Blogg

Välj kategori
Kategorier

Inbakad sötpotatispizza gluten och mjölkfri

Inte visste jag att sötpotatis kunde vara huvudingrediensen i en pizzadeg som dessutom smakar ljuvligt. Detta recept är helt spannmålsfritt och fungerar även på Paleo.

Jag är så glad att jag efter lite inspiration som glimtat förbi på nätet valde att testa denna deg och finslipa receptet en aning. Har länge försökt få familjen att äta sötpotatis men varken ugnsrostad, bakad, stekt eller kokt har fungerat. Men nu så! Sonen på 5 år bad om extra pizzabröd flera gånger.

Pizzan kan givetvis fyllas med det man önskar men vi blev väldigt nöjda med vår fyllning och receptet räcker till 5 vuxna. Det tar lite tid att laga ungefär men du behöver inte passa maten hela tiden.

Ingredienser till degen:

1 kg sötpotatis

6,5 dl cassavamjöl ( jag köper den här, borde gå bra med potatismjöl men då är den inte paleo)

1,5 tsk psyllium husk ( köper den här. Kan uteslutas, gränsfall Paleo)

2 tsk avokadoolja

0,5 tsk salt

1,5 tsk kokosolja utan smak ( köper den här)

Ingredienser till fyllningen:

1 kg nötfärs

2 gula lökar

2 stora morötter

3 små vitlöksklyftor

10 krm salt ( ett per 100 gram räknar jag alltid med till köttfärs)

1 krm malen svartpeppar

2 krm malen torkad timjan

1 tsk paprikapulver

1 klick kokosolja utan smak att steka i

Gör såhär:

Börja med att skala sötpotatisen dela den i bitar och koka den i 20 minuter ( de ska hinna svalna ordentligt innan degen ska göras).

Under tiden hacka löken och riv morötterna. Sätt på stekpannan och klicka i lite kokosolja. Krydda och stek färsen till fin färg. Smaka av och lägg till om du saknar något.

Sätt på ugnen på 200 grader ( gärna varmluft) och börja sedan med degen.

Ta fram matberedare eller stavmixer. Mixa potatisen till mos och sedan i med cassavamjölet, salt, avokado och kokosolja. Det blir inte som en deg utan mer som en tjock smet. Ta fram 2 plåtar och lägg på bakplåtspapper. Bred ut smeten på plåtarna. Det räcker till en hel och en halv plåt.

Sätt in plåtarna och förgrädda den platta smeten 3-4 minuter ( ta ut och testa om smeten håller ihop annars grädda ett par minuter till).

Lägg på fyllningen på ena halvan av pizzadegen och vik över den andra genom att fälla pappret över och nyp ihop pizzan i kanten så den blir som en calzone. Det blir mycket fyllning men det är bara gott!

Grädda båda plåtarna i ugnen i ca 25 minuter.

Njut den gärna med pizzasallad.

Recept på Pizzasallad:

1 litet vitkålshuvud

2 msk olivolja

1,5 msk äppelcidervinäger ( den här köper jag här)

0,5 tsk salt

2 krm grovmalen svartpeppar.

Gör såhär:

Riv vitkålen och knåda den så blir den saftigare. Häll sedan i resten av ingredienserna.

Hoppas du gillar receptet!

Lycka till.

Följ gärna bloggen genom att lämna din e-mail adress nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?