Blogg

Välj kategori
Kategorier

Gener, Gifter och Autism del 4

Nu knyter vi ihop MTHFR säcken! Vi tittar på vad man mer kan göra för att stötta methyleringen. Jag visar vilka tillskott vi testar för detta. Summerar hela serien och tittar närmare på var och hur man testar och tolkar!

Utöver det jag skrivit om tidigare i del 1, 2 och 3 så finns två klart lysande metyleringsstöd att ta till. Välkända och testade av många inom autismkretsar. De kan framförallt vara bra alternativ för den som inte tål metylcobalamin eller metylfolat. De heter Dimetalglycin (DMG) och Trimetalglycin (TMG). Det är alltså aminosyran glycin i metylerad form med antingen Di=två metylgrupper eller Tri=tre metylgrupper. jag läste på mycket och länge innan jag valde TMG. Men oavsett vad du väljer så kommer båda stötta vid metylering.

image
Här är den jag valde.

I förra bloggen pratade vi om de olika vitaminerna som krävdes för fungerande metylering. Det första var vitamin B6

Detta är den B6 jag har valt. Då den är aktiverad och lättare för kroppen att använda.
Detta är den B6 jag har valt. Då den är aktiverad och lättare för kroppen att använda.

Det andra var Vitamin B9 Folsyra

image
Detta är den metylerade formen av B9 Metylfolat. Fungerade inte så bra för oss i större doser, men lite varje dag i en multivitamin/mineral fungerar bra.

Det tredje var vitamin B12

image
Den här B12 i formen Metylcobalamin körde vi länge innan jag kopplade ihop en viss ökad ångest med den. Nu har vi en annan lösning se lite längre ned.
image
Om du har ett barn som är kinkigt med kapslar och pulver så är detta en välsmakande och bra variant av metylcobalamin.

Nyligen hittade jag en produkt som innehåller allt här ovan och som man sprutar under tungan eller på tandköttet för optimalt upptag av munslemhinnorna.

image
Den innehåller allt som behövs för att stötta metyleringen och den ger jag av bara 3 ggr per vecka. Den innehåller nästan alla b-vitaminer, plus TMG och några saker till. Mycket nöjd med den!

I del tre skrev jag ju även om ytterligare sätt att stötta kroppen med t.ex Glutation eller dess byggsten N-acetylcystin. Jag började med att ge N-acetylcystin och var rätt nöjd med det tills jag ramlade över Glutation i Lipsomal form.

En bra NAC produkt som jag kan rekommendera. Gav 1/2 kapsel morgon och kväll.
En bra NAC produkt som jag kan rekommendera. Gav 1/2 kapsel morgon och kväll.
Nu ger jag denna Glutation. I hopp om att den ska hjälpa till med tungmetalls avgiftning. 2 pumpar i munnen morgon och kväll. Väldigt nöjd än så länge.
Nu ger jag denna Glutation. I hopp om att den ska hjälpa till med tungmetalls avgiftning. 2 pumpar i munnen morgon och kväll. Väldigt nöjd än så länge.

I botten har jag dessutom en bra multivitamin/mineral. Jag är nämligen övertygad om att kroppen behöver lite av allt för att sätta ihop den perfekta cellen och få optimal funktion.

Den här multivitamin/mineralen har jag gett i fyra år nu och tänker fortsätta.
Den här multivitamin/mineralen har jag gett i fyra år nu och tänker fortsätta.

Jag hoppas att du blir inspirerad och vågar ge dig på ett försök att få fart på ditt barns metylering. Pröva dig fram och se vad de kan hjälpa ditt barn med! Det finns givetvis många andra märken som är bra men jag valde dessa ibland av bekvämlighet för att de alla finns att köpa här i Sverige. Jag ställer dock höga krav på de tillskott jag väljer så alla här är givetvis, glutenfria, mjölkfria, sojafria och med så få tillsatser som möjligt.


Nu går vi in på nästa del nämligen själva gentesterna och tolkningen av svaret.

Det finns många som gör detta nu för tiden och levererar testet redan tolkat och klart i ganska enkla staplar eller färgkoder. Jag vet att Alpha-plus säljer något från Nordic Labs. Har hört mycket positivt om det.

Vill ändå säga att det bredaste testet och det man kan göra mest med är:

https://www.23andme.com/

Det blev otroligt populärt i samband med att de sänkte priset från 299 dollar till 99 dollar. Nu ligger nog priset på 199 dollar men det verkar vara julkampanj ( fram till 20/12) för 149 dollar just nu. För oss här i Sverige tillkommer ungefär 60 dollar i frakt.

Då får du både en hälsoprofil och en släktprofil som kan vara en kul grej.

När du beställer testet kommer lådor hem innehållande rör som man ska spotta i. Ganska mycket spott faktiskt! Så öva gärna innan. Sen skeppas det tillbaka till USA och svaret kommer inom någon månad.

Du kan nu titta på hälsoprofilen som ger lite svar men framförallt plocka ut rådatan och använda dig av de olika sajter som erbjuder tolkning.


Den första är MTHFR support som jag själv inte testat men är väldigt nyfiken på. Jag har lyssnat en del på Sterling Hill som startat MTHFR support och hon har en bländande kunskap och så mycket fakta och total nörd på gener vilket jag gillar. http://mthfrsupport.com

Detta får man svar på via dem: Our reports are the most comprehensive and accurate available, containing sections on eye health, detox, tongue tie/cleft palate, methylation, allergy/mold, IgE, IgA, IgG, clotting disorders, thyroid, celiacs/gluten intolerance, mitochondrial function and sulfonotransferase genes.

Priset på den är runt 30 dollar.


Den andra som jag själv har testat är Genetic Genie. De levererar två rapporter en Detox profile och en Methylation profile. Det är gratis men de ser gärna att man donerar en slant för att de ska ha råd att fortsätta.

Deras tolkning är basic och enkel att tyda men man önskar lite mer info. På hemsidan kan du se exempel på hur rapporterna ser ut.

http://www.geneticgenie.org


Den tredje som jag också testat själv är Promethease. Där finns otroligt mycket fakta men man måste nästan vara utbildad för att veta vad man letar efter och förstå hur man använder informationen på rätt sätt.

Såhär ser en testrapport ut hos dem.

http://files.snpedia.com/reports/promethease_data/genome_Lilly_Mendel_v4_ui2.html

Tolkningarna via dem är billiga. Bara 5 dollar.


Den fjärde som jag också testat själv är Strate Gene. Den valde jag bara för att den är gjord av en fantastisk man som heter Ben Lynch som typ är “Mr MTHFR himself”. Han var den första som på allvar började föreläsa om MTHFR och efter det har han utökat med andra gener också. Hans rapport är väldigt grundlig med mycket flödesscheman och råd om vad man kan äta/ göra för att öka eller minska olika snippars påverkan. Han har dock bara med de snippar där det finns ett gediget forskningsunderlag, vilket jag både gillar och ogillar. Bra att man vet att fakta finns på de snippar som finns i rapporten, tråkigt dock att man inte får veta vad teorier och “real Life cases” säger om andra snippar.

Såhär ser det ut:

http://go.strategene.org/genetic-analysis/

Priset är på 45 dollar så det är rätt dyrt men då blir man med i en facebookgrupp där man kan ställa frågor direkt till Ben Lynch och hans medarbetare. Finns en instruktionsvideo på Youtube som du kan kika på innan du bestämmer dig.


Det finns säkert fler sajter som tolkar men dessa räcker gott åt mig.

Hoppas ni har uppskattat min lilla 4-delars serie om gener, gifter och autism med MTHFR i fokus.

Skriv gärna kommentarer nedan och gå in och gilla BioInds facebooksida här.

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?