Blogg

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kategorier
Brist på solljus

Brist på solljus är lika farligt som rökning!

Visst känner vi till att D-vitamin är viktigt, men att själva solljuset har andra effekter på våra kroppar är relativt okänt.

Jag fick lära mig i skolan att kroppens energi kommer från det vi äter. Att de flesta celler drivs med hjälp av glukos (dvs socker). I början på nittiotalet kom LCHF och då även lite tankar om att kroppen kan drivas med fett. Då fanns det många skeptiska röster om LCHF och ”fettdoktorn” Annika smutskastades ofta. Nu år 2017 är den däremot är den hetaste av alla dieter. Fast nu pratar man om den som ketogenkost. I mängder av poddar, summits och böcker pratas det om fördelarna med att ställa om kroppen till fettdrift. Men det där känner ni nog redan till.

Nu till helt ny kunskap för mig är den om att kroppen faktiskt kan få energi utan att vi äter något. Den kan nämligen med hjälp av solljus ladda vattenmolekylerna i kroppen precis som små batterier så att dessa förser oss med energi. Dessa laddade vattenmolekyler kan vara det som hjälper vår kropp att flytta runt blodet alltså inte bara hjärtats arbete.

När jag hörde detta kom jag direkt att tänka på lyfmvätskorna som jag skrivit om här tidigare, de innehåller ju också vattenmolekyler och kanske behöver dessa solladdas lite oftare för ett bättre flöde och bättre avgiftning? Det är min helt egna tolkning men forskningen på detta område är så ny att ingen har tittat på detta område ännu.

Helt plötsligt blev intag av vätska i form av vatten ännu viktigare och inte vilket skitvatten som helst utan ett vatten som verkligen ladda oss med energi och då bör det innehålla så lite andra substanser som möjligt. Alltså helst inga gamla läkemedelsrester, hormoner, bekämpningsmedel, flammskyddsmedel, ja du förstår vad jag menar. Egentligen borde vi väl alla hitta våran egna naturliga källa någonstans… En utopi jag vet! Men kanske vattenfilter i alla fall. Här hemma använder vi filterkanna, kan inte lova att det är superbra men det känns bra att försöka minimera intaget av en del av ovanstående ämnen.

Åter till den där nya spännande kunskapen!

En svensk studie på 30.ooo kvinnor visade att brist på solljus var lika dödligt som rökning!

Då kan man ju tänka, javisst D-vitaminbrist är inte bra det vet vi ju, det skrev jag ju om nyligen, här läser du om det. Men tänk om det andra vi får från solen alltså batteriladdningen är minst lika viktig? Tänk om solljuset är precis som ett viktigt näringsämne som vi behöver få dagligen för optimal funktion i kroppen? Idag tar vi coQ10 för att öka energin till cellerna och en massa andra tillskott, tänk om solljus och rent vatten är det som saknas?

Vad jag faktiskt inte kände till var dessutom att den D-vitamin vi får direkt från solen är en annan än den som finns i tillskotten. Den vi får från solen heter Vitamin D Sulfat och den har egenskaper som inte tillskotten har. Den dödar patogener dvs. ovälkomna gäster i våra kroppar och så stöttar den sulfationen som är en del av avgiftningen i levern.

Dessutom bildar UVB strålningen från solen nya melaninceller och dessa har antioxidativa egenskaper och kelerar (drar ur) gifter ur kroppen.

Det är klart sköna bieffekter som gör att jag kommer att tillbringa all tid jag kan i solen men givetvis utan att bränna mig i sommar! Tack och lov kan vattenmolekylerna laddas även av indirekt ljus, sådant som finns inomhus men äkta solsken är givetvis bästa laddaren.

För er som har barn med ADHD så finns där ju ofta en koppling till dopamin och vissa ADHD läkemedel tillför ju Dopamin. Det finns en studie som visar att solljus ökar dopaminreceptorernas tillgänglighet. Kanske kan hjälpa någon?

Hittade dessutom den här studien som för mig pekade på ett nytt område. Små barn med låga D-vitamin nivåer löper högre risk att utveckla födoämnesintoleranser. Studien finns här. Inte visste jag att en vitaminbrist kunde vara orsaken eller öka risken för födoämnesintoleranser, men å andra sidan varför inte. Kroppen behöver ju alla näringsämnen och kanske solljus för optimal funktion.

Ny forskning har dessutom visat ytterligare en spännande sammankoppling med solen.

Du vet kanske att växter med hjälp av klorofyll fångar in energi från solen. Nu är det så finurligt att människans hemoglobin påminner om klorofyllet rent uppbyggnadsmässigt. Man skulle kunna kalla klorofyll för ”växtblod”.

Om du äter något levande grönt så kan du använda dig av klorofyllet från detta gröna för att fånga in energi från solen. Det blir alltså dubbelt upp! Du får både näring och energi från själva växten och sedan även energi från solen. Vad kan jag säga annat än ÄT MER GRÖNT! Koka inte sönder det gröna utan ät mycket rått eller lätt ångat för maximal effekt.

För att summera detta inlägg så verkar följande gälla:

  • Vistas i solen alla dagar det går
  • Drick rent vatten
  • Ät mer grönt

Känns naturligt och jordnära och intuitivt som väldigt bra saker att göra! Blir mitt och familjens mål framöver.

Berätta gärna vad du tänker om inlägget och följ gärna bloggen genom att lämna din e-mailadress nedan.

Senaste inläggen