Blogg

Välj kategori
Kategorier

Vår moderna kosthållning kan orsaka C-vitaminbrist

Har du eller ditt barn, selektivt ätbeteende, blodsockerproblematik eller ett immunförsvar som fungerar dåligt?

 

Tänk att vi nu för tiden kan gå till närmaste affär och få tillgång till livsmedel från hela världen. Ändå riskerar vi samma sjukdomar som gamla tidens sjömän. Nämligen Skörbjugg! Ja, det stämmer faktiskt. Diagnosen skörbjugg finns fortfarande och har faktiskt börjat att bli vanligare i västvärlden igen.

Detta stämmer så väl överens med det jag ser hos mina klienter. När jag tolkar OAT-tester (organic acid test) så har än så länge alla utom två visat på c-vitaminbrist. Att dessa två inte hade brist var pga. att de båda fick höga doser c-vitamin som tillskott.

Redan när jag såg det började jag såklart fundera på varför. Jag har fått höra ända sedan jag gick i skolan ”äter du varierat så får du i dig tillräckligt av alla näringsämnen” och i detta skulle då c-vitamin vara inkluderat.

Tyvärr är det inte sant. Det räcker inte att äta varierat utan det krävs extraordinära insatser för att få till en kost som innehåller allt du behöver varje dag. De flesta av oss har varken tid, kunskap eller ork för extraordinära insatser vad det gäller vardagsmaten.

Dessutom möter jag ofta föräldrar till barn som absolut inte äter varierat utan extremt selektivt. Dessa barn har ofta diganosen autism eller någon annan neuropsykiatrisk symtombild.

 

Det har nu uppmärksammats även inom forskningen att barn med selektiva ätbeteenden får akut c-vitaminbrist eller skörbjugg.

 

Vården förstår inte alltid symtombilden då de inte längre är vana vid att utreda eller en träffa på denna typ av näringsbrist. I de case-studier jag läst brukar barnen först ha utretts för andra läskiga sjukdomar som leukemi och blödarsjuka innan man slutligen lyckas pricka in c-vitaminbristen.

Tack och lov går det inte så långt som till skörbjugg för alla med c-vitaminbrist. Men bara för att vara på den säkra sidan så drar vi de vanligaste symtomen ungefär i den ordning de brukar uppkomma.

 

 1. Trötthet
 2. Nedsatt immunförsvar
 3. Blödande slemhinnor ( ofta tandkött)
 4. Blödande organ
 5. Ledsmärtor
 6. Tandlossning
 7. Benskörhet
 8. Blodbrist
 9. Celldöd

 

Brist efter bara några veckor!

Redan innan skörbjuggen slagit igenom fullt ut så kan man se symtom som trötthet, irritabilitet, ingen ork eller driv samt påverkad intellektuell förmåga.

Redan efter 17 veckor med C-vitaminfattig kost börjar symtomen på allvar med förstörda hårsäckar. Man kan se att håren på huden blir krökta eller krulliga efter det bildas små sår, som inte vill läka.

Så nu vet vi att skörbjugg är en riskfaktor för den som inte äter så varierat och då främst inte får i sig frukt och grönt.

Nu tänkte jag bjuda på en annan djupdykning i ämnet. Den förklarar mer om varför vi får brist även om vi kanske får i oss en del grönt.

Socker och c-vitamin en konkurrenssituation!?

Vår moderna kost består till alldeles för stor del av socker men också av processade kolhydrater i form av olika sorters produkter gjorda på mjöl som dessa också omvandlas till socker väldigt snabbt i kroppen. Detta socker kallar vi glukos och det är faktiskt så att glukos och askorbinsyra (c-vitamin) använder samma transportmekanism för att ta sig ut till cellerna.

Det finns teorier (T.ex The Glucose-Ascorbate Antagonism Theory) som säger att högt intag av socker eller sådant som omvandlas till socker helt enkelt konkurrerar ut c-vitaminet. Det når inte fram till cellerna och kroppen får c-vitaminbrist.

Dessutom så är socker inflmammationsskapande och med inflammation kommer oxidativa skador. För att motverka dessa oxidativa skador så använder kroppen antioxidanter. C-vitamin är en av de mest kraftfulla antoixidanter vi har.

Det leder oss vidare till nästa spännande upptäckt.

Stabilisera blodsockret med c-vitamin!

Det har gjorts åtminstone två studier på patienter med diabetes. I båda har de fått ta totalt 1000mg c-vitamin per dag och i båda studierna har de sänkt sitt fasteblodsocker signifikant. I den ena studien preciserat med 36% samt som trevlig bieffekt även fått sänkt blodtryck.

Jag är inte förvånad eftersom jag pratar med så många föräldrar vars barn har problem med svängande blodsocker. Vissa får nästan ställa ”mat-och-sov-klocka” för att det aldrig får gå mer än 2 eller 3 timmar mellan måltiderna.

Dessa blodsockerproblem visar sig på lite olika sätt. Vissa får utbrott 30 min-1 timme efter kolhydratrik måltid. Andra rasar lite senare när glukosen är slut och hjärnan skriker efter nytt bränsle. Men vanliga symtom är utbrott, trötthet, kinkighet och låsningar.

