Blogg

Välj kategori
Kategorier

Gör egen giftfri hudvård till hela familjen

När jag började ställa om familjens liv till ekologiskt och giftfritt så var maten nästan enklare än att hitta hudvård till vettigt pris med bra egenskaper. Även många av de ekologiska hudvårdsmärkena innehåller tillsatser som jag helst vill slippa samt ofta vete och soja.

En hudkräm som skyddar, återfuktar, absorberas snabbt, doftar gott och i princip är ätbar! Du rör ihop den på 5 minuter

Jag har själv komponerat ihop den. Prövat mig fram, lagt till och tagit bort ingredienser och nu är jag så nöjd med den att jag gärna delar med mig av receptet.

Själv använder jag den både i ansiktet och på kroppen. Min hudtyp är nog vad man kallar normal kanske åt det lite torra hållet så jag kan ju inte lova att den fungerar för alla men jag gillar den skarpt!

Inte lyckats hitta ekologiskt av allt men det är nästa mål. Just nu är jag bara väldigt nöjd att den återfuktar så bra, absorberas så snabbt och doftar underbart. Nöjd att jag kan låta huden “äta” av den här denna utan att behöva oroa mig för parabener och ftalater. Ni får dock ha överseende med konsistensen. Den är lite rinnig och gryning men på huden är den underbar ( om du orkar smälta och röra ihop den på låg värme i vattenbad blir den nog slätare). Jag vet, ingredienserna kan vara lite dyra vid första inköpstillfället, men en del av dem kan du ju laga mat med också. Plus att det räcker till många månaders förbrukning.

Ingredienser:

0,5 dl fraktionerad kokosolja eller MCT-olja (fraktionerad är svår att hitta i Sverige men MCT-olja hittar du här). Det går att utesluta denna men den gör det hela lite bättre.

0,5 dl kokosolja (jag använder olika sorter men till hudvård brukar jag nöja mig med den här lite billigare).

0,5 dl kallpressad olivolja ( Jag tar en skvätt av den som råkar stå i köket. Oftast Grekisk Änglamark)

0,5 dl Sheasmör ( här kan du hitta ett bra märke som är ekologiskt)

0,5 dl Aloe Vera gel (här kan du hitta en gel)

15 droppar eterisk olja ( exempelvis den här som doftar Lime)

Gör såhär:

Rör ihop alla ingredienserna gärna i en urtvättad glasburk. Framförallt Sheasmöret kan vara lite klurigt att fördela. Använd sked eller gaffel och tryck mot kanterna och ju mer du rör desto bättre löser det sig. Ha gärna kvar en sked som du kan skopa upp hudkrämen med när du använder den. Om du orkar så kan säkert uppvärmning i vattenbad göra den slätare men det behövs inte.

Jag tänkte förklara varför jag valt just dessa ingredienser.

Fraktionerad kokosolja eller MCT olja tar sig lättare genom huden, lämnar ingen kladdig hinna och ger fint fett till kroppen genom huden.

Vanlig extra virgin kokosolja ger en bra konsistens, doftar gott och absorberas snabbt. Är dessutom naturligt antibakteriell.

Aloe Vera kallar vi i vår familj för doktorsväxten. Den är suverän på att återfukta huden samt att stötta hudens reparationsarbete. När jag la till den i blandningen gick den från bra till suverän i ett nafs!

Sheasmör bildar nästan som en barriär . Den hjälper till att hålla kvar fukten som Aloe Veran tillför samt kapslar in hudens egen fukt. Ett tips är att lägga på ett extra lager sheasmör på torra och spruckna fötter efter att du smort in med den här härliga krämen.

Eteriska oljan kan man välja sort utifrån vilken egenskap man önskar. Lime ger fräschör och piggar upp samt har naturliga antibakteriella egenskaper som skyddar kroppen i förkylningstider.

Hoppas du vågar testa!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?