Blogg

Välj kategori
Kategorier

Hur levern arbetar ( del 1) och hur det påverkar barn med autism, ADHD, epilepsi och andra npf symtom

De flesta av oss vet att levern är avgiftningsorganet nummer ett. Det fick vi lära oss på biologin i skolan men hur den fungerar och hur vi får bättre fart på den behöver vi säkert påminnas om.

Jag hade själv glömt detaljerna kring hur det fungerar till för några år sedan. Nu är det nog ett av de områden som jag läst mest om och som tillsammans med lymfsystemet (som jag skrivit om här och här) sliter som aldrig tidigare i mänsklighetens historia för att hålla våra barns kroppar fria från den enorma giftbörda de utsätts för.

Vi börjar direkt med en liten grundkurs om levern och dess arbete.

  • Levern sitter i övre högra delen av magen under bröstkorgen och är sammankopplad med gallblåsan.
  • Levern har många olika uppgifter, den håller kontakt och samverkar med en massa andra organ
  • Utan levern är det omöjligt att ha en väl fungerande metabolism eftersom den bryter ned slaggprodukterna/avfallet som bildas vid metabolismen
  • Levern renar allt blod som kommer från tarmen
  • Den omvandlar födoämnen till energi
  • Tillverkar äggviteämnen t.ex det som används för att levra blodet
  • Levern har ett lager av socker som den kan portionera ut för att hjälpa oss hålla ett jämt blodsocker

Hur arbetar levern?

Tänk dig att du äter och maten kommer ner i mage och tarm. På andra sidan tarmväggen ligger blodkärlen och väntar på att maten ska sugas upp av flimmerhåren i tarmen och transporteras genom tarmväggen och ut i blodet.

Därifrån går det till levern för att den ska omvandla “maten” till energi samt hantera de gifter som råkat följa med.

Det renade blodet med energi i skickas ut i kroppen och kommer cellerna tillgodo och används i kroppens metabolism.

Leverns lösning för gifterna är att antingen försöka eliminera dem , dvs få kroppen att göra sig av med dem så fort som möjligt via avföring och urin eller att kapsla in gifterna där de gör så lite skada som möjligt nämligen i fettet.

Inte nog med det, när metabolismen i cellerna sker bildas slaggprodukter och även dessa ska den stackars levern hantera.

När kroppen hittar gifter på andra håll i kroppen kommer dessa också att skickas till levern för hantering.

Dessutom ska den portionera ut lagom mängd socker för att hålla blodsockret stabilt.

Kan inte låta bli att likna den vid en hårt kämpande mamma. Hon köper hem mat, tvättar av den, lagar till den och ser till att alla barnen får näring och förebygger att blodsocker krascher sker, precis som levern som renar blodet från tarmen och skickar iväg näringen till alla celler samt portionerar ut socker i blodet.

Efteråt får hon ta hand om disken, matresterna och smutstvätten precis som levern tar hand om slaggprodukterna från metabolismen .

Hon springer även runt med dammsugaren och hämtar skräp från alla möjliga håll i huset precis som levern får gifter från kroppen.

Ibland hinner hon inte med riktigt och då torkar maten fast på tallrikarna, matresterna börjar lukta och smutstvätten börjar mögla och det är vad som händer i levern om den inte har de näringsämnen den behöver eller att tillströmningen av gifter varit för hög under allt för lång tid. Då får man en utbränd mamma, problem med blodsockret och fettlever… Både utbrända mammor, blodsockerproblem och fettlever har blivit skrämmande vanligt förekommande!

Vi ska titta lite närmare på vad som kan gå fel i leverns arbete.

Levern har nämligen 2 faser och för att levern ska fungera optimalt behöver båda dessa faser vara i takt.

Fas 1

Då kommer gifterna till levern och då oftast i fettlöslig form. De är nämligen oftast så när vi får i oss dem via maten vi äter eller sådant vi får på vår hud. Det är också i den formen som levern lagrar undan gifter. Men för att vi ska kunna göra oss av med gifterna behöver de med hjälp av enzymer omvandlas till en vattenlöslig form så den kan följa med urin och avföring ut. Just denna omvandling från fettlöslig till vattenlöslig är det som sker i fas 1. När denna omvandling sker så blir många av gifterna “farligare” för våra kroppar och måste därför snabbt vidare till fas 2 för fortsatt hantering.

Fas 2

Är nästa bearbetnings steg och då använder sig kroppen av något som kallas konjugering och det betyder sammanfoga två ämnen. Då tar den alltså det som skapades i fas 1 och med hjälp av enzymer sammanfogas ämnet med exempelvis glutation ( kroppens super antioxidant), acetyl, metyl, sulfat plus en rad aminosyror.

Efter detta skickas det konjugerade ämnet för eliminering urin eller avföring.

För att inget ska bli knas på vägen behöver fas 2 vara lite snabbare än fas 1 annars kan både lever och kropp bli skadade. Vi vill inte bara få in disken i diskmaskinen (fas 1) vi vill köra diskprogrammet också (fas 2) så att vi kan få ren disk = ren kropp.

Det finns dock många anledningar till att fas 1 och fas 2 är i otakt. Samt många anledningar till att levern inte fungerar som den ska. Dessutom mycket viktigt att veta om hur och vad som händer med de gifter som kroppen lagrar i fettet.

Mer om det i nästa inlägg.

Glöm inte att prenumerera på bloggen om du vil försäkra dig om att få läsa fortsättningen. Fyll i namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?