Blogg

Välj kategori
Kategorier

Vocala tics, reaktivitet och vagusnerven.

Ofrivilliga ljud eller ljud som faktiskt lugnar nervsystemet?

Ibland är det svårt att veta om det är ofrivilligt eller ett omedvetet sätt att lugna nervsystemet.

Vokala tics är ofrivilliga ljud som personer med tics eller Tourettes gör. De kan vara enkla, som att hosta, harkla sig, fnysa eller grymta, eller komplexa, som att upprepa ord, meningar, eller säga opassande saker. Vokala tics kan vara besvärande och störande för den som har dem och för omgivningen.

Vokala tics kan utlösas eller förvärras av stress, trötthet, ångest eller spänning. De kan också lindras med avslappning, koncentration, intresse eller glädje.

Ljud som lugnar

Här om dagen kom jag att tänka på vokala tics när jag själv gick runt och hummade när jag matade hönsen. Jag reflekterade över att jag ofta hummar eller sjunger när jag är ensam. Då är det ofta samma melodislinga om och om igen. Oftast en kort snutt som typ en refräng och ibland något ännu kortare.

Just den här dagen var det hummande och jag kände vibrationerna i halsen och bröstet. Jag funderade på om jag omedvetet hummar eller sjunger för att det stimulerar vagusnerven och därmed ökar mitt välbefinnande.

Vad är vagusnerven och vad har den för funktion?

Vagusnerven är den tionde och längsta kranialnerven som har många funktioner i kroppen. Den är ansvarig för att reglera hjärtfrekvensen, blodtrycket, matsmältningen, sväljmekaniken, talet, andningen mm.

Den har också en viktig roll i att kontrollera inflammation och immunsystemet.

Vagusnerven är en del av det parasympatiska nervsystemet, som är systemet för vila och matsmältning. Vagusnerven börjar i hjärnstammen och sträcker sig ner i nacken till bröstet och buken. Det är en lång, tunn nerv som förgrenar sig till olika kroppsdelar. Vagusnerven är viktig för kommunikationen mellan hjärnan och tarmen, som kallas axeln mellan hjärna och tarm. Detta är kommunikationsvägen mellan hjärnan och tarmen som påverkar vårt humör, beteende, hälsa och välbefinnande.

 

Vagusnerven i baklås?

När vagusnerven inte fungerar ordentligt kan det leda till olika symtom, beroende på vilken del av nerven som är skadad eller påverkad. Några av de vanligaste symtomen är:

  • Huvudvärk, särskilt i bakhuvudet eller bakom örat
  • Svårigheter att tala, svälja eller andas
  • Heshet, hosta eller kvävning
  • Oregelbunden hjärtrytm, lågt blodtryck eller hjärtklappning
  • Matsmältningsproblem, såsom förstoppning, diarré, illamående eller kräkningar
  • Andfåddhet, brist på luft eller känsla av en klump i halsen
  • Ångest, depression, stress eller humörsvängningar

 

Jag jobbar med många klienter vars vagusnerv liksom gått i baklås. Det är förstås en förenklad förklaring men jag brukar tänka i de termerna när jag möter klienter som blivit väldigt reaktiva. När deras kroppar ser hela omvärlden som hotfull. De reagerar på allt de äter och på många ämnen i miljön.

Jag brukar faktiskt rekommendera att de går någon av de kurser som finns online i hur man stimulerar vagusnerven som komplement till mitt arbete med att hitta och åtgärda grundorsaker. Annars brukar jag rekommendera att de hummar, sjunger, gurglar, yogar, mediterar och gör olika andningsövningar. Allt för att stimulera vagusnerven.

 

Vagusnerven är oerhört viktig!

Under livet har jag lärt mig om vagusnerven i många olika sammanhang.  Först var det min äldsta dotters epilepsi som gjorde att jag snubblade över vagusnerven i form av vagusnervsstimulator. En liten apparat som skickar elektiska impulser som ska påverka vagusnerven med målet att bromsa eller mildra epilepsianfallen. Redan där förstår man vilken kraft och potential som finns i möjligheten att stimulera den nerven.

Nästa pusselbit kom under min utbildning till Medicinsk Yoga instruktör. Då ljudade vi ordet OOOOMMMMM så att det vibrerade i hela hals och bröstpartiet och lärde oss en massa om vagusnervens och det parasympatiska nervsystemets funktioner.

Fortsättning på kunskapen om vagusnerven fick jag även när jag utbildade mig till Kranio sakral terapeut. Där fick vi verkligen djupdyka i kopplingen mellan kraniet (huvudet) och resten av kroppen och där är vagusnerven en av de viktigaste kommunikationsvägarna.

 

Åter till min fundering kring hummande och vocala tics.

Tänk om en del av dem som har olika ljud för sig egentligen bara lugnar systemet. Jag har ju väldigt många klienter med tics och olika sorters stimm.

Tics är ju ofrivilliga ljud eller rörelser som är svåra att hålla tillbaka. Stimm är självstimulerande beteenden som personer med t.ex autism gör för att hantera känslor eller situationer.

Många föräldrar beskriver det barnen gör i form av harklingar, hostningar, hummanden, brummanden, väsanden och skrik.

Ofta pratar vi om huruvida de tror att det är tics eller stimm och ibland är det svårt att avgöra. Ibland är det kanske både och.

Jag tänker att tics kan ha startat med en harkling eller ett hummande som gav en skön känsla i halsen och troligen hade en positiv inverkan på vagusnerven och därför fortätter ticsen. På detta vis är de någon slags mellanting mellan tics och stimm.

Nu säger jag absolut inte att alla tics eller stimm har någon koppling till vagusnervens funktion, men jag tänker att det är viktigt att vi upptäcker om det är vagusnervs-relaterat. I de fall som det verkar vara det så kan vi testa att medvetet stimulera vagusnerven för att se vilken effekt det har på stimm och tics.

Humma för att stimulera vagusnerven?

Jag har en plan. Jag tänker be mina klienter som har problem med tics och stimm att humma. Gärna flera gånger om dagen för att se om det kan ha en effekt på stimm och tics. Vi får helt enkelt pröva oss fram. Oavsett så är det inte farligt och det stimulerar vagusnerven så jag förväntar mig enbart positiva effekter.

Prova du med om du har ett barn med dessa problem eller om du själv är reaktiv på omvärlden eller har mag- och tarmproblematik. Humma så ofta du har möjlighet!

Utöver hummandet så finns det andra naturliga behandlingsmetoder som har god effekt både på stimm och tics. Främst kostomläggning till mjölk och glutenfritt men även riktade näringsämnen och avgiftning.

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?