Gluten och mjölkfria våfflor

En lugn och skön lördagslunch med våfflor som fick omdömet ”smakar precis som vanliga gluten- och mjölkvåfflor” av maken! Jag håller med. De blev verkligen bra!

Vi har varit utan ägg ett tag men nu verkar kroppen läkt så väl att det fungerar för storasyster igen. Eftersom sonen länge önskat våfflor så kände jag mig redo att testa mig fram till ett bra recept.

Det här blev jag nöjd med!

Dessa var lätta att grädda, inget som fastnade i järnet och fick fin färg. Smeten behöver dock lite tid att svälla eftersom den innehåller psylliumhusk. Receptet ger ca 15 våfflor.

Ingredienser:

80 gram kokosolja utan smak ,min köper jag här

4 dl rismjöl ( eller annat mjöl med liknande egenskaper, vi har testat med 2 dl durra, 0,5 dl ljust teff, 1,5 dl mandelmjöl o det funkade lika bra)

2 dl potatismjöl

1 tsk psylliumhusk

1 tsk salt

2 tsk bakpulver

6 dl rismjölk eller mandelmjölk

4 ägg

image

Gör såhär:

Smält kokosoljan på svag värme.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll sedan i kokosoljan, mjölken och äggen och vispa ordentligt med elvisp. Låt smeten svälla och tjockna i minst 20 min.

Värm våffeljärnet och smörj det med lite kokosolja. Grädda våfflorna och smörj järnet med en gnutta kokosolja mellan varje.

image

 

Servera med valfritt tillbehör. Eftersom det var lördag och vi tillåter en liten mängd vanligt socker då så serverade vi våfflorna med björnbärsmarmelad från Torfolks. Den är eko och utan tillsatser.

Det går givetvis lika bra med färska bär, chiasylt, hemmagjord sorbet eller ringla över lite honung.

Smaklig måltid!

 

Post Author: Malin

2 thoughts on “Gluten och mjölkfria våfflor

  Stefanie

  (2 februari, 2017 - 10:40)

  Letar precis efter ett sådant recept! Ser dock att det innehåller ganska mycket ris. Hur tänker du kring risintag i samband med arsenik? Hur mycket risprodukter vågar man ge sina barn? Yngsta är bara 2.

   Malin

   (2 februari, 2017 - 11:55)

   Ja det där med ris o arsenik är klurigt. Vad man inte pratat om här i Sverige är skillnaden mellan organiskt och oorganiskt arsenik. Ingen vet väl helt säkert men det tyder på att kroppen bättre hanterar den organiska arseniken som alltså är naturligt förekommande i jorden medan den oorganiska (heter inorganic på engelska) är giftigare för kroppen. Väljer därför alltid ekologiskt ris och undviker ris från t.ex Kina och USA för där kan odlingen ha legat på ett gammalt bomullsfält o dem brukade de använda arsenik på som bekämpningsmedel. Jag har valt att inte vara rädd för ris, det är en risk men för oss en nödvändig basvara i dagsläget. Vi äter åtminstone nåt som innehåller ris åtminstone varannan dag. Byt ut hälften av rismjölet mot Durra om du vill. Borde gå hur bra som helst.

Kommentarer inaktiverade.