Blogg

Välj kategori
Kategorier

Epilepsi och hormonerna som gasar och bromsar (histamin & östrogen)

Vet du att östrogen kan öka risken för epilepsianfall? Att progesteron kan minska risken för anfall? De fungerar lite som gas och broms. Här får du läsa om dem plus om histamin och allmänt om östrogenöverskott.

 

Uppdaterad 20/3-24

På väg mot min dotters läkning har jag utforskat många områden och ett spår ledde mig rakt in i hormonernas finurliga värld, där jag hittade jag många nycklar som var viktiga för läkningen och som steg för steg fått mig att förstå så mycket om kroppen.

Hormoner är komplicerade och mina tankegångar här också men jag ska försöka hålla det så enkelt som möjligt! Vi börjar såhär:

Det finns kvinnor som får epilepsianfall 1 gång i månaden i takt med menscykeln. Den formen av epilepsi kallas katamenial epilepsi. Den är i allra högsta grad hormonrelaterad och brukar komma under den delen av menscykeln när östrogenet är högt och progesteronet lågt. Alltså för mycket gas och för lite broms.

Under epilepsianfall frigör kroppen ännu mer östrogen vilket kan vara en anledning till att många både barn och vuxna har epilepsi i kluster dvs. det kommer flera anfall efter varandra.

Min dotter har en epilepsityp som alltid ger anfall i kluster och min känsla är att dessa kluster fortsätter ända tills hennes kropp helt enkelt inte klarar av att producera mer av gashormonet östrogen. 

Det finns faktiskt också forskning på flickorna med denna epilepsityp som visar att de har väldigt låg mängd av hormonet Allopregnalone i kroppen och det bildas ur Progesteron. Det forskas faktiskt på ett syntetiskt Allopregnalone läkemedel till just dem. 

Nu till nästa pusselbit.

I kroppen finns något som heter Mastceller. De är från dessa som det sprutar ut histamin i kroppen om du blir allergisk mot något. Oavsett om allergin är mot något du andas in eller äter så frigörs histamin från mastcellerna. Det är en del av kroppens snillrika försvarssystem.

Det du troligen inte känner till är att histamin som frigörs i kroppen vid allergiska reaktioner också ökar mängden östrogen i kroppen och faktiskt tvärt om… östrogen ökar mängden histamin i kroppen. Där har vi en ond cirkel…

Det är vanligt att kvinnor som har för mycket östrogen även kallat östrogen dominans också får problem med för mycket histamin och något som kallas HIT (histaminintolerans).

HIT kan drabba vem som helst med felaktig tarmflora (som producerar histamin) och instabila mastceller ( då dessa ger ifrån sig mer histamin än nödvändigt) och har man dessutom för mycket östrogen så är risken större att drabbas. Här finns forskning om koppling mellan östrogen och histamin.

Att ha problem med östrogen dominans blir allt vanligare i vårt samhälle pga. ökande midjemått, kemikalier som rubbar hormonbalansen och fel kost. Det drabbar även barn som allt oftare kommer i en tidig pubertet. Åldern för tjejers pubertet och första mens sjunker stadigt i hela världen. Gifter och övervikt är nog de största bovarna. Fettceller är storproducenter av östrogen och övervikt är ju en epidemi i världen just nu. Även gifter utsätts vi för på ett sätt som aldrig tidigare skett. Vi är mänskliga försökskaniner!

Min känsla är att vi mer och mer kommer att få se effekterna av miljöns påverkan på våra hormoner. Det kan med andra ord betyda ökat antal epileptiker då vår livsstil nu verkar gynnsam för östrogen överskott och det gäller båda könen!

Om jag sen säger att vissa epilepsimediciner kan försämra kroppens nedbrytningen av histaminer!

Ett vanligt epilepsiläkemedel med väldigt utbredd användning är Diazepam. Inte direkt toppen att det vi ger barnet i en akut situation för att bromsa ett anfall försvårar nedbrytningen av histaminer. Det betyder då att dessa finns kvar i kroppen fortsätter skapa inflammation vilket är en del av deras uppdrag och dessutom fortsätter spä på östrogenet så att den onda cirkeln fortsätter.

Har du hängt med i resonemanget ända hit så förstår du säkert att vi har ett problem.

Detta problem kanske ursprungligen uppstod eller förvärras av en genetisk variant på en gen som heter COMT. Den är nämligen inblandad i arbetet att ta hand om begagnade hormoner och neurotransmittorer där östrogen är en av dem. En långsam variant av COMT gör att det hänger kvar för mycket östrogen i kroppen det städas inte undan så snabbt som det borde.

Lägger vi ovanpå det en långsam mage och tarm med kanske alldeles för få toalettbesök per dag ( allt mindre än 1 per dag är för lite) så kommer hormonerna och histaminet att sugas tillbaka in i kroppen från tjocktarmen. Resultatet blir ännu mer östrogen och histamin i kroppen.

Ok, så om alla faktorerna ovan spär på östrogenet på bekostnad av progesteronet och även testosteronet hur kan vi komma till rätta med detta?

Det är klurigt men efter några månaders letande har jag hittat tänkbara sätt att angripa problemet på. Utan inbördes ordning.

 1. Låghistamin kost – Om det finns några andra symtom än epilepsi som skulle kunna kopplas till histamin, dvs reaktioner på mat, pollen, hudreaktioner, migrän osv. så kan en period av låghistaminkost hjälpa genom att mage & tarm får läka och belastningen på kroppen minskar. Det här med låghistamin kost är förstås lite klurigt. Många livsmedel innehåller histamin och vissa livsmedel är höga i histamin för att bakterierna som lever i livsmedlet skapar histamin. Många pratar om att migrän och epilepsi är nära besläktade och migrän är ett väldigt vanligt symtom vid för mycket histamin. Kanske epilepsianfall är ett annat symtom? Man kan även hålla ner histaminet med naturligt antihistamin. Min favorit heter Quercetin och finns i webshopen här.
 2. Ät riktig mat – ett grundläggande råd för god hormonbalans är att undvika processad mat. Ät rena råvaror utan tillsatser.
 3. “Städa bort överskottshistamin” – Det finns tillskott som binder upp till överskottshistaminet i tarmen. Här hittar du ett sådant i shopen.
 4. Undvik gluten, mjölkprodukter och soja – gluten för att det skadar tarmslemhinnan och främjar inflammation. Mjölk främst för att den är fylld med hormoner från kossan. Soja för att den enligt viss forskning kan öka östrogenet i kroppen.
 5. Progesteronkräm eller andra progesteron preparat – för vissa kan en progesteronkräm hjälpa med balansen mellan gas och broms.
 6. Fibrer och vätska – Se till att få fart på magen så att inget stannar för länge och hormonerna får bra fart genom tarmarna, använd olika sorters fibrer och se till att de får sällskap av vatten. Om inte det räcker så lägg till magnesium. Denna finns i shopen och är en bra form för att skjutsa på magen.
 7. Motionera och svettas – hjälper kroppen genom att öka förbränningen och transportera ut en del hormoner genom huden och med svetten.
 8. Ta bort hormonstörande ämnen– som plaster med Bisfenol A , ftalater i alla saker som doftar, parabener i tex. hudkräm och tungmetaller.
 9. Broccoli – denna supergrönsak hjälper till att bryta ned östrogen. Det aktiva ämnet som hjälper till med nedbrytningen finns även som tillskott och heter då Diindolymetan (DIM). Den finns i shopen här.
 10. Calcium D-glucarate är ett annat tillskott som sägs hjälpa till med nedbrytningen av östrogen. Det finns i shopen här.
 11. Atomiskt jod – är det många som rekommenderar för nedbrytning av östrogen.
 12. Håll koll på vikten – då övervikt är en av de största orsakerna till östrogenöverskott.
 13. Antihistamin som blockerar receptor H3 – jag är inte så väldigt hemma på detta område men inom histaminområdet finns tre receptorer (H1, H2 och H3) och olika antihistamin läkemedel fungerar på olika receptorer. Viss forskning pekar på att just blockering av receptor H3 kan ha en anfallshämmande effekt.

 

Viktigt att känna till!

Jag vill bara understryka att ingen är riktigt säker på ännu om det är östrogenöverskottet som orsakar anfallen eller progesteronunderskottet. Egentligen spelar det inte så stor roll då man kan likna dem vid varsin ända på en gungbräda. När den ena går upp går den andra ner. Tänker att balansen är det viktigaste!

Jag vet att det finns mycket information i detta inlägg och jag skulle kunna lägga in säkert hundra länkar men då blir det aldrig färdigt!

Blogginlägget är endast avsett att visa er de olika vägar som jag hittat när jag sökt kunskap om detta. Jag behandlar inte epilepsi och är ingen läkare. Använd informationen klokt!?

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.


Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?