Blogg

Välj kategori
Kategorier

Ta bort tungmetaller hos barn med autism, ADHD och andra npf symtom

Råden kring hur man tar bort tungmetaller är många och förvirrande. Någon skriver si och någon annan skriver så. Nu ska jag försöka bringa klarhet i det så gott jag kan och utifrån vad vi vet idag.

Det första man behöver tänka på är att våra barn med neuropsykiatrisk problematik ofta är känsligare och väldigt ofta har en sämre förmåga att sköta avgiftningen. Denna sämre förmåga har ofta genetiska orsaker. Jag beskriver detta på djupet i min föreläsning Gener, gifter och Autism som du kan köpa här. Där berättar jag också om alla olika sorters gifter vi utsätts för och hur vi kan minska dess effekter på våra barn.

Så nu vet vi utgångsläget. Våra barn är känsligare, sämre på att avgifta och därmed giftigare… Ingen rolig startposition!

Läs gärna mitt förra inlägg om tungmetaller om du ännu inte gjort det. Där finns länk till en studie som visar att barn med autism har skyhöga nivåer av aluminium i hjärnan och där beskriver jag vad som händer i kroppen när den belastas av tungmetaller.

Jag vet att man som förälder ofta sliter sitt hår. Förtvivlar när barnet lider och helst vill se snabba resultat med hjälp av något tillskott eller preparat som man kan ge sitt barn och sen är det problemet löst. Tyvärr finns det inget varken snabbt eller enkelt sätt när det gäller tungmetaller!

Att rensa kroppen från tungmetaller tar tid och kommer nog att behöva göras till och från under resten av deras liv. Va?!?! Tänker du säkert… hela livet? På allvar? Ja, tyvärr eftersom tungmetaller finns i vår inandningsluft på sätt som de inte tidigare gjort så kommer vi inte längre undan från dem.

Precis som med allt annat så behöver man börja med grunden.

 1. Ta bort all giftbelastning du kan.
 2. Ta bort mat som belastar typ gluten, mjölk och processade fetter.
 3. Se till att barnet går på toaletten och bajsar MINST 1 gång om dagen.
 4. Se till att barnet rör på sig så att lymfsystemet (kroppens avloppssystem) pumpar.
 5. Säkerställ att barnet får tillräckligt av viktiga näringsämnen.
 6. Vatten är viktigt, det spär ut gifterna och hjälper till att få ut dem via urinen.

När grunden är lagd så är det dags att börja rikta insatserna mot just tungmetallerna.

Du kommer kanske ihåg från det förra inlägget att tungmetaller ofta fått ta platsen i cellen istället för en mineral. Där har du din första ledtråd.

Förse barnet med ett brett spektrum av mineraler och högre doser av vissa som typ magnesium, kalcium, zink och selen så kan du förhindra att nya celler använder tungmetaller istället för mineraler och i många fall även få kroppen att släppa tungmetaller för att byta ut dem mot mineraler som såklart fungerar mycket bättre!

Den här delen med mineralerna är VIKTIG. Det är lätt att skynda förbi den här och sikta in sig på de “tunga” protokollen med kelering och liknande, men gör inte det misstaget. Utan detta steg kommer inget av de andra att fungera lika bra.

Har ni tur så kan just detta med mineralerna vara det enda som behövs. För helst av allt vill vi ju att kroppen själv ska klara av att avgifta sig och med rätt förutsättningar så går det alldeles utmärkt för många av våra barn.

Nästa steg att försöka sig på efter mineralerna är att lägga lite tid och omsorg på cellmembranen. Tungmetaller kan hamna i cellmembranen och gärna tillsammans med fetter av dålig kvalitet.

För att veta hur du ska ta hand om cellmembranen så rekommenderar jag mina videos som finns på min Youtube kanal. De beskriver varför det här med cellmembranen är å viktigt och hur man kan förbättra dess kvalitet.

Video – De viktiga cellmembranen och hur de kan påverka våra barns funktion.

Video – Såhär kan du uppgradera cellmembranen.

Video – Cellmembran, Pyroluri och blodsocker

Den super korta versionen följer här:

 1. Cellmembran behöver rätt sorts fett för att kunna sköta sina uppgifter.
 2. I den processade matens värld tenderar cellmembranen att innehålla processade omega 6 fetter.
 3. Processade omega 6 fetter gör att membranen blir stela och får försämrad förmåga att föra saker in och ut ur cellen.
 4. Gifterna fastnar i cellen och näringsämnen kan inte komma in i cellen.