C-vitamin och hjärnan.

Hjärnan är den plats i kroppen som har högst koncentration av askorbinsyra. Både neuroner och gliaceller är beroende av den.

Askorbinsyran skyddar neuronerna och är även inblandad i skapandet av neurotransmittorerna dopamin och norepenefrin.

Många av mina klienter har problem med lågt dopamin och generellt för alla är att de verkligen behöver allt skydd de kan få för sina värdefulla neuroner.

Dessutom så har c-vitaminet positiva epigenetiska effekter som förenklat betyder att den är med och sätter på och stänger av hälsoskapande och sjukdomsalstrande gener.

C-vitaminet stöttar immunförsvaret.

C-vitamin stöder produktionen av Interferon som är virushämmande. Dessutom förstärker c-vitamin immuncellernas funktion.

Vi har väl alla blivit tipsade om att ta c-vitamin någon gång vid förkylning. Det finns massor av studier och case-studier som visar att människor tillfrisknat från både det ena och det andra med hjälp av c-vitamin.

 

Generellt sett behöver vi alltså tänka på att hålla ned mängden socker och raffinerade snabba kolhydrater så mycket vi kan, för att ge c-vitaminet chansen att nå fram till cellerna och immunförsvaret för att utföra sin magi!

 

Dessutom behöver vi säkerställa att kroppen har den c-vitamin som den behöver. Men vi kan alltså inte använda oss av sockrade barnvitaminer då sockret förstör c-vitaminets chans till upptag. Inte heller skölja ner det med någon sockrad dricka.

Min första erfarenhet av c-vitamin var med min dotter som fick mycket god hjälp med sin avgiftning och sitt immunförsvar med hjälp av höga doser c-vitamin dagligen under lång tid.

Idag använder jag det väldigt mycket med mina klienter och även i min TungmetallDetox kurs. Dels för att jag vet att många har brist men också för att ta bort tungmetaller och allmänt stötta kroppens avgiftning. Dessutom är den mycket bra som stöd för att få fart på en förstoppad mage.

Vi behöver alltså c-vitamin i kroppen för att:

 1. Inte få skörbjugg
 2. Stötta immunförsvaret
 3. Hålla ordning på blodsockret
 4. Skydda neuronerna
 5. Skapa dopamin och norepenefrin
 6. Som antioxidant för att motverka oxidativa skador
 7. Stötta kroppens avgiftning

Hur mycket ska man ta?

Det fina med c-vitamin är att den är i princip omöjlig att överdosera. Man kissar och bajsar ut överskottet. Så överdos ger lös mage vilket man kan använda till sin fördel om man har lite hård mage.

Man kan alltid pröva sig fram och se hur mycket c-vitamin som behövs innan kroppen svarar med lös mage och sedan backar man och lägger sig strax under den dosen.

Min dotter stod under flera år på doser från 2500 mg upp till 4000 mg per dag utan att få lös mage.

RDI (dvs rekommenderat dagligt intag) ligger enligt livsmedelsverket på 75 mg. Vilket alltså är den lägsta dosen man bör inta för att behålla hälsan. Det är alltså inte likställt med optimal hälsa utan bara minsta dos för att inte få brist.

Vilken sort ska man välja?

Först vill jag förstås säga att du ska försöka äta dig till en god c-vitamin nivå via kosten. Det betyder mycket råa frukter , bär och grönsaker varje dag! För den som inte klarar det så är tillskott ett alternativ. För den som stressar mycket, har stor giftbelastning på kroppen så är det troligen svårt att få tillräckligt med c-vitaminin via kosten.

För dig som vill ta tillskott så finns det lite olika former av c-vitamin. Den vanligaste och billigaste heter askorbinsyra. Det är samma form som du hittar i kryddhyllan i mataffären. Den är dock sur i smaken och ibland även sur för matsmältningen.

Annars kan man välja en buffrad c-vitamin, då har man basat c-vitaminen med hjälp av basiska mineraler. Så man får c-vitamineffekt fast utan det sura.

Slutligen har vi min favorit Liposomal c-vitamin. Då har man packat in c-vitaminet i en liten fettbubbla. Den fettbubblan är byggnadsmaterial till cellmembranen och då kroppen gärna vill ha detta byggnadsmaterial så skeppas det snabbt ut till cellen vilket är precis där vi vill ha den. Det blir alltså som att c-vitaminet åker snålskjuts.

För hjärnan så är Askorbyl palmitat min absoluta favorit. Den har jag skrivit o i ett alldeles eget inlägg som du kan läsa här.

Här hittar du alla olika former av c-vitamin som jag har i min webshop.

Hoppas att du uppskattat min lilla inlägg om c-vitamin. Vet du inte vad du ska välja eller vart du ska köpa ditt c-vitamin så går det bra all maila mig på malin@bioind.se så hjälper jag dig.

Om du blivit nyfiken på min kurs TungmetallDetox så hittar du den här.

 

Länkar

PubMed: Flera sökningar på c-vitamin

Artikel: Skörbjugg tillbaka i Australien

Studie: skörbjugg hos barn

Studie : diabetes och c-vitamin

Artikel: diabetes och c-vitamin

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?