Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hur levern arbetar ( del 2) och hur det påverkar barn med autism, ADHD, epilepsi och andra npf symtom

Nu utforskar vi leverns arbete vidare och tittar på vad man kan göra i vardagen för att stötta levern.

I del ett som du kan läsa här beskrev jag grunden i hur levern arbetar, dess olika uppgifter och om de olika faserna i leverns arbete. Där avslutade jag med att tala om att fas 2 i levern behöver vara något snabbare än fas 1 för att ta hand om de ämnen som levern omvandlat då de oftast blir giftigare efter omvandling. Många av ämnena kan orsaka oxidativa skador på levern. Oxidativa skador kan förenklat likas vid ett rostangrepp. Tänk att kroppens viktigaste avgiftningsorgan rostar sönder… För våra barn innebär det att de förgiftas.

Jag vet det låter kanske överdrivet men är tyvärr inte alls det. Jag och många med mig är helt övertygade om att många av våra barns symtom kan härledas till gifter och kropparnas oförmåga att hinna/orka med avgiftningen. Jag tror att det kan vara en av de viktigaste och vanligaste grundorsakerna till npf symtom.

Hur gör man då för att dämpa de oxidativa skadorna på levern? Man kan använda sig av antioxidanter. Det finns många olika men de två som verkar ha mest forskning i samband med levern är:

E-vitamin: är fettlöslig och en potent antioxidant som i forskning visat lovande resultat vid behandling av fettlever. I forskningen användes höga terapeutiska doser ( 800 IE per dag) men rekommenderat dagligt intag ( RDI) är bara 20 IE. Med just vitamin E finns det faktiskt lite risker vid överdosering som t.ex att blodet kan bli tunnare speciellt om man har brist på k-vitamin ( vilket ju är koagulerings vitaminet) eller om man redan innan tar någon blodförtunnande medicin vilket väldigt många gör. Om man ser till att äta flera livsmedel med E-vitamin i så behöver man inte oroa sig för överdos. Det finns t.ex finns i följande livsmedel:

 • olivolja
 • nötter
 • frukt
 • gröna bladgrönsaker
 • kött
 • ägg

C-vitamin: är ett riktigt supervitamin. Jag gillar att det är så mångsidigt och nästintill omöjligt att överdosera. När kroppen fått tillräckligt med c-vitamin visar den det via lös avföring. Därför är högdos c-vitamin ofta ett säkert sätt att stötta både vid avgiftning och för att minimera oxidativa skador du kan helt enkelt skyffla på med vitaminet ända tills magen visar att den fått nog. Det är dessutom ett bra sätt att få fart på en långsam mage och även det är ju viktigt för avgiftningen. När vi pratar om högdos så betyder det doser på mer än 1 gram per dag och oftare uppåt 2-4 gram per dag. Man kan testa sig fram för att hitta hur mycket varje kropp behöver. Oftast behöver den mer om belastningen är hög dvs. vid infektioner eller hög giftbelastning. Här tycker jag personligen att ett tillskott kan komma väl till pass under en period. Att försöka äta sig till en högdos c-vitamin är svårt.

C-vitamin finns i lite olika former. Den vanligaste är Askorbinsyra. Den fungerar utmärkt för de flesta. Den är dock lite sur för magen och därför finns det buffrade alternativ där man använt magnesium eller kalcium för att neutralisera det sura och skona magen. Även om c-vitamin kan vara sur i magen så fungerar den faktiskt som basgörande i kroppen, lite konstigt men så är det.

Här kan du hitta askorbinsyra

Här kan du hitta buffrad c-vitamin

Om du bara är ute efter att öka på antioxidanterna i kroppen lite lagom så går det förstås utmärkt via kosten (RDI är löjligt låga 80 mg). Livsmedel som innehåller mycket c-vitamin är:

 • citrusfrukter
 • paprika
 • svarta och röda vinbär
 • nypon
 • bladpersilja
 • grönkål
 • pepparrot
 • chili

Tips! Skalet från citrusfrukter innehåller mest av själva vitaminet och citronskal allra mest. Så när du köper ekologiska citroner använder du även skalet. Tvätta och torka av dem. Riv skalet fint och torka det på låg värme med öppen ugnslucka eller i torkug. Då har du gjort eget c-vitamin pulver.

Då har vi tittat på hur man minskar eller förhindrar oxidativa skador på levern med hjälp av antioxidanter. Nu ska vi titta på hur man stöttar fas 1 med mat och tillskott.

Detta händer i fas 1

Gifterna som hanteras och omvandlas gör det med hjälp av enzymer och det mest kända av dessa heter Cytocrome p450 (CYP450). Detta enzym är beroende av en del näringsämnen som t.ex vitamin b2 och b3 samt järn. Brist på dessa kan alltså orsaka att fas 1 går för långsamt eller fungerar dåligt.

Det är svårt att veta om barnets fas 1 är lagom, långsam eller för snabb men en indikation på förlångsam fas 1 kan vara känslighet mot kemikalier och det märks oftast tydligt med reaktioner mot t.ex. parfymerade produkter.

Saker vi utsätts för och saker vi äter kan påverka farten på fas 1.

Detta ökar farten på fas 1

 • Gifter – Så som lösningsmedel, bekämpningsmedel och andra kemikalier ökar farten eftersom den måste det. Kroppen måste ju skynda på att göra sig av med sådant som är farligt för oss.
 • Koffein och nikotin
 • Protein
 • Processade fetter
 • Kålväxter – typ broccoli, vitkål, grönkål osv. (men de sätter även fart på fas 2 så balansen upprätthålls)
 • Vitamin B1, B2, B3
 • C-vitamin hittar vi här också. Nu förstår ni varför den är min favorit. Den både ökar farten på fas 1 och skulle fas 1 råka bli för snabb så hjälper den till att skydda mot de oxidativa skadorna. Kan ju inte bli så mycket bättre än det.

Kan det finnas anledning att minska farten på fas 1 och hur gör man det i så fall? En anledning att minska farten kan vara att fas 2 är för långsam och inte har förmåga att ta emot det som fas 1 skapar. Vissa läkemedel gör det också oavsett om vi vill eller inte!

Detta minskar farten på fas 1

 • Antihistaminer som många tar på våren vid t.ex pollenallergi
 • Benzodiazepiner som är vanligt förekommande i t.ex epilepsiläkemedel
 • Protonpumpshämmare ( dvs läkemedel mot sura uppstötningar)
 • Vissa bioflavonoider som t.ex kurkumin i gurkmeja, quercetin som finns i lök och äpplen.
 • Syrebrist
 • Det minskar också naturligt vid åldrande

Då har vi klarat av fas 1 i levern och nästa inlägg kommer alltså att behandla fas 2 och hur de bäst jobbar tillsammans.

Följ bloggen genom att lämna dina uppgifter nedan så missar du inte nåt spännande.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?