Förse kroppen med rätt sorts fetter. Både omega 6 och 3 behövs men i sin naturliga form.

Med rätt fetter och mineraler lägger vi grunden för bildandet av nya friska celler.

Vad mer kan vi göra för att försiktigt hjälpa barnen att göra sig av med gifter?

Man kan använda sig av olika sorters “binders“. Tyvärr finns inget bra ord på svenska men vi kan lika detta vid moppar, alltså städ-moppar eller vid en form av kelering om är koncentrerad till mage och tarm.

Här kommer exempel på några olika binders:

 • De flesta av oss känner till exempel till att man får aktivt kol om man kommer in på akuten med någon form av överdos eller förgiftning. Aktivt kol eller aska har använts i flera hundra år mot just förgiftning.
 • Både djur och männsikor har i alla tider ätit lera för att motverka förgiftning så det kan också vara en typ av binder.
 • Pektin som finns i frukter fungerar också som en sorts binder det är ju pektinet som gör att sylt och gele blir just geleigt.

Detta steg med binders är också något som man bör göra innan man hoppar på det tyngre artilleriet. Om tarmen är full med gifter så kan nämligen keleringen föra med sig gifter därifrån och ut i kroppen. Inte någon höjdare!

Ni väntar säkert otåligt på det här med Kelering och ja visst nu har vi kommit dit men om ni tagit er igenom stegen ovan så hoppas jag att detta steg är överflödigt!

Kelering är när man tar ett preparat som har en stark förmåga att binda till sig metaller av olika slag. Preparatet har liksom “tomma” platser där metallen kan haka fast och sedan följa med ut genom de naturliga elimineringsvägarna. Bra att känna till är också att keleringspreparaten inte gör någon större skillnad på tungmetaller och mineraler. Båda är metaller och kan därmed haka fast på de “tomma” platserna. Därför behövs extra mineraler under en kelering samt planering så att man inte tar mineralerna samtidigt som keleringpreparatet så att alla platser som ska vara tomma för tungmetaller att haka fast på istället är fyllda av mineraler.

Tyvärr måste jag säga att Kelering bör inte utföras utan hjälp och vägledning av en riktigt bra funktionsmedicinare eller liknande. Dessutom är preparaten inte tillgängliga i Sverige. Ett utav dem går att beställa utomlands ifrån men behovet av kontroll och övervakning under kelerings processen är stort då biverkningar är vanliga och man behöver tänka till runt intag av mineraler och hur man pausar mellan kelerings-rundorna.

De tre vanliga kelerarna heter:

 • DMSA
 • DMPS
 • EDTA

Det är väl egentligen bara EDTA som går att beställa till Sverige men även jag som är lite våghalsig men väldigt påläst har inte vågat mig på denna. Det finns helt enkelt för mycket biverkningar.

I dagsläget finns det ingen här i Sverige som kan hjälpa till med just kelering vad jag känner till i alla fall, vilket förstås är hemskt tråkigt eftersom behovet är stort och sannolikt kommer att bli ännu större. Om du känner till någon så tipsa gärna om detta i kommentarerna så hjälper vi varandra.

Deppa inte ihop nu. Det finns alltid lösningar!

Jag tog förstås saken i egna händer och har under de senaste tre åren haft ett intensivt fokus på att hitta naturliga preparat och vägar som får ut tungmetaller ur kroppen. Min dotter var tungt belastad av kvicksilver, troligen från mina amalgamfyllningar.

Jag har därför satt ihop ett protokoll som bygger på grunden som jag beskriver här plus de produkter som jag hittat runt om i världen. I protokollet går jag igenom alltifrån hur parasiter och tungmetaller hänger ihop till vikten av att först ta bort tungmetallerna ur kroppen innan man siktar in sig på hjärnan för att inte riskera att omplacera tungmetaller från kroppen upp till hjärnan.

Med protokollet i botten har jag satt ihop en online-kurs TUNGMETALL DETOX som precis lanserats. Du kan läsa mer om kursen här.

För dig som inte är intresserad av kursen men vill börja lite hemma på egen hand så finns enkla saker att börja med genast!

 • Börja med grunden (ta bort gifter, ta bort mat som belastar, bajsa regelbundet, drick vatten, fysisk rörelse, rätt näringsämnen)
 • Lägg till mineraler
 • Fixa till cellmembranen med rätt fetter
 • Städa tarmen med hjälp av Binders.

Hoppas du gillar det jag skriver.

Glöm inte att prenumerera på bloggen helt gratis genom att lämna din e-mail adress nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?