Blogg

Välj kategori
Kategorier

Såhär kan du lindra förstoppning och diarré hos barn med neuropsykiatriska symtom så som autism och ADHD

Problem med magen är otroligt vanligt hos barn med NPF symtom men även bland befolkningen i övrigt. Det här kan ligga bakom problemen och det finns hopp!

I mitt förra inlägg skrev jag om bajs och hur du genom att titta på det, kan få koll på hur ditt barns matsmältning fungerar.

När du väl fått koll på hur ofta, vilken konsistens och färg det har så kan du börja arbetet att försöka få ordning på det som inte fungerar.

Vi ska börja med att titta på tänkbara orsaker till att magen inte fungerar som den ska. För er som brukar läsa det jag skriver så är detta ingen nyhet och ni tycker nog att jag tjatar men grundorsaken är gifter.

Jag ska förklara hur jag menar.

Våra barn utsätts för mer gifter än någonsin tidigare i människans historia. Tungmetaller, hormonstörande ämnen och bekämpningsmedel för att nämna några. Dessa ämnen påverkar barnens kroppar på olika sätt.

 • Tungmetaller lagras i fettet ( finns mycket fett i hjärnan) och stör kroppen så att immunförsvaret blir svagare genom att t.ex ta de viktiga mineralernas plats i cellerna. Det ger möjlighet för bakterier, virus, svamp och parasiter att få fäste.
 • Hormonstörande ämnen kan t.ex ockupera platsen i cellernas receptorer där hormonerna egentligen ska sitta. Detta kan leda till brist på hormoner i cellen där de behövs men överskott i kroppen där de mest skapar oreda (exempelvis östrogendominans).
 • Lägg dessutom på lite bekämpningsmedel som dödar de bakterierna i magen som egentligen ska fungera som en extra skyddsbarriär så saknar vi ytterligare ett sätt att försvara oss.
 • Belasta sedan kroppen med processad mat som irriterar och inflammerar magen och med gluten som öppnar upp portarna mellan mage och blodomlopp så att de objudna bakterierna, svamparna, virusen och bakterierna kan smita rakt ut i blodet. Dessa objudna gäster kan även ta sig till hjärnan!

Okej, nu har jag babblat nog om gifter och nu undrar ni säkert hur detta kan orsaka förstoppning eller diarré?

Jo, på många olika sätt.

Vi börjar med att titta på hur bakterier kan påverka magen.

Inga konstigheter egentligen. Alla vet ju hur en akut magsjuka fungerar. Vi kräks och bajsar i något eller några dygn så att kroppen på detta sätt kan vräka bakterierna. Diarrén skapas genom att kroppen skjuter till vätska för att försöka spola ut bakterierna. Funkar oftast rätt bra och magen stabiliserar sig efter någon vecka.

För dem som har diarré ofta eller kanske ständigt, kan en låggradig bakterieinfektion ligga bakom. Den är inte så kraftig att kroppen reagerar med kräkningar men den orsakar inflammation och försämrat upptag i tarmen och gör att maten passerar allt för snabbt genom kroppen.

Men bakterier i tarmen kan också orsaka precis motsatt sak. Det finns nämligen en åkomma som kallas för SIBO. Vilket står för small intestinal bacterial overgroth och det betyder på ren svenska, bakterieöverväxt i tunntarmen.

Normalt sett ska det bara finnas en liten mängd bakterier i tunntarmen men dåliga tarmrörelser ( peristaltik) och låga mängder saltsyra, galla och bukspott kan göra tunntarmen till en trevlig plats för bakterier. Ständig tillgång på mat (alltså allt det vi äter) som de kan kalasa på i lugn och ro eftersom tarmen inte kramar och klämmer som den ska och de slipper syra och bikarbonat bad!

SIBO orsakar ofta gaser, uppsvälldhet och förstoppning för att maten ligger och fermenteras i tarmen. Där ska egentligen näringsupptaget ske men istället sker förruttnelse!

Nu över till parasiter.

En akut parasit infektion kan se ut precis som en bakterie infektion. Kräkningar och diarré men de är ofta lite svårare att få bukt med. Speciellt de tropiska varianterna. En vanlig parasit här i Sverige är annars springmasken som de flesta dagisbarn råkar ut för någon gång. Den kan faktiskt ge både diarré och förstoppning utöver vanliga symtom som klåda runt ändtarmsöppningen. Men faktum är att det finns otrolig många olika sorters parasiter här i Sverige och du behöver inte ha varit på någon exotisk plats. Tänk att det mesta av våra frukter och grönsaker importeras. I många fall kan även parasiter överföras från mamma till foster.

