Blogg

Välj kategori
Kategorier

Frö-rotation – Använd frön för att balansera hormoner!

Vill du lära dig hur du stöttar din mencykel med hjälp av frön? Denna gamla huskur kan hjälpa till att balansera dina hormoner och förbättra din allmänna hälsa! Här är allt du behöver veta om frö-rotation för kvinnor.

Vad är frö-rotation?

Frö-rotation är en alltmer populär näringsstrategi som uppmuntrar människor att äta specifika frön i olika faser av menstruationscykeln för att få hälsofördelar. Många bekräftar att den har hjälpt dem att förbättra hormonbalansen, minska PMS-symtom och positivt påverka både energinivåer och fertilitet.

De som praktiserar frö-rotation väljer oftast fyra typer av frön för att rotera på tvåveckorsbasis. På detta sätt får kroppen viktiga näringsämnen, inklusive essentiella fettsyror, mineraler, vitaminer, naturliga växthormoner och protein, som alla är viktiga för hormonbalansen. I takt med att mer forskning bedrivs på detta område kan vi fortsätta att lära oss mer om hur viktigt det är att växla fröer för den allmänna hälsan, men många har redan mått bättre med hjälp av denna metod.

Varför gör man det?

Att äta fröer är både nyttig och gott.  Med rätt kunskap om vilka frön som ska tas och hur de ska konsumeras kan du göra hållbara förändringar som ger optimala näringsfördelar.  Frön är lätta att förvara, lätta att konsumera, näringsrika och prisvärda.

Hur man frö-roterar

Frö-rotation kan vara ett kraftfullt och effektivt sätt att hjälpa till att balansera hormoner, minska inflammation och förbättra fertiliteten.

Dag ett i din menstruationscykel: du börjar med att äta 1 matsked nymalda linfrön (krossade går också bra) och 1 msk pumpafrön (behöver inte malas eller krossas) varje dag under den första halvan av din cykel.

Vid ägglossning dag 14: övergår du till 1 matsked sesam och 1 msk solrosfrön dagligen (ingen av dessa behöver malas eller krossas).

 

När dessa essentiella fettsyror absorberas i kroppen från fröna kan de hjälpa till att naturligt balansera hormonnivåerna, minska inflammation och stödja äggkvaliteten. Detta är en god vana som du kan inkludera i din vardag.

För dig som eventuellt inte tål någon utav fröerna så går det att dubbla dosen av dem du tål så länge de tillhör samma grupp.

Linfrön & Pumpafrön tillhör samma grupp.

Sesam och solrosfrön tillhör samma grupp.

Fördelar med frö-rotation

Frö-rotation är en gammal metod som återigen har fått uppmärksamhet på grund av dess potentiella fördelar för hormonbalansen.  Det sägs att de olika fröerna har påverkan på hormoner så som progesteron- och östrogennivåerna i kroppen och kan hjälpa kvinnor att naturligt hantera sitt hormonella välbefinnande. Du ser på bilden ovan vilka som stöder östrogen respektive progesteron.

Du tar de två fytoöstrogen rika fröerna lin och pumpa från mens och fram till ägglossning. Pumpafrön är även rika i zink vilket behövs för progesteron som behövs i fasen från ägglossning fram till mens. Så att tillföra zink i den första fasen gör kroppen redo för progesteronproduktion i nästa fas.

Solros och sesamfrön anses främja progesteron och tas därför i fasen från ägglossning fram till mens.

Förutom dess möjliga inverkan på hormonerna ger frö-rotation också essentiella fettsyror som alfa-linolensyra och omega-3, hälsosamma fytokemikalier, kostfibrer och vitaminerna B1, B6 och E. Samt mineraler som magnesium, koppar och zink som jag nämnde tidigare. Dessa är är fördelaktiga för det allmänna välbefinnandet.

 

Du kanske har en kortare eller längre menscykel?

Det är långtifrån alla som har en 28 dagars menscykel. Det är bra om du har koll på din för att anpassa korrekt. Första dagen för mens är oftast lätt att pricka in. Däremot dagen för ägglossning kan ju variera lite och därmed kan det vara lite klurigt att veta exakt när man ska göra frö-rotationen. Om du är osäker går det bra att pausa några dagar i mitten men försök helst få koll på längden på din cykel så du kan pricka rätt.

 

Min erfarenhet av frö-rotation hos mina klienter

Efter att ha hört talas om de otroliga fördelarna med fröcykling bestämde jag mig för att prova det. Eftersom jag själv inte har något hormonellt problem så bad jag mina klienter att testa detta om de upplevde stök med hormoner och menscykel. Inom kort fick jag feedback om små förändringar i välbefinnande, humör, förbättrad energi, mindre smärta i cykeln, mildare PMS-symtom och bättre sömn. Vi gjorde även andra förändringar för vissa av klienterna men detta är något som jag tror haft positiv effekt för flera av dem då flera berättat om liknande effekter.

 

Lycka till med dina hormoner!

 

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

 

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?