Blogg

Välj kategori
Kategorier

Studie om mjölk och barn med autism.

Opiumliknande effekter samt inflammation kan vara en del av problemet.

Spännande studie tittar närmare på opioida peptider i mjölk. Kallas även för exomorfina peptider.

Vad är opioida och exomorfina peptider?

Runt om i kroppen har vi morfinreceptorer. Det är därför vi kan använda morfin som smärtstillande efter operationer. Men alla som någonsin fått morfin vet också hur luddig, påverkad och avskärmad man kan bli. Opium kopplar an till samma receptorer och effekten är likartad.

Nu vet man att när mjölk ( men även gluten och soja) delvis bryts ned av ett matsmältningssystem som inte klarar att sköta jobbet fullt ut så kan morfin/opiumliknande ämnen bildas.

Dessa kallas alltså exomorfina eller opioida peptider. Ordet peptid betyder att det är en klump av aminosyror dvs. att matsmältningssystemet inte lyckats dela proteinet i mjölk och gluten till enkla aminosyror utan att de fortfarande sitter ihop i klumpar med flera aminosyror.

I studien såg man att både pojkar och flickor med autism hade högre nivåer av dessa opioida peptider än kontroll gruppen. Hos flickor var den faktiskt högst!

Att barn med autism ofta har dålig matsmältning och problem med magen vet jag av erfarenhet från de klienter jag möter och det konstateras också i många studier.

Tänk då att dessa peptider från maten vi äter vandrar ut i kroppen och kopplar an till morfinreceptorerna och ger effekter som liknar morfinrus!

Barn som är avskärmade, svåra att få kontakt med, har svårt att filtrera intryck, beter sig oberäkneligt, verkar luddiga och frånvarande. Ja du kan ju tänka själv vilka effekter detta kan ge för dessa barn i vardagen.

Det har även tidigare gjorts studier som visar att barn med autism har större mängd opioida peptider i kroppen, så detta är åtminstone andra gången som samma saker visar sig i studier.

Vår moderna mjölk kan vara extra problemskapande. Vi har ganska länge pastöriserat vår mjölk, men ett lite nyare fenomen är homogeniseringen. Då man slungar mjölken runt i hög hastighet för att slå sönder mjölkens fettpartiklar och proteiner. Många hävdar att just homogeniseringen gör att kroppen har svårare att hantera mjölken. De sönderslagna partiklarna liknar helt enkelt inte något som matsmältningen kan känna igen som mat.

I denna studie använde man homogeniserad mjölk.

Så vi vet alltså att barn med autism har opioida peptider i kroppen. Vi vet däremot inte med säkerhet exakt alla effekter dessa peptider har på kroppen. Det finns dock studier som visar att dessa kan ta sig igenom tarmslemhinnan och på olika sätt påverka nervsystemet och immunförsvaret.

I studiens diskussionsavsnitt redovisas en massa intressanta tankegångar och hänvisningar till andra studier. Så läs gärna om du är bekväm med engelska. Annars återger jag några intressanta delar här nedan.

De skriver ( fritt översatt och något förkortat) att orsakerna till autism inte är helt utredda men att det står klart att det påverkas av gener, autoimmuna faktorer, metabola störningar samt även epigenetik dvs hur vår livsstil och det vi äter påverkar uttrycket i våra gener.

De beskriver även en tidigare studie som visat att barn med autism har signifikant högre nivåer av opioida peptider i urinen än friska kontroller. I den studien fanns en tydlig korrelation mellan mängden opioida peptider i urinen och hur allvarliga autistiska symtom barnen hade.

De skriver också en teori om att ständig exponering för större mängder opioida peptider kan bidra till störningar i utveckligen hos barn. Detta kan yttra sig som autism eftersom peptiderna interagerar med morfin och serotonin receptorer.

Opioida peptider påverkar det centrala nervsystemets förmåga till reglering, triggar inflammation och födoämnes allergier. Det påverkar mastcellerna som och ökar histaminfrisättningen hos friska barn.

Dessutom orsakar kontinuerligt intag, inflammation i tarmen.

Att ta bort mjölkprodukter ur kosten för barn med autism kan alltså resultera i bättre hälsa, autoimmuna problem som försvinner, förbättrat emotionellt mående och social utveckling.

Jag kan bara hålla med vad de skriver i studien då jag upplever dessa saker om och om igen hos mina klienter och kursdeltagare och nu förstår ni säkert varför jag tjatar om mjölk, gluten och sojafri kost hela tiden.

Om du är redo att ta steget för att hjälpa dig själv eller någon i din närhet till bättre hälsa och mindre symtom så rekommenderar jag min kurs TungmetallDetox. Titta på den i mobilen i hängmattan i sommar! Du gör det i egen takt och den kommer att lära dig hur du steg-för-steg gör de förändringar som krävs för att ge kroppen förutsättningar att läka.

Du kan också boka individuell hjälp. Då får du stöd i just det som känns svårast för er just nu. Det kanske är att komma igång med livsstils förändringar eller så har ni börjat men kört fast någonstans på vägen! Konsultation bokar du här.

Vill du fortsätta följa det jag skriver så lämna din adress nedan för mitt gratis nyhetsbrev.

Följ BioInd Bloggen

GRATIS E-HÄFTE “7 sätt att må bättre – för barn med Autism, ADHD, Epilepsi och andra neuropsykiatriska symtom”.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?