Blogg

Välj kategori
Kategorier

Giftminimera och hjälp barnens kroppar och hjärnor

Våra barn utsätts för mer gifter än någonsin tidigare i människans historia. Det gör att våra barn är den första generationen som kommer att ha en kortare medellivslängd än sina föräldrar.

De kommer att bli sjukare tidigare och vi ser redan nu en lavinartad ökning i kroniska diagnoser hos små barn. Vilken diagnos eller vilka symtom barnet får beror helt på vilken länk som är svagast hos just det barnet.

Hos våra barn med autism, ADHD, epilepsi och övriga NPF symtom är det hjärnan som är den svagaste länken men som många av er vet så hänger det ofta ihop med andra symtom så som magproblem, eksem, astma, allergier, födoämnesintoleranser, nedsatt immunförsvar, autoimmuna sjukdomar osv…

I mina två senaste inlägg har jag ju skrivit mycket om gifter, då främst om bekämpningsmedel och hormonstörande ämnen. Jag har med avsikt valt att utelämna ett område och det är tungmetaller. Jag kommer att återkomma till det inom några veckor då det är ett område som verkligen fångat mitt intresse och som jag läser och utbildar mig inom just nu.

Nu har jag ju lovat att komma med konkreta förslag på giftminimering och kroppens avgiftning. Vi börjar direkt med giftminimering! Vi måste helt enkelt radikalt minska giftbelastningen hos våra barn.

Viktiga områden att giftminimera inom är:

 • Maten – välj ekologiskt i så stor utsträckning som din plånbok tillåter så kommer du att minska ert intag av bekämpningsmedel! Undvik konservburkar då de är belagda med bisfenol på insidan. De konserver som uteslutit Bisfenol A har ofta lagt till Bisfenol F eller S istället och det är lika illa.
 • Dofter – släng allt med konstgjorda dofter som doftljus, parfymer, doftsprayer, såna där läskiga doftsaker som man sätter i eluttaget, hudlotions, schampon, badskum. Det enda dofterna som är ok är de som kommer från äkta eteriska oljor! Alla andra dofter innehåller Ftalater som är hormonstörande och allergiframkallande. Tänk på att eteriska oljor är starka och vissa individer kan reagera allergiskt på dem också.
 • Plastbanta – köket är viktigast. Värm aldrig mat i micron i en plastlåda. Bisfenolerna läcker ur plasten extra mycket vid uppvärming men också om du skär eller repar plasten. Alltså bort med plast stekspadar och slevar. Använd glasburkar, rostfritt stål, majsstärkelse, bambu och liknande. Se bild för några exempel. Spara era gamla syltburkar och förvara matrester och annat i dem. Undvik varma drycker i såna där to-go muggar med plastlock. När den varma drycken passerar via plastlocket på väg in i munnen så frigörs hormonstörande ämnen.

 • Kläder – köp gärna begagnat. Kläder blir allt mindre giftiga ju mer de tvättas. Undvik plasttryck på kläderna då de ofta innehåller Bisfenol. Satsa på naturmaterial så långt det går.
 • Möbler – Vid köp av nya möbler låt de helst stå 2 månader i ett välventilerat utrymme typ ett garage och Off-gasa de värsta giftigheterna. Köp ännu hellre begagnat. Soffor som du ofta tillbringar mycket tid i är totalmarinerade i flamskyddsmedel och är ofta gjorda av giftiga syntetiska material. Var uppmärksam på dofter från soffan och om du känner dig extra trött och dåsig i soffan det kan vara förgiftningssymtom.
 • Textil och sovplats – Försök hitta ekologiska textilier. Tänk på att tyg i t.ex barnvagnar innehåller flamskyddsmedel och andra kemikalier. Likaså madrasser, täcken och kuddar. Sikta på naturmaterial och även här är begagnat ett tips. Vad det gäller barnvagnar så är de som är tillverkade efter 2013 fria från flamskyddsmedel. Om ni har bebis läs extra noga. Tänk att de små ofta sover mycket och därför är det extra viktigt med giftfria sovplatser till dem, det finns de som säger att plötslig spädbarnsdöd kanske kan kopplas till gifter i barnets miljö. Tänk själv om du lägger en bebis på mage med näsan ner i en giftig madrass. Rådet att lägga barn på rygg kanske just räddar dem från för hög koncentration gifter!
 • Hygien & skönhet – Byt till ekologiska produkter och så långt det går och vill du ta det ännu lite längre så använd sådant du kan äta. Kokosolja, blandat med olivolja och lite sheasmör blir en finfin hudcreme. Kokosolja funkar som en naturlig munskölj ( kallas även oil-pulling). Kokosolja fungerar också som återfuktningskur för håret och tillsammans med bikarbonat är det världens bästa deodorant. Dofta gott med hjälp av t.ex lavendelolja utblandad i lite olivolja eller sheasmör och dutta på. Det doftar inte lika länge som parfym så fixa en liten flaska och dutta på då och då. Plocka björklöv på våren och gör eget schampo ( björklöv som får ligga i vatten 1 dygn, det går också bra att frysa in björklöv för att kunna fylla på schampo förrådet hela året). Du väljer din egen nivå.
 • Rengöring och tvätt – välj ekologiska, miljömärkta och doftfria produkter. Om du vill tar du det ett steg till som dessutom är ekonomiskt fördelaktigt. Använd ättika istället för sköljmedel när du tvättar och istället för tvättmedel använd tvättnötter, städa och gör rent med citron, bikarbonat, ättika och såpa.
 • Tandlagning – Kolla upp vilket material din tandläkare kan erbjuda och försäkra dig om att det inte är hormonstörande ämnen i det.
 • Ta inte i kvittot – Ungefär 70% av alla kvitton är överdragna med ämnen som innehåller Bisfenol (tror tack och lov att denna siffra är på väg ned då medvetenheten ökat). Om du behöver kvittot tänk på att ta i det så lite som möjligt eller be dem lägga det i påsen när det går.
 • Leksaker – Gamla plastleksaker tillverkade före 2007 innehåller ofta hormonstörande ämnen. Mjuk plast mer än hård! T.ex plastdockor.
 • Dammsug ofta – speciellt viktigt om du har små barn som kryper och vistas mycket på golvet. Där samlas nämligen mycket av gifterna. Dammsugaren ska gärna ha HEPA filter.
 • Elektronik – Innehåller en massa miljö och människofarliga kemikalier. Låt inte barnen leka med gamla trasiga telefoner och liknande.

Det där var en del av vad ni kan göra för att giftminimera barnens hemmiljö!

För er som vill läsa mer om detta så är den bästa bok jag läst en som heter Kanariefåglarna Ryter. Den kom ut redan 2005 men innehåller så mycket kunskap och konkreta råd.

För att inte göra för långa blogginlägg så kommer information om hur vi får fart på våra barns naturliga avgiftning och detox i nästa inlägg.

Anmäl dig nedan så missar du det inte!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?