Blogg

Välj kategori
Kategorier

Epilepsimedicin bakom autism och fosterskador

Ett läkemedel som funnits länge och ofta används vid behandling av epilepsi och bipolära symtom, kopplas till både autism och fosterskador.

Detta har det nog pratats om tidigare men enligt en artikel från BBC har nu tillverkaren Sanofi bekräftat att dessa risker stämmer. Flickor, kvinnor i barnafödande ålder samt gravida bör inte stå på Valproat.

Redan 1980 kom indikationer om detta men inte förrän nu agerar man och kritiken växer mot att tillverkaren reagerat så långsamt.

Valproat används även i vissa fall vid behandling av depression och migrän.

En fransk studie visar på 4 ggr högre risk för ryggmärgsbråck hos barn till mammor med epilepsi som stått på Valproat under graviditeten. Hos bipolära mammor var risken 2 ggr högre och det tror man beror på att dessa inte exponerats för medicinen lika länge och mycket. Det syns även en även en ökad risk för autism och utvecklingsstörningar.

Nu går Storbritaninen ut med tydliga instruktioner om att Valproat inte ska ges till flickor, kvinnor i barnafödande ålder eller till gravida. Den ska ses som en sista utväg om inget annat läkemedel fungerar för dessa.

Har du ett barn som står på Valproat?

Personligen kan jag inte låta bli att fundera hur detta påverkar flickorna och mammorna. Något som så tydligt påverkar fosterutvecklingen måste ju påverka den som tar dem också. När jag läste om kopplingen till ryggmärgsbråck kom jag direkt att tänka på brist på folsyra ( vitamin B9). Verkar inte helt otroligt att Valproat alltså är en så kallad “Drug mugger” alltså ett läkemedel som ” snor” viktiga vitaminer eller mineraler av kroppen. Efter lite letande hittade jag en studie som stöder min tanke och visar att intag av folat ( en mer biotillgänglig form av folsyra) tillsammans med Valproat minskar risken för fosterskador. I mitt tycke borde alla som tar Valproat ha nytta av Folat tillskott, även den manliga delen av dem. Är det något som neurologerna rekommenderar? Lämna gärna en kommentar och berätta om era erfarenheter.

Här är artikeln och här är studien.

Om du gillar det du läser, glöm inte att prenumerera. Det är helt gratis och du lämnar bara dina uppgifter här nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?