Blogg

Välj kategori
Kategorier

Våra barn tar skada av hormonstörande ämnen

Namnet säger ju en hel del. HORMONSTÖRANDE ämnen! Hur mycket vet man egentligen om vad de gör med våra barns kroppar?

Vi lever just nu i en tokig värld. De flesta av oss går runt med en falsk trygghetskänsla. Vi tror att de produkter som säljs för att använda i hemmet att städa med, diska med, tvätta med och smörja på våra kroppar är testade och bevisat säkra! Det är helt fel! Väldigt lite testas i förväg och i princip allt anses säkert tills motsatsen bevisats!

Helt sjukt men bevisbördan ligger i princip på oss konsumenter. Det betyder alltså att vi är försökskaninerna i ett gigantiskt kemikalieexperiment!

En vanlig kvinna har redan innan hon går hemifrån på morgonen kommit i kontakt med i snitt 126 olika kemikalier, för män är den siffran något lägre med i snitt 86 kemikalier, dessa kommer i stor utsträckning från hygien och skönhetsartiklar. Ingen vet vad dessa kemikalier gör med våra kroppar och hur de påverkar varandra genom den så kallade “cocktaileffekten”.

Tack och lov kommer mer och mer forskning både på vad kombinationen av olika kemikalier gör i något som kallas Halifaxprojektet och vad det gäller hormonstörande ämnen som är vårt fokus idag pågår just nu SELMA-studien ( Swedish environmental longitudinal, mother and Child asthma and allergy study) som mest fokuserar på hur hormonstörande ämnen tidigt i livet påverkar kroniska sjukdomar senare i livet.

Vad är hormonstörande ämnen?

Det är ämnen som på olika sätt påverkar hormonsystemet. Ibland för att de liknar våra hormoner rent strukturellt och då lurar de kroppen så den tror att det finns mer av ett hormon än vad det gör i verkligheten. Ett annat sätt är att den kan sätta sig på de receptorer som finns runt om i kroppen där hormonerna ska fästa och liksom ockupera platsen så att hormonerna inte kommer fram dit dom ska. En tredje typ är den som påverkar och stör själva bildandet av hormoner som kan leda till brist.

Ni förstår ju själva att brist på t.ex könshormoner kan leda till impotens, infertilitet, för tidigt klimakterie. För mycket könshormoner kan leda till för tidig pubertet, Polycystic ovarian syndrome, PMS och en massa andra obalanser. Östrogenöverskott är också tätt smmankopplat med t.ex bröstcancer.

Det finns flera olika typer av hormonstörande ämnen. Det mest kända heter nog Bisfenol A (BPA). Bisfenol-A finns ofta på insidan av konservburkar, i genomskinlig plast och oftast mer i mjuka plaster än hårda. Det verkar också kunna ta sig förbi blod-hjärn barriären utan problem.

Runt år 2008 pratades det mycket BPA kommer jag tydligt ihåg eftersom jag själv jagade bisfenolfria nappflaskor till men bebis. Det var nog tyvärr det enda som jag hade vett att BPA sanera på den tiden… men man lär så länge man lever!

När Bisfenol A blev uppmärksammat och ifrågasatt började tillverkarna se sig om efter alternativ. Dessa blev Bisfenol-S och Bisfenol-F, det man förstått nu är att de är minst lika illa som den man tog bort!

Det finns över 800 PFAS (Poly-och perflourerande kylsubstanser) ämnen som klassas som hormonstörande. Gemensamt för dessa är att de antingen har fasligt lång halveringstid eller att de inte kan brytas ned av kroppen överhuvudtaget och istället lagras!

Vanliga användningsområden är:

 • Spolglans till diskmaskin
 • Tandtråd
 • Impregneringsmedel
 • Skidvalla
 • Bekämpningsmedel
 • Nagellack
 • Vaxer på bakplåtspapper
 • Plastprodukter
 • Brandsläckarskum
 • Kassakvitton
 • Tandlagningsmaterial

Ny skrämmande forskning tar upp just problemet med tandlagningsmaterial innehållande BPA och besläktade ämnen och dess påverkan på barn och deras psykosociala utveckling. Denna studie jämförde amalgam ( som ju innehåller den erkänt farliga tungmetallen kvicksilver) och komposittandlagningsmaterial innehållande BPA och fann att kompositen hade större negativ påverkan på barnen. Med detta vill jag absolut inte säga att kvicksilver är bra men vi måste kräva tandmaterial utan varken tungmetaller eller hormonstörande ämnen. BPA verkar också kunna ta sig förbi blod-hjärn barriären utan problem så allt som läcker ut från tandlagningar har fri passage upp till hjärnan. Här hittar du en artikel med länkar till studier.

Forskning har också visat att dessa hormonstörande ämnen kan nå foster inne i mammornas magar och där finns tydliga kopplingar mellan tidig exponering och metabola problem samt övervikt.

Enligt en artikel i European Journal of Neurosciense så bör gravida undvika viss kosmetika, vissa städprodukter och läkemedel under första trimestern bland dessa finns många hormonstörande ämnen inkluderade. Forskare vid Yorks universitet såg att den känsliga utvecklingsfasen av fostrets hjärna kunde påverkas allvarligt av sådana ämnen och skulle kunna trigga Autism. För att de påverkar våra kroppar och kan inaktivera gener som behövs i fostrets utveckling.

Ok, för att sammanfatta det här med BPA och andra hormonstörande ämnen!

 • Vi vet att BPA passerar blod-hjärn barriären
 • Stökar till det med våra hormoner
 • Försämrar våra barns psykosociala utveckling
 • Stör metabolismen
 • Ökar risken för fetma
 • Kan förstöra våra barns chanser att själva bli föräldrar framöver
 • Öka risken för t.ex bröstcancer
 • Blir man dessutom utsatt för dem redan i fosterstadiet så kan det trigga autism som förövrigt ofta innebär försämrad psykosocial utveckling…

Jag vill inte skrämma upp någon men i mina öron låter som något vi alla borde undvika så långt vi bara kan!

Vi kan inte göra något åt det förflutna men vi kan göra medvetna val för framtiden!

Nästa inlägg handlar om VAD vi kan göra för att giftminimera och HUR du kan få fart på kroppens förmåga att göra sig av med gifter!

Om du inte redan följer bloggen, lämna din e-mail nedan så är du alltid uppdaterad om det senaste! Dessutom får du ett GRATIS E-HÄFTE om hur du kan hjälpa ditt barn att må bättre.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?