Vissa sorters parasiter kan utsöndra ämnen som hämmar tarmrörelserna ( peristaltiken) så att de lugnt och tryggt kan bo kvar i tarmen utan att bli klämda och kramade och där lever de gott antingen av vårt blod/vävnad eller det vi äter. Hämmad peristaltik gör att maten rör sig för långsamt framåt och blir kvar för länge. Kroppen är så sparsam och finurlig att den ständigt återvinner vätskan ur avföringen och det betyder att avföring som vistas för länge kroppen till slut blir torr och stenhård.

Både bakterier och de flesta parasiter gillar socker!

Vissa sorters parasiter kan rent fysiskt blockera mage och tarm. Det finns skräckexempel på människor som fått ut flera meter långa maskar samt dem som fått ut maskar i samma mängd som en stor portion spagetti…

Vissa parasiter är också experter på att dämpa immunförsvaret så att det inte angriper dem. Andra parasiter kan istället reta immunförsvaret, skapa inflammation och vara en av orsakerna till födoämnes intoleranser.

Candida /svamp räknas ibland också till parasiterna och den kan ordna “alkoholfabrik” i tarmen, tränga sina sporer genom tarmväggen och därmed öka genomsläppligheten ut i blodet. Den kan därför också orsaka både diarré och förstoppning. Den kan dessutom orsaka SIFO som är motsvarigheten till SIBO fast det är svampöverväxt i tunntarmen istället för bakterieöverväxt. Symtomen är väldigt lika varandra.

Även virus kan ge olika magåkommor och kan säkert också påverka hur avföringen fungerar. Ett vanligt exempel är Rotavirus som är en vanlig orsak till “kräksjuka”.

Det där var en kort version av hur olika organismer kan påverka vår matsmältning och personligen tror jag att dessa ligger bakom merparten av våra magproblem. Gifterna, näringsbristerna och i vissa fall genetiska eller fysiska förutsättningar öppnar dörren för dem och nyckeln till att få ordning på matsmältningen igen är att vräka vissa av dem, minska antalet av en del sorter och öka antalet av några andra. Allt för att återfå balans, näringsupptag och minska belastningen på kroppen.

Nu tittar vi på vilka brister som kan orsaka förstoppning.

 • Vanligast är nog magnesiumbrist. Magnesium krävs för att peristaltiken ska fungera normalt, så är förstoppning ert problem är det den absolut enklaste saken att börja testa. Magnesiumcitratmalat är en mild form som har gott upptag, för kraftigare effekt kan du använda magnesiumhydroxid.
 • Även c-vitamin brist kan orsaka långsam peristaltik. Tillskott av vanlig askorbinsyra kan göra susen. Testa att ta 1 gram i timmen ända tills du uppnår lös avföring och då backar du så att du sedan ligger på en nivå som ger lagom konsistens. Askorbinsyran kan vara lite sur för magen och då kan en buffrad c-vitamin vara ett alternativ.
 • Brist på hormonet/neurotransmittorn serotonin är en vanlig orsak till svaga tarmrörelser. Det kan bero på att flera av de näringsämnen som krävs för att bilda serotonin saknas eller för att tarmen är så inflammerad. Ca 80% av kroppens serotonin bildas nämligen där.
 • För lite vätska och då helst vatten kan förstås orsaka förstoppning. Det gör att bajset blir för hårt, torrt och får svårt att komma ut.
 • Brist på fibrer är en fasligt vanlig orsak i dagens samhälle. Det sägs att förr i tiden då människorna var jägare och samlare åt de ca 100 gram fibrer per dag. Idag har de flesta svårt att ens komma upp i 25 gram per dag. Detta pga. att vår kost i stor utsträckning består av processade växtoljor och vitt mjöl. Oljorna inflammerar och mjölet lägger sig som ett vitt klister på insidan av tarmen till glädje för de bakterier som olovandes flyttat in där! Istället skulle vi behöva fylla tallriken till minst hälften med grönsaker av alla de sorter plus gärna bönor, nötter och frön.
 • För den som har svårt att få till grönsaksintaget så kan t.ex psyllium/fiberhusk vara ett alternativ eller Inulin som tillskott. Även katrinplommon och torkade fikon är bra för att få fart på magen. Likaså kan en matsked hela linfrön eller chiafrön hjälpa till att hålla passagen i magen öppen och ren. Om man tar dessa med rikligt med vatten så bildar de en gegga som motverkar förstoppning. Har barnet helt stopp i tarmen bör det först tas bort på andra sätt.
 • Inte att förglömma så är brist på fysisk rörelse en bidragande orsak till förstoppning. Att rent fysiskt massera och knåda runt maten inne i magen genom att röra på sig kan hjälpa till att hålla god fart på magen och se till att ingen mat fastnar i tarmens olika kringelikrokar. Mycket stillasittande som i ställningen “potatissäck” trycker ihop hela kroppen och även mag- och tarmpaketet. Barnen behöver sträcka på sig, räta ut kroppen och få igång blod-och energiflödet i kroppen.
 • Brist på matsmältningsenzymer är vanligt pga att barnen kanske äter för snabbt, inte är medvetna i sitt sätt att äta t.ex tittar på TV samtidigt. Jag vet, för vissa är det enda sättet att få i barnen mat. Vi ska ändå vara medvetna om att kroppen kanske inte får rätt signaler om vi inte äter med alla våra sinnen. Vanligt är också att barnen tuggar dåligt och då missar de första steget i matsmältningen, nämligen det som enzymerna ska göra redan i munhålan. Enzymer finns som tillskott.
 • För lite frukt och grönt kan också ge brist på matsmältningsenzymer. Färsk frukt och grönt är ofta utrustad med enzymer som assisterar vår matsmältning men problemet är att våra frukter och grönsaker inte längre är färska eftersom de fraktas över hela jorden och ligger i butik ett bra tag innan de når oss. Mängden enzymer halveras redan ca 30 minuter efter att frukten är plockad och sedan fortsätter den minska. Bristen på enzymer är ofta en bidragande orsak till förstoppning.
 • Bitter mat saknas på våra tallrikar. Bittra saker stimulerar vår matsmältning och utsöndring av de vätskor som kan hålla bort ovälkomna gäster och hjälpa oss att smälta maten ordentligt.
 • För lite magsyra som hjälper till att bearbeta maten i magsäcken kan göra så att maten är i fel skick när den når tunntarmen och därför “fastnar” den. Där kan bakterier och parasiter kalasa på den. För lite magsyra gör också att nya bakterier kan ta sig till magen, magsyran är annars vårt bästa skydd mot objudna gäster. Den väldigt sura saften tar död på det mesta. Juice av selleri kan hjälpa.
 • Förstoppade gallgångar kan göra att galla inte utsöndras på rätt sätt och då saknas ytterligare en del av matsmältningen.
 • Även problem med bukspottkörteln kan påverka hur mage och tarm fungerar.
 • Utarmad tarmflora med brist på vissa bakteriesorter är ett jättestort problem och det kan faktiskt orsaka både vitaminbrister, dålig absorption, inflammation samt både förstoppning och diarré.

Jag hoppas att jag målat en tydlig bild av vad som händer i magen och vad som kan gå fel. Utöver detta kan man ha genetiska orsaker och rent fysiska förutsättningar som deformerad mag- och tarmkanal, olika typer av rörelsehinder som gör att kroppen blir stilla i allt för stor utsträckning.

 • För att åtgärda förstoppningen ser jag att barnen oftast reagerar bra på kombinationen magnesium och c-vitamin.
 • Mycket effektivt men kanske lite svårare att få till är vatten lavemang.
 • När stoppet är borta så gäller det att underhålla magen med fortsatt tillskott av magnesium, fibrer och vätska.
 • Dessutom är uteslutandet av mjölkprotein och gluten ofta en grund för att få fortsätta ha en väl fungerande mage. Du kan läsa mer om vad mjölk och gluten stället till med i detta inlägg.

Det känns lite orättvis när jag summerar orsakerna ovan. Det finns nämligen väldigt många orsaker till förstoppning men egentligen bara två orsaker till diarré.

De två orsakerna till diarré är infektion och inflammation.

Infektion – betyder att någon organism stör kroppen och som jag beskrivit ovan är det ofta, bakterier, parasiter, candida eller virus. För att få bukt med en infektion behöver man därmed få bort eller minska mängden av det som stör. Det kan man göra genom att:

 • Stärka immunförsvaret – Där är zink ett enkelt hjälpmedel och det är en av de vanligaste bristerna hos barn med npf-symtom. Vi använder den här sorten som har hög biotillgänglighet och små kapslar. Finns i två olika doser.
 • Avgifta– Att försöka hjälpa kroppen att bli av med gifter och tungmetaller kan också avlasta immunförsvaret så det återfår sin styrka och därmed orkar börja reducera antalet främmande organismer i kroppen. Om du behöver stöd med en sådan process så är min kurs TungmetallDetox något du bör kika på.
 • Anti parasit/bakterie/svamp/virala preparat- Det finns mängder av preparat, både receptbelagda och naturliga. Det är lite av en djungel att få ihop rätt protokoll så när detta blir aktuellt så kan det läge att ta hjälp. Mycket om detta finns också i min TungmetallDetox men att boka en konsultation med mig kan vara en bra start. Konsultationer kan du läsa om här.

Inflammation – är den andra orsaken till diarré. Väldigt ofta orsakas inflammationen av samma sak som orsakar infektion, dvs en främmande organism men den kan också orsakas av en inflammationsskapande kost och givetvis olika sorters gifter.

Att dämpa inflammation är klurigt.

Om den beror på en infektion så gäller stegen ovan, men beror den på kosten eller gifter så är det ju där förändringen måste ske. Det kan vara så att barnet är överkänsligt mot något födoämne, vanligt är mjölkprotein och gluten men även soja, ägg och majs är heta kandidater. Det gäller för dig som förälder att klura ut vilket. Det kan du t.ex göra med hjälp av en eliminationsdiet.

Om barnet istället störs av gifter är svårare att veta men att förse kroppen med antioxidanter kan hjälpa att dämpa inflammationen och stärka kroppens förmåga att avgifta. Gör det så naturligt du bara kan. Servera barnet vildplockade blåbär och lingon men även andra bär. En enkel tumregel är “ju starkare färg ett bär eller en frukt har desto mer antioxidanter”. Antioxidanter finns såklart som tillskott också., det finns mängder av olika att välja på men detta tillskott är fullmatat med antioxidanter.

Annars är gurkmeja den mest kända antiinflammatoriska substansen. Krydda gärna maten med gurkmeja eller ge det som tillskott, Thorne har ett bra som du kan köpa här .

Jag hoppas att något av lösningarna ovan kan hjälpa just ditt barn till en bättre fungerande mage.

Nu ska inte glömma att det finns många som besväras av omväxlande förstoppning och diarré. Hur ska man tänka då?

Ja ibland kan det ju vara så att det faktiskt växlar, men min erfarenhet är att de flesta av dessa barn egentligen är förstoppade och det som upplevs som diarré är det bajs som lyckas ta sig förbi “förstoppningen”. Om ditt barn ibland både släpper ut så hårda kluttar blandat med diarré så är det en tydlig indikation. Likaså om korvarna som kommer ut är platta det är också en indikation på att det sitter något i vägen.

Riktig förstoppning förstör barnets naturliga känsla för när den behöver bajsa. De mänger bajs som täpper till och töjer ut tjocktarmen gör att signalerna som ska gå till hjärnan trubbas av och försvinner men kan i många fall komma tillbaka när förstoppningen är borta och normal avföring uppnåtts.

Jag hoppas att du lärt dig något nytt eller fått verktyg att hjälpa ditt barn till en välfungerande mage. Personligen har jag själv sett vilken otrolig skillnad det kan bli på barn, både mitt eget och andras när förstoppning försvinner och barnet slipper den konstanta förgiftningen som den orsakat.

Behöver du hjälp att komma vidare? Du kanske vill ha individuell vägledning och en steg-för-steg plan.

Då kan du boka konsultation.

Boka tid

Vill du lära dig hemma i lugn och ro hur du kan förbättra måendet för ditt barn, dig själv och kanske resten av din familj då är onlinekursen TungmetallDetox en fantastisk möjlighet.

TungmetallDetox kurs

Nyfiken på vilka tillskott i form av vitaminer, mineraler, örter och andra näringsämnen som jag arbetar med så titta in i webshopen.

Bioindshop.se

Om du gillar det jag skriver och vill läsa mer samt få erbjudanden om kurser, föreläsningar och rabatter på tillskott så lämna namn och e-mail nedan.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?