Blogg

Välj kategori
Kategorier

De goda effekterna av Bromelain!

Goda effekter vid hjärt- och kärlsjukdomar, har antimikrobiella och immunmodulerande egenskaper och en hel del studier på cancer har gjorts.

Jag har länge använt Bromelain mot hosta. Det har varit ett högst ovetenskapligt användande men något tips jag fick för många år sedan som faktiskt fungerade ypperligt. När den “fruktade” covid-19 sjukan kom så gjordes det också en hel del studier med mycket gott resultat på just Bromelain. Jag ville ta reda på lite mer och hittade en underbar vetenskaplig sammanfattning om vilka studier som gjorts på Bromelain och jag säger bara WOW. Vilken potential!

Ett spännande enzym

Bromelain är ett enzym som kommer från ananas. Det finns i både växtdelar och själva frukten.  Enzymer kan bryta ner andra ämnen, till exempel proteiner. Proteiner är viktiga byggstenar i kroppen, men ibland kan de vara svåra att smälta eller orsaka problem som inflammation, svullnad eller smärta. Bromelain kan göra det lättare för kroppen att ta hand om proteiner och minska dessa problem. Detta kallas att det har proteolytiska effekter.

Bromelain kan påverka blodet och göra det mindre klumpigt, vilket kan förebygga blodproppar eller hjärtproblem. Bromelain har också en antibakteriell effekt, vilket betyder att det kan döda bakterier som kan orsaka infektioner.

För dig som är intresserad av att djup-dyka så rekommenderar jag varmt att kika igenom den vetenskapliga sammanfattningen.

 

För dig som vill få en övergripande uppfattning så listar jag och beskriver lite kort kring effekter som studerats.

 

  1. Hjärt-och kärlsjukdomar /kardiovaskulära sjukdomar. Flera in vitro-och in vivo-studier tyder på att bromelain i lämpliga doser kan minska eller minimera symtom i samband med flera kardiovaskulära sjukdomar. På grund av dess antikoagulerande (gör så att blodet inte klumpar sig) och fibrinolytiska egenskaper (bryter ned fibrin som är ett protein som gör att blodet liksom klibbar ihop). Så används Bromelain för att förebygga och behandla t.ex tromboflebit. Bromelain minskar blodplättarnas klumpning och blodets tjocklek.
  2. Bakteriedödande/antimikrobiell aktivitet. Bromelain visade sig minska frisättningen av bakterietoxiner från E. Coli och Kolera i djurstudier. Dessutom visar studier att den antibakteriella effekten av Bromelain har mycket god effekt mot bakterier som är vanliga vid orala infektioner. Exempelvis dessa bakterier Enterococcus faecalis, Streptococcus mutans, Streptococcus sanguis och Staphylococcus aureus. Dessa orsakar annars parodontit, infekterade rotkanaler och karies. I samtliga fall har Bromelain visat sig ha en stark antibakteriell effekt, vilket leder till hämning av bakterietillväxten.. 
  3. Ökad effekt av antibiotika med hjälp av Bromelain. Det har också visat sig att antibiotikabehandling i kombination med Bromelain gav ökad effekt jämfört med bara antibiotika i många sjukdomstillstånd, t.ex. bihåleinflammation, bronkit och lunginflammation.
  4. Effekter på parasiter & inälvsmask. I flera in vitro- och in vivo-studier har bromelain visat sig ha en dämpande/avdödande effekt på inälvsmask. Resultaten tyder på att proteolytiska egenskaper är ansvariga för den antiparasitära aktiviteten hos Bromelain. Det fungerar såhär. Bromelain bryter ned vissa strukturella proteiner som finns i inälvsmasken/parasiten. Detta leder till skador på masken/parasiten som slutligen tappar den förmågan att röra sig och då kan den lättare elimineras.
  5. Svampdödande egenskaper – Bromelain som administrerades tillsammans med trypsin var svampdödande mot Candida albicans.
  6. Immunmodulerande egenskaper – Beroende på cellens mikromiljö och om det förekommer inflammation så kan Bromelain orsaka antingen en ökning eller en minskning av aktiviteten/uttrycket av olika molekyler som är involverade i immunsvaret. På detta sätt kan immunförsvaret regleras upp eller ner.
  7. Antiinflammatorisk effekt vid inflammatoriska tarmsjukdomar – Stuidier på IBD (Inflammatorisk tarmsjukdom), Ulcerös Kolit och Chrons har visat goda effekter av Bromelain och då pga. dess antiinflammatoriska effekt.
  8. Anticancer effekt – Det behövs mycket mer forskning på detta område, men det har gjorts studier både in vitro- och in vivo-cancermodeller som involverar bröstcancer, äggstockar, lungor, melanom, cancer i matsmältningssystemet och leukemi. Flera rapporter tyder på att bromelain, förutom att det skyndar på apoptos (celldöd) i cancerceller, kan utlösa autofagi (städning och återvinning av celler).
  9. Behandling av Covid-19 –  Det har indikerats att bromelain kan avlägsna spik- och hemagglutininproteinerna från Semliki Forest-virus, Sindbis-virus, mus-gastrointestinalt coronavirus, hemagglutinerande encefalomyelitvirus och H1N1-influensavirus. Det finns likheter i spikproteinets strukturella konformation bland humaninfekterande coronavirus (främst mellan SARS-CoV och SARS-CoV-2). Således antas det att bromelain kan användas som ett brett antiviralt medel mot SARS-CoV-2 och andra liknade virus. Det har gjorts studier på Bromealin och Covid-19 specifikt som kommit ut efter den vetenskapliga sammanfattningen som jag skriver om här. Här är ytterligare en studie som visar att Bromelain fungerar mot Covid-19 i detta fall tillsammans med NAC. 

 

Bromelain i mitt arbete med klienter

Bromealin har blivit ett mycket viktigt arbetsredskap i mitt arbete med klienter nu för tiden. Tillströmningen av klienter som fått biverkningar efter covid-19 sprutor eller fått långdragna post-covid symtom har helt klart placerat detta ämne på min radar. Att rensa bort och avlägsna spikprotein har blivit oerhört viktigt. Både vid en aktiv/pågående infektion och vid de restsymtom som kan hänga kvar .

Jag använder några fler produkter i mitt arbete så du är varmt välkommen att boka konsultation om du behöver ett effektivt protokoll för långdragna symtom eller restsymtom från sprutorna.

För dig som vill vara förberedd inför vinterns omgång så följ råden från den vetenskapliga studien om Bromelain & NAC.

Eftersom jag arbetar mycket med Bromelain så finns den i min webshop. Du hittar den här. I shopen finns även NAC, som du hittar här.

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

 

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?