Blogg

Välj kategori
Kategorier

Gör egen giftfri deodorant

Ett sätt att hjälpa oss själva och våra barn till bättre mående är att giftminimera. Den här deodoranten är otroligt effektiv, doftar gott och är så ren att den utan problem går att äta.

Giftminimera gör du enklast genom att börja byta ut de produkter du äter ofta, smetar på huden ofta, andas in ofta osv. Då får du störst effekt!Deodorant brukar vara en av dessa produkter.

Ny forskning visar dessutom att barn med autism har extremt höga nivåer av aluminium i hjärnan. Du vet väl att de flesta deodoranter som finns i affärerna innehåller aluminium.

Jag letade länge efter någon bra naturlig och gärna ekologisk deodorant men hittade ingen som jag kände mig nöjd med. De flesta var faktiskt rätt dåliga på att hålla doften borta. De slutade med att jag övervann mitt motstånd och testade att göra egen. Det har jag aldrig ångrat!

Det går snabbt att göra den. Jag kan få vilken doft jag vill och kan även reglera hur stark den behöver vara. Vi svettas olika mycket och svetten doftar olika beroende på t.ex kroppens giftbörda, hormonstatus samt vilken bakterieflora som just då lever i armhålan. Ett extra stort plus är att den inte lämnar några fula fläckar på kläderna.

Ingredienser ( räcker länge, kanske 2 månader):

1,5 dl kokosolja ( jag brukar använda den här)

1,5 msk bikarbonat ( köp i mataffären bland bakingredienserna)

10-20 droppar eterisk olja (behövs inte men doftar gott)

Gör såhär:

Ta en ren glasburk, enklast om den har ganska vid öppning så att du kan sticka ner handen i burken och få tag på deodoranten.

Skopa i kokosoljan i glasburken. Om den är hård kan det vara bra att ställa den nära ett element eller något annat varmt. Kokosoljan blir mjukare när den blir varmare för att bli helt flytande vid ca 24 grader. Den blir lättast att göra deodorant av om den är runt 20 grader, då går den att röra runt ordentligt utan att vara för rinnig.

Rör ner bikarbonaten i kokosoljan och sedan väljer du om du vill droppa i eterisk olja. Min favorit är pepparmynta, den ger en fräsch och uppiggande doft. Vilket passar bra då det ofta är på morgonen som jag sätter på deodorant. Jag har gärna rätt mycket doft i den (20 droppar), om du väljer en annan så kan det räcka med 10 droppar. Olika eteriska oljor har olika egenskaper, citrusoljorna t.ex har antibakteriella egenskaper så de kan skydda i förkylningstider men ska inte användas i solen.

Deodoranten fungerar precis lika bra utan eterisk olja!

Måtten ovan är grundreceptet och mängden bikarbonat kan ökas och minskas efter behov. Om du har känslig hud och det känns lite irriterat när du sätter på deodoranten så minska mängden bikarbonat. Har du istället tålig hud och mycket svettdoft så kan du öka mängden.

Du använder den precis som en vanlig deodorant, dvs den brukar fungera ungefär 24 timmar.

Applicerar gör du med hjälp av fingertopparna. En klick ungefär lika stor som en kikärta vill vardera armhåla.

Både kokosoljan och bikarbonaten är antibakteriella och bikarbonatet är dessutom basiskt och gör att bakterierna inte vill växa i den miljön.

Jag gör ofta en bärbar variant i form av en liten glasburk som kan följa med till exempelvis träning, skolgympan och resa.

Testa du med!

Senaste inläggen

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?