det går knappt att hitta en enda biverkning vilket känns bra!

Vad jag inte visste innan var att NAC modifierar glutamat och man tror att det är orsaken till att det lindrar tvångshandlingar.

Lägg märke till att NAC just modifierar glutamat vilket inte alls behöver betyda att den ökar glutamat, utan effekten kan vara på receptorerna eller reglering av transporten av glutamat eller förhindrande av oxidation dvs. inflammationshämmande effekter. Det är lite komplicerat men man vet inte riktigt säkert hur detta fungerar ännu!

Det viktiga är ATT det fungerar och det verkar det göra för studier visa härlig effekt av NAC!

Hela 56% blev bättre av NAC jämfört med 16% på placebo i en studie på människor med tricotrillomani (dra ut hår tvångmässigt).

När det gällde tvångsmässigt pillande på huden så såg siffrorna också positiva ut. 47% blev bättre av NAC jämfört med 19% av placebo.

Det här är är spännande!

En granskning av 1426 plubikationer och 21 stycken studier med preparat som påverkar glutamat leder till slutsatsen att dessa verkar ha god effekt på barn med tvång och impulsivitet. I sammanfattningen av denna granskning så skriver man också att just NAC är det ämne som verkar mest lovande och säkert av de ämnen man tittat på!

I en annan studie beskriver man också att NAC skyddar nervsystemet vilket förstås är ett fantastiskt betyg!

Det finns även en studie som pekar på att ju tidigare man börjar behandla OCD med hjälp av NAC desto bättre effekt. Så yngre deltagare i studien reagerade bättre och det verkade också hänga ihop med hur länge man haft OCD symtomen.

För att summera allt detta så kan vi väl säga såhär:

  • NAC verkar ha god effekt på OCD och tvång.
  • NAC verkar säkert och dessutom sägs det skydda nervsystemet
  • NAC hjälper kroppen att bilda dess superförsvar Glutation

Det är bara ett problem NAC går inte att köpa i Sverige då det klassas som läkemedel och beställer man utomlands ifrån så riskerar det att fastna i tullen. Men med lite letande så går det att få tag på ändå.

Vi har använt NAC tidigare i ett helt annat syfte, då var det för att öka mängden glutation i syfte att stötta avgiftningen. Kan tyvärr inte komma ihåg om vi upplevde någon lättnad i OCD symtomen. Men nu testar vi igen. Vissa studier nämner doser på 3 gram NAC så vi kommer att testa 1,8 gram då dotten väger ca 40 kg. Måste ju också säga att eftersom NAC kan stötta levern och främja glutationsproduktionen så tänker jag att även sådana saker kan lindra OCD symtom. Att bli mindre giftig och mindre belastad gör ju ofta att man mår bättre.

Här nedan finns några av studierna.

Tricotrillomani studien

Tvångsmässigt pillande på huden studien,

OCD och glutamat lite förklaring till varför det hänger ihop.

NAC Glutamat och OCD Här en studie där NAC används som komplement till medicinering och även där visar den på positiva effekter.

NAC glutamat och psykiska symtom hos barn. Granskningen av publikationer och studier gällande barn, tvång och impulsivitet.

Ännu mer om NAC och OCD en studie som pekar på att tidig behandling med NAC ger bättre effekt.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?