Blogg

Välj kategori
Kategorier

Inflammerad tarm och stress gör våra barn giftigare

Ett barn som belastas av för mycket gifter kan uppvisa många olika symtom varav vissa inom t.ex autismspektrum men det finns sätt att hjälpa kroppen med sin avgiftning.

Dags att åter igen prata om lymfatiskasystemet ( kallar det hädanefter för lymfsystemet). Jag skrev om det tidigare och har fördjupat mig i det ännu mer när jag förstått den intima sammankopplingen med mage och tarm.

Jag liksom kände att ämnet ropade på mig och ju mer jag läste desto klarare såg jag sambandet med dotterns mående och förmåga eller oförmåga att göra sig av med gifter. Jag kan instämma i så många av symtomen nedan och kan också se tydligt hur saker som massage, hoppa studsmatta och andning påverkat henne.

Ett stort problem som kan drabba lymfsystemet som är kroppens avsloppssystem är att det blir stopp i avloppet eller att det blir trögt. De tre vanligaste orsakerna till detta är:

 1. Stress – de kemiska reaktionerna som sker i kroppen vid stress skapar stopp i avloppet. De hormoner (främst kortisol) som utsöndras vid stress för att öka energin att kunna möta “hotet” lämnar sedan efter sig en massa avfall som kroppen ska ta hand om. Detta avfall är det vi kallar fria radikaler och hinner inte kroppen städa undan dessa så orsakar de cellskador och försurar både blod och cellmiljön. Detta sker oavsett om stressen har ett fysiskt eller psykiskt ursprung. Dessutom påverkar stress andningen och med en ytlig andning pumpas inte lymfvätskan runt som den borde.
 2. Obalans i mage och tarm – en väldigt stor del av lymfsystemet finns runt mage och tarm. Kvaliteten på tarmluddet är avgörande för hur fint flödet är i lymfsystemet. Tarmluddet är de flimmerhår i magen som sköter upptaget av näringsämnen. För er som läst på lite om gluten så finns tydliga kopplingar här. Gluten kan både lägga sig som ett klister på tarmluddet och hindra näringsupptaget samt därmed störa lymfflödet, för den som är överkänslig mot gluten kan de även skapa inflammation som bryter ned tarmluddet. Ett exempel är Celiaki (glutenintolerans), för att få den diagnosen ska ca 90% av tarmluddet redan vara borta. Det betyder att endast 10% finns kvar för att sköta jobbet med att ta upp näring till kroppen och hålla fart på lymfflödet.
 3. Jod brist – är en vanlig orsak till stopp i avloppet. Jod hjälper lymfcellerna på cellnivå och skyddar dem mot gifter.

Vanliga symtom på stopp i lymfsystemet är:

 • Hjärndimma
 • Trötthet
 • Dåligt immunförsvar
 • Överkänslighet fysiskt och psykiskt
 • Histaminproblematik
 • Förstoppning
 • Svullnar/samlar på sig vätska
 • Hudklåda
 • Stel och öm på morgonen
 • Torr hud
 • Kalla händer och fötter
 • Utslag på kroppen
 • Celluliter
 • Oro/stress i kroppen
 • Svårt att slappna av
 • Smärta och värk i kroppen som också kan vandra runt

Hur kan man lösa upp stoppet? Kausticksoda eller klorin funkar ju inte så bra i det mänskliga avloppet!

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg är andningen viktigt tillsammans med fysisk rörelse då dessa rent fysiskt pumpar själva lymfsystemet. Utöver det finns det lite andra naturliga metoder att ta till. För enkelhetsskull listar vi alla här nedan:

 • Långa djupa andetag genom näsan ( se min video här)
 • Motion
 • Hoppa (gärna studsmatta)
 • Massera kroppen (se bilden längre ned som visar i vilken riktning massagen ska ske)
 • Drick ljummet/varmt vatten (för att kick-starta drick några klunkar var 15min under en hel dag. Om man gör detta under en dag men ändå är törstig och torr i munnen vid slutet av dagen så är det en indikation på att man är uttorkad och behöver fortsätta dricka så ofta man kan under kommande 2 veckor)
 • Inom Ayurvedan använder de en ört som heter Manjistha för att främja flödet och lösa upp stopp i lymfsystemet.
 • Alla frukter och grönsaker som ger röda fläckar som t.ex körsbär, rödbetor, tranbär och hallon sägs vara bra för lymfflödet. Ät något rött varje dag!
 • Bäst av alla dessa röda är rödbetan som tunnar ut gallan och därmed hjälper till med bra fart på tarmen och fettnedbrytningen. Den masserar också tarmluddet som ju är kopplat till lymfsystemet.
 • Jod kan hjälpa om du har brist vilket många har här då våra jordar är fattiga på jod. En bra form av jod är Atomiskt jod och jag köper det här, heter Nascent Iodine.
 • Ät massor av gröna grönsaker eftersom de är basiska och kan motverka stresshormonernas försurande egenskaper.

Lymfsystemet har ytterligare en uppgift utöver avfallshanteringen och det är att husera immunförsvarets B och T celler som är mest aktiva i lymfnoderna (det som vi lite slarvigt kallar lymfkörtlar) så om ditt lymfsystem är trögt eller förstoppat så blir även immunresponsen försämrad.

Viktigt att tänka på! Om du ämnar att göra någon form av avgiftning eller detox på ditt barn så är det viktigt att du först säkerställt att lymfsystemet fungerar som det ska så att inte gifterna fastnar i ett igenkorkat system.

Så grunden till en väl fungerande avgiftning är alltså ett lymfsystem där allt flyter på. Lymfan har ju till uppgift att hämta avfall i varje cell och sedan transportera det till blodet. Du kanske har hört uttrycket “du är vad du äter” jag skulle vilja omformulera detta och säga att du är en kombination vad du absorberar och vad du eliminerar. Om näringsupptaget är dåligt blir byggnadsmaterialet i kroppen av låg kvalitet. Om kroppen inte kan eliminera göra sig av med sitt avfall så blir kroppen förgiftad. Dessa två är alltså grundläggande för välbefinnande!

Hoppas du gillar inlägget!

Glöm inte att prenumerera på bloggen, då får du även ett e-häfte helt gratis.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?