Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hjärnfloran del 2 – Kan bättre bakterier i hjärnan lindra autism?

Har du någon gång önskat att du kunde ta dig in i ditt barns hjärna för att se vad som gått snett och hur du kan rätta till det? Tänk om nyckeln helt enkelt är bättre bakterier i hjärnan.

Jag kan inte hjälpa dig att se vad som gått snett men jag förmedlar de tips jag hört och läst om hur du kan aktivera immunförsvaret så det hjälper dig att uppdatera hjärnfloran! Förhoppningsvis är det en god hjälp för ditt barn!

I det här inlägget fortsätter jag där det förra slutade. Om du inte redan läst det så rekommenderar jag att du börjar där och sedan kommer tillbaka hit.

Nu kör vi!

Vi börjar med att visa att hjärnfloran faktiskt finns!

Det finns en studie som tydligt kunnat visa det. Det började med att man undersökte människor med AIDS och hittade bakterier i deras hjärnor. Inte så konstigt eftersom deras immunförsvar är försvagat. När man sedan undersökte kontrollpersonerna som inte hade någon immunproblematik så fann man liknande bakterier i samma mängd. Här är studien.

Jag hoppas ni förstår hur stor och viktig upptäckt detta är! Ni har alla hört talas om tarmfloran. Senaste åren har alla pratat om vikten av en god tarmflora. Förstår ni då hur stort, spännande och revolutionerande detta kan bli när hela forskarvärlden inser att kopplingen mage och hjärna kanske sker med mer än bara kemiska signaler från bakterierna. Nämligen med bakterierna själva!

I förra inlägget fick vi också lära oss att makrofagerna från immunförsvaret skötte transporten av bakterierna från magen till hjärnan.

Den vägen som makrofagerna använder för transport in och ut ur hjärnan är lymfsystemet och då närmare bestämt glymfatiska systemet.

Detta betyder ju också att tarmfloran är av yttersta vikt! Om ditt barn har fel bakterier i tarmen så kommer dessa att hamna i hjärnan. Dysbios (obalans) i tarmfloran leder till dysbios i hjärnfloran!

Marco Ruggiero ligger bakom sammanställningen av dessa idéer och har forskat mycket på området tillsammans med den nu avlidne Jeff Bradstreet som var en känd profil inom naturlig behandling av Autism. Jeff var både hyllad och kritiserad. Ni får läsa på mer själva och bilda er en egen uppfattning om ni tycker det känns viktigt. Det tar upp lite för mycket tid att reda ut här och jag sitter inte inne med facit. Hur som helst har han bidragit enormt till forskningen och utvecklingen inom naturlig behandling av autism.

Marco Ruggiero fortsatte deras arbete efter Jeffs död. Jag hörde honom för första gången i otroligt bra föreläsning på Microbiomesummit 2 (det var den som inspirerade mig att skriva om detta). Nu har jag läst massor om honom och länkar till en lång och intressant skriftlig intervju med honom. Den finns här . Samt lyssnat på hans föreläsning på AutismOne 2016 och ett antal andra föreläsningar (finns massor på Youtube).

Marco och Jeff har sammanfattat sina upptäckter in en forskningsartikel i Frontier in Neuroscience. Detta är i korta drag vad som står i artikeln:

 • De såg med hjälp av ultrasonografi skadade områden i hjärnan hos barn med autism.
 • Utbredningen och omfattningen av dessa skador sammanföll med hur lätt det var för lymfvätskan att röra sig i det glymfatiskasystemet och därmed utföra sina transport- och städuppgifter.
 • Det hittade ett specifikt ställe, de djupt liggande lymfnoderna i halsryggen (deep cervical lymphnodes). Där blev det ofta trafikstockning som berodde på inflammation i lymfnoderna och det hämmade då flödet ut och in i hjärnan.

Ut ur hjärnan och glymfatiskasystemet och vidare i lymfsystemet för eliminering ska ju allt avfall och gamla uttjänta bakterier och in i hjärnan och glymfatiskasystemet ska ju nya fräscha bakterier och immunförsvarsceller.

Studien om deras arbete med ultrasonografi på barn med ASD hittar du här.


Hur kan man då aktivera makrofagerna i immunförsvaret och få bort inflammationen i lymfnoderna?

En av vägarna som Jeff och Marco tittade närmare på var något som heter GcMAF (Gc protein-derived macrophage activating factor). GcMAF finns naturligt i kroppen. Det upptäcktes redan för 20 år sedan att just GcMAF aktiverade makrofagerna och därmed stärkte immunförsvaret. Det finns över 150 publicerade studier på GcMAF.

Tillsammans satte de igång med tillverkning av GcMAF och började sedan att testa det på barn med autism. Deras tester var framgångsrika ( 25% blev av med sina autistiska symtom och 50% upplevde förbättringar, 25% upplevde ingenting) enligt siffror från dem själva. Det hade även fina effekter på Cancerpatienter.

Det uppstod snabbt problem då de fick ögonen på sig av myndigheterna. I sin tillverkning av GcMAF har jag förstått att mänskligt blodserum användes och det fanns visst tveksamheter om detta material var helt rent eller så var det bara en ursäkt för att BigPharma kände sig hotade. Jag vet inte men jag undrar?!?! Fabriken stängdes hur som helst och GcMAF försvann i princip från marknaden. Dessutom dog Jeff plus en hel rad andra holistiska doktorer i USA där många hade kopplingar till GcMAF under mystiska omständigheter. Tror att det totalt är 60 stycken nu. Här finns en artikel om det.

Jag vet dock att det finns forskare och kliniker som fortfarande håller på med GcMAF och ser stora framgångar med främst cancerpatienter med fjärde gradens cancer där ingen annan behandling finns att erbjuda.

Efter GcMAF tillverkningen stängdes och innan Jeff dog hann de med att ta fram något som heter Goleic och förstår jag det rätt så är det en version av GcMAF men inte lika potent. Den finns dock kvar på marknaden av vad jag sett.

Det viktiga är det som händer efter GcMAF proteinet och Goleic. De forskar nämligen vidare och inspirationen till fortsatt forskning får dom från ett Canadensiskt forskningsprojekt i Afrika om HIV/AIDS som visade mycket goda resultat med hjälp av en probiotisk yoghurt.

När det Canadensiska forskningsteamet sedan vill göra detta storskaligt genom att tillverka probiotikakapslar med samma bakteriestammar och studerar detta så ser man inga positiva resultat alls!

Nu tänder jag till! För mig är det här revolutionerande!

Varför ingen effekt av probiotiska tabletter men av yoghurten?

Det undrade Jeff och Marco också, så de började titta på vad som händer i yoghurten när bakterierna får arbeta med den. Det visade sig att mer än 150 nya molekyler hade tillkommit. När man tittade närmare på dessa förstod man att vissa av dem stod för en del av den goda effekten på immunförsvaret.

Det blev tydligt för dem att mediet som bakterierna lever i är minst lika viktigt som själva bakterierna om inte viktigare!

Därför blir nästa lösning en yoghurt gjord på komjölk *tyvärr* men också på kolostrum som är den näringsrika råmjölken som kossan producerar till kalven precis efter kalvningen. Precis som hos människor innehåller den mängder av nyttiga ämnen och däribland sådana som aktiverar immunförsvaret, det är nämligen viktigt för nyfödda djur och människor att få hjälp med aktiveringen så att vi klarar alla hot vi möter utanför mammas mage.

Till denna blandning sattes ca 40 olika probiotiska bakterier och resultatet blev en potent yoghurt som också innehöll GcMAF eftersom bakterierna tillverkade det. Yoghurten fick namnet Bravo.

Bravo finns idag på marknaden men priset är fasligt högt och den innehåller ju dessutom komjölkprotein vilket många av oss undviker.

Ruggiero nämner faktiskt Kefir i en av sina föreläsningar som ett bra exempel på ett läkande medium. Då pratar vi inte om mataffärens kefir utan den hemmagjorda. Gjord med kefirgryn på mjölk som inte är homogeniserad eller pastöriserad.

För mig blir det helt plötsligt självklart varför Natasha Campbell-McBride tjatar så om sin kefir och varför så många inom GAPS kosten uppger att den verkliga läkningen kom när de äntligen lyckades introducera kefiren.

Betyder det att många av oss petar i oss probiotika tabletter i onödan? Ja, det är mycket möjligt men framförallt pekar det i en tydlig riktning!

Nämligen, försök att inta probiotikan i sitt naturliga medium. Dvs. ät surkål, drick rödbetskvass och drick kefir.

För den med känslighet mot komjölk som ändå vill testa Bravo så har tillverkarna faktiskt tagit fram yoghurtsuppar. De innehåller mjölkprotein men då de kommer från fel håll i kroppen ska de tydligen kunna smita förbi antikroppsreaktionerna. De säger även att man kan ta Bravoyoghurten i lavemangsform så kommer man också förbi detta.

Marco pratar om just lavemangslösningen i varma ordalag och drar paralleller till avföringstransplantation. Jag kan hålla med honom om att det är en enklare väg att gå. Än så länge är det ju väldigt svårt att få genomgå avföringstransplantation som jag skrivit om här, så varför inte börja med lavemang?

Jag tänker då direkt på kefir lavemang. Borde fungera på samma sätt. Kanske inte fullt lika potent men väldigt billigt och en bra start.

Marco Ruggiero har skrivit i Clinical endoscopy om en studie kring avföringstransplantation. Den förklarar väldigt bra och tydligt hur han tänker att allt hänger ihop. Här hittar du den.


Forskningen stannar inte där. Nu fortsätter dem med att ta reda på vilka av dessa ämnen som verkligen stimulerar makrofagerna. Bakterierna finns ju redan i yoghurten, men kan man på något sätt förstärka aktiveringen och finns det möjlighet att få samma effekt i något medium som inte består av komjölk?

Det verkar som att de hittat en lösning. Om man tar fruktjuice, tillsätter Bravo probiotikan samt ett ämne som heter kondroitinsulfat så kommer den att bearbetas av bakterierna och producera en speciell sorts oligosackarider som kommer att aktivera immunförsvaret. De säljer även ett sådant kit. Det som skiljer yoghurten och juicen är att yoghurten skapar GcMAF och juicen skapar bara MAF ( dvs proteinet saknas). Ännu har vi inget facit och vet inte om det räcker tillräckligt bra utan proteinet?

Jag tänker i alla fall testa.

Jag funderar direkt på att införskaffa kondroitinsulfat, fixa juice enligt deras recept och mixa i den probiotika jag har här hemma, plus kefirgryn och sen låta det fermentera. Det finns ju en osäkerhetsfaktor, att jag kanske missar just de bakterierna som aktiverar kondroitinsulfatet, men jag tänker testa ändå. Jag får bli försöksperson för första batchen.

Här är de sorters probiotiska bakterier som finns i Bravoyoghurten, så kan du jämföra själv med den probiotika du har hemma.

 • Lactobacillus salivarius (12.5%)
 • Lactobacillus acidophilus (12.5%)
 • Lactobacillus paracasei (12.5%)
 • Lactobacillus rhamnosus (12.5%)
 • Lactococcus lactis (12.5%)
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium lactis
 • Lactobacillus bulgaricus (5%)
 • Lactobacillus acidophilus (5%)
 • Streptococcus thermophilus (5%)
 • Lactococcus lactis (5%)
 • Leuconoctoc [various] (15%)
 • Kluyveromyces [various] (15%)
 • Saccharomyces (10%)
 • Acetobacter (10%)
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium longum
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium infantis
 • Proprietary Kefir grains

Här är de sorters bakterier som de har i juicen ( de skiljer sig åt lite grann):

 • Lactobacillus salivarius
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus paracasei
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactococcus lactis
 • Bifidobacterium infantis
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium lactis
 • Maltodextrin prebiotic
 • Bifidobacterium lactis
 • Bifidobacterium longum
 • Bifidobacterium bifidum
 • Bifidobacterium infantis
 • Proprietary Kefir grains
 • Lactobacillus rhamnosus
 • Lactobacillus casei
 • Lactobacillus acidophilus
 • Lactobacillus delbrueckii
 • Lactobacillus reuteri
 • Lactobacillus brevis
 • Lactobacillus kefiri
 • Lactococcus lactis
 • Leuconoctoc (various)
 • Kluyveromyces (various)
 • Saccharomyces
 • Acetobacter

Utöver juicen funderar jag starkt på kefir lavemang och även det lär jag testa på mig själv först.

Det finns faktiskt lite mer att berätta om vad dessa forskare kommit fram till och vad jag hittat när jag gjort min research t.ex:

 • Vilka behandlingsprogram de förespråkar vid autism
 • Hur man bäst uppgraderar hjärnfloran
 • Recept på juicen
 • Recept på GcMAF kefir
 • Info om ytterligare en produkt de har utvecklat
 • Andra ämnen/saker som kan hjälpa till att aktivera immunförsvaret och makrofagerna som tex eteriska oljor och LDN.

Hoppas ni gillade detta inlägg och följer med även till nästa inlägg för nu börjar projekt “uppgradera hjärnfloran”!

Jag hoppas ni förstår hur stort det är med hjärnfloran! Dela gärna inlägget med era vänner.

Här hittar du nästa inlägg om hjärnfloran.